Κορωνοϊός: Φόβοι για ενδεχόμενη εμφάνιση της νέας παραλλαγής XBB15 στην Ελλάδα
Για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού από τη Βόρεια Αμερική, XBB15, αλλά και την απόφαση της ΕΕ να απαιτεί αρνητικό τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα, μίλησε την Παρασκευή (06/01) η Ελένη Γιαμαρέλλου.
Συγκεκριμένα, η Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, μίλησε σε εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέροντας ότι το υποστέλεχος της Όμικρον, υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, όμως δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρή νόσο.
«Ειδικά για το XBB15, δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν» επισήμανε ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα εμφάνισης του στη χώρα μας, καθώς όπως σημείωσε, «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα».
«Εάν φανεί ότι απότομα αυξάνουν τα κρούσματα, σίγουρα θα πάρουμε μέτρα που θα θυμίζουν την εποχή της Covid», συμπλήρωσε ερωτώμενη για το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως ενημέρωσε, μικρή κάμψη επίσης παρουσιάζει η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος δημιούργησε τρομερά προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Για αποφάσεις που ελήφθησαν παγκοσμίως για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, προκειμένου να αποφευχθεί η διασποράς του κορωνοϊού, η κ.Γιαμαρέλλου ανέφερε ως εξαιρετικά σημαντικό για τη λήψη μέτρων για τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων, την ανάλυση στα λύματα του αεροπλάνου, αλλά και γενικότερα στα λύματα.
Θεώρησε πιθανόν στην Κίνα να εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού γιατί όπως σημείωσε «Πάντα υπάρχει τέτοια πιθανότητα, όταν είναι πολλά τα κρούσματα. Γιατί ακόμα και αν δεν υπήρχε στην αρχή, όταν είναι πολλά τα κρούσματα, ο ιός τότε βρίσκει την ευκαιρία και κάνει μεταλλάξεις. Όταν του δίνεται η ευκαιρία να πολλαπλασιάζεται συνέχεια και να κάνει λάθη. Άρα για την Κίνα το ένα είναι ότι δεν ξέρουμε με ακρίβεια πώς ξεκίνησε το νέο κύμα της επιδημίας και το δεύτερο είναι τα πάρα πολλά κρούσματα να κάνουν μεταλλάξεις».
Η εκτίμησή της για το XBB15 στην Αμερική
«Αυτό το καινούργιο στέλεχος στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες μαστίζει το 40% των προσβεβλημένων. Έχει την ικανότητα να μεταδίδεται 15-20 φορές πιο γρήγορα από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον.
Από την άλλη μεριά, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι φαίνεται να μην είναι πιο μολυσματικό, δηλαδή να κάνει πιο σοβαρή νόσο και να αυξάνει θανάτους και διασωλήνωσεις, τουλάχιστον από αυτά που μας ανακοινώνονται.
«Για το XBB15 ωστόσο, δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν» υπογράμμισε η κα Γιαμαρέλλου σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει μετάδοση σε 30 άλλες χώρες.
Όπως διευκρίνισε με το εμβόλιο που καλύπτει την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 από όπου ξεκίνησε η XBB15, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού συγκεκριμένα.
«Όπως δημοσιεύθηκε από τη θεραπευτική κλινική τον περασμένο Οκτώβρη σε 1.250 ανθρώπους, την δόση είχε κάνει μόνο το ένα τρίτο. Το άλλο ένα τρίτο έλεγε πως θα σκεφτεί τι θα κάνει και το άλλο ένα τρίτο έλεγε ότι δεν θα το κάνει. Το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει κυρίως την παραλλαγή Β5 που επικρατεί στη χώρα μας», ανέφερε επίσης και συνέχισε, «για να προφυλαχτούμε και το κυριότερο να μην κάνει μεταλλάξεις ο ιός και δεν θα τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος».
Η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε επίσης καταλήγοντας, «Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να προφυλάξουμε τον τόπο μας από καινούργιες μεταλλάξεις, τόσο από τυχόν εισερχόμενα κρούσματα όσο και από την πιθανότητα να το έχω πάνω μου τον κορωνοϊό, να πολλαπλασιαστεί και στον πολλαπλασιασμό πάνω να αλλάξει κάτι και να βρεθώ μπροστά σε νέο στέλεχος».