ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα:Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα:Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της
Εικόνα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαύδο Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ανήμερα των Θεοφανείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας από τη Γαύδο διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι «δύναμη ειρήνης και ταυτόχρονα αυτοπεποίθησης».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι με το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύσουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά, κάτι που η Αθήνα έχει ήδη κάνει με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οριοθετώντας ΑΟΖ.

«Αυτός είναι ο δρόμος για τις διαφορές με τους γείτονές μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, δυτικά από τη Γαύδο θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε:

«Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία».

«Οι ακρίτες αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και προστασίας»

Ο πρωθυπουργός, από το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας αλλά και της ηπείρου, έστειλε δύο μηνύματα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ένα προς τους ακρίτες και ένα «ευρύτερο», όπως το χαρακτήρισε.

Αναφερόμενος στους ακρίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην στήριξη όλων των ακριτών και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων.

«Οι ακρίτες αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ και έχουμε υποχρέωση να σας στηρίξουμε ώστε τα λίγα -μικρά για εμάς και μεγάλα για εσάς- να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής».

Επίσκεψη στο στρατιωτικό φυλάκιο και συνάντηση με την κ. Χριστίνη

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Χριστίνη / Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κυρία Χριστίνη, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης.