ΕΛΛΑΔΑ

Ο πλανήτης υποδέχεται το 2023: Ελπίδες για ειρήνη και αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης

Κάποιες χώρες καλωσόρισαν νωρίτερα με λαμπρούς εορτασμούς το 2023, την ώρα που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Νέα Υόρκη έβαζαν τις τελευταίες πινελιές AP Photo/Anthony Kwan

Στη σκιά της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, απόρροια του πρώτου πολέμου εντός ευρωπαϊκού εδάφους εδώ και δεκαετίες, ο πλανήτης και η χώρα μας υποδέχονται τη χρονιά που ξεκινά.

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες από την Κίνα επαναφέρουν τους πανδημικούς φόβους, με τους επιστήμονες πάντως να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Το μεγάλο διακύβευμα του 2023 σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι η αποκλιμάκωση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, καθώς η παγκόσμια οικονομία, μετά την πανδημική ύφεση βρέθηκε σε κλοιό ισχυρότατων πληθωριστικών πιέσεων.

Με τον τιμάριθμο να καταγράφει υψηλά δεκαετιών και να φτάνει στη χώρα μας ακόμα και σε διψήφιο νούμερο, για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αντίστοιχα, οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές, συμπαρασύροντας τα κόστη σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Γεγονός, που σε συνδυασμό και με την παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων δημιούργησε ένα πρωτοφανές κοκτέιλ ακρίβειας για νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις.

Πλέον, το μεγάλο ζητούμενο της χρονιάς που ξεκινά είναι το αν και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ταυτόχρονα πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος και αποτελεί βαρόμετρο για τη νομισματική πολιτική.

Όλα αυτά, ενώ στην Ελλάδα ξεκινά μια προεκλογική χρονιά που –όπως κάθε τέτοια- φέρνει τις δικές της ιδιαιτερότητες στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό στίβο. Με τη διαφορά ότι οι αντίστοιχη προεκλογική περίοδος στη γειτονική Τουρκία ανεβάζει το γεωπολιτικό «θερμόμετρο», ειδικά λόγω και της επιθετικής ρητορικής της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Εξελίξεις στις οποίες αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι

«Ξέρω καλά ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να ''ροκανίζει'' το μέσο εισόδημα. Ότι πιέζει πολύ, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όπως και ότι δυσκολεύει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας. Ξέρετε όμως και εσείς τις πολλές στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία».

Και και προσέθεσε πως:

Υποδεχόμαστε, λοιπόν, το 2023 με αισιοδοξία. Και όπως έχω πει, αν το πρώτο μας σύνθημα ήταν οι «λιγότεροι φόροι», το δεύτερο πρέπει να είναι οι «καλύτεροι μισθοί», η αξιοπρεπής υγεία για όλους και η προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά. Στόχοι που ασφαλώς δεν θα γίνουν πράξη από τη μία στιγμή στην άλλη. Που έχουν, ωστόσο, δρομολογηθεί στις ράγες συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Με όπλο μας την αλήθεια, το σχέδιο και την όρεξη για δουλειά.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο εορταστικό μηνυμά του πως «η παραμονή του νέου χρόνου είναι πάντα μια μέρα ελπίδας, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, όσο βαρύς και αν είναι ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς. Η χρονιά που ανατέλλει όμως μπορεί πράγματι να είναι μια χρονιά ελπίδας, γιατί θα είναι η πρώτη χρονιά της αλλαγής. Η χρονιά που η δικαιοσύνη θα αρχίσει να επιβάλλει επιτέλους τη δική της κανονικότητα, στην οικονομία, την κοινωνία, την εργασία, το κράτος, παντού».

Και προσέθεσε πως:

Το 2023 θα είναι η χρονιά που θα κάνει αυτήν την ευχή και την ελπίδα πράξη. Με όρους πολιτικής αλλαγής και όχι συναλλαγής. Με καθαρά χέρια.
Με όρους, όχι εκδίκησης αλλά δικαιοσύνης. Εκείνης της δικαιοσύνης που σε όποιο πολιτικό στρατόπεδο κι αν ανήκεις, όποιο κόμμα κι αν έχεις ψηφίσει, δεν μπορεί να μην την καταλαβαίνεις και να μην την αποζητάς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο

Κάποιες χώρες καλωσόρισαν νωρίτερα με λαμπρούς εορτασμούς το 2023, την ώρα που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Νέα Υόρκη έβαζαν τις τελευταίες πινελιές.

Ανάμεσα στα πρώτα μέρη στον κόσμο που καλωσόρισαν το 2023 ήταν το νησί Κιριτιμάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εορτασμούς για το νέο έτος με πυροτεχνήματα που ερίφθησαν από το Sky Tower.

Η Κίνα και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας βρίσκεται πλέον στο 2023 με πυροτεχνήματα να έχουν φωτίσει τον ουρανό του πάνω από την γέφυρα του λιμανιού και την όπερα.

Αυτή ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά χωρίς περιορισμούς έπειτα από δύο χρόνια για τους κατοίκους του Σίδνεϊ. Το lockdown στο τέλος του 2020 και η έξαρση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στο τέλος του 2021 είχαν ωθήσει τις αρχές της Αυστραλίας να επιβάλουν περιορισμούς στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πλέον τα μέτρα έχουν αρθεί, ενώ η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορά της.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης για να παρακολουθήσουν το σόου με δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το θέαμα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.

Το νέο έτος υποδέχτηκαν ήδη οι κάτοικοι του Κουΐνσλαντ και του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ενώ στο Ντάργουιν, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επικράτειας, ακυρώθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με πυροτεχνήματα εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των βροχοπτώσεων που επικρατούν στην περιοχή.

Η Ασία είναι ένας ακόμη σταθμός για το νέο έτος που κάνει ποδαρικό σε διάφορα σημεία του πλανήτη με την Ιαπωνία και την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, την Σεούλ, να έχουν ήδη αφήσει πίσω τους το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης