ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ: Στο «κόκκινο» η πίεση και οι ανησυχίες των ειδικών εν όψει της τριδημίας

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ παίδων εν όψει του δεύτερου κύματος ιογενών λοιμώξεων τις επόμενες εβδομάδες AP Photo/Jae C. Hong

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, την ώρα που η κατάσταση στις ΜΕΘ τείνει να γίνει «πιεστική», και τα περιστατικά των ιώσεων του αναπνευστικού, της γρίπη αλλά και του κορωνοϊού να αυξάνονται διαρκώς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μέχρι στιγμής μεγάλη πίεση εμφανίζεται στις ΜΕΘ Θεσσαλονίκης αλλά και της Θεσσαλίας.

Αυτό που προβληματίζει ωστόσο περισσότερο τους επιστήμονες, είναι οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ παίδων, καθώς το δεύτερο κύμα των ιογενών λοιμώξεων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Ανάσα στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δώσουν οι 33 κλίνες ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο στις αρχές του 2024 αλλά και οι επτά κλίνες που θα δημιουργηθούν την άνοιξη στη Θεσσαλία.

Οι ειδικοί συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμη και τώρα, ειδικά στους ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο μόνο με τον ΑΜΚΑ τους.

Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις παιδιατρικές κλινικές και τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό μίλησε στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος Γιώργος Συρογιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Είναι ανάγκη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας να συμπληρώνεται με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων και εμείς επί 20 χρόνια προσπαθούμε να το πετύχουμε στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Συρογιαννόπουλος.

Σχετικά με τις συλλοιμώξεις, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να προσβληθεί κάποιος ταυτόχρονα από δύο ή και περισσότερους ιούς.

«Κατά κανόνα έχουμε μια ίωση κι όταν λήξει μπορεί να μολυνθεί με κάποιον άλλο ιό και να είναι ταλαιπωρημένος ο άνθρωπος από την πρώτη ίωση και να έρθει δεύτερη και τρίτη. Επομένως να συνυπάρχουν είναι άκρως απίθανο» σημειώνει.

Για ισχυρή πανδημία του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών προειδοποιεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων, ενώ σημείωσε ότι ο κορωνοϊός έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς δεν θεωρείται επικίνδυνη μετάλλαξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης