Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Προβλέψιμος ο Covid -19, πάνω από ένα χρόνο έχουμε την Όμικρον
Ανανεώθηκε:
Καθησυχαστικός αναφορικά με το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα και το ενδεχόμενο πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας, εμφανίζεται ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας στο CNN Greece, ότι είναι πολύ σπάνιο να δούμε στην Ελλάδα εξάπλωση του ιού και κάποια νέα μετάλλαξη.
Άλλωστε τα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν προκύψει από τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ ήδη αυτή την στιγμή, υπάρχει ευρεία ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό τονίζει.
Και τι γίνεται με τις γιορτές, τις συναθροίσεις και τα διάφορα καλέσματα των ημερών; πόσο κινδυνεύουμε όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από τις διάφορες άλλες λοιμώξεις και την εποχική γρίπη που ειδικά εφέτος βρίσκονται σε έξαρση;
Ο καθηγητής Μαγιορκίνης παραδέχεται ότι πράγματι οι λοιμώξεις εφέτος όπως και η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση και τα περιστατικά είναι βαριά, «ωστόσο δεν νομίζω ότι κατά τη διάρκεια των εορτών θα δούμε μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, καθώς ήδη οι άνθρωποι κυκλοφορούν και συγχρωτίζονται, επομένως έχουμε κινητικότητα και κυκλοφορία των διαφόρων ιώσεων».
Ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνει ότι εκτός από την γρίπη, τους ιούς του αναπνευστικού και τον συγκυτιακό ιό (RSV), υπάρχουν και πολλοί άλλοι ιοί, όπως αδενοιοί και ρινοριοί. Επίσης καταγράφονται νοσηλείες σε παιδιατρικά νοσοκομεία για συγκυτιακό ιό.
Στο σημείο αυτό ο καθηγητής υπενθυμίζει, ότι και οι ενήλικες – εκτός από τα παιδιά- κολλάνε τον συγκυτιακό ιό, ο οποίος πέρυσι κυκλοφορούσε και ήταν σε μεγάλη έξαρση, Ο ιός RSV μάλιστα, προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε ηλικιωμένους και μπορεί να κάνει βαρά πνευμονία. Όσον αφορά στη θεραπεία, υπάρχει ένα παλιό αντιικό φάρμακο, αλλά είναι αμφισβητούμενη η αποτελεσματικότητά του, σημειώνει, προσθέτοντας, ότι «Εδώ μπορούμε να κάνουμε την αντιπαράθεση με τον κορωνοϊό που έχουμε δύο αντιικά και μονοκλωνικά αντισώματα».
Οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ για γρίπη και RSV
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ στις 22 Δεκεμβρίου, συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 νοσηλεύτηκαν 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Από τα 108 στελέχη τύπου Α που εξετάστηκαν από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022, 106 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (2%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.
Η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV-ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).
Ο κοινός ιός RSV
Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Δημήτριος Καφετζής Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Διοίκησης του Παιδιατρικού Τμήματος του Metropolitan Hospital, «Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratoty Syncytial Virus (RSV), ανακαλύφθηκε το 1956 και έκτοτε έχει αναγνωριστεί ως μία από τις συχνότερες αιτίες νόσησης κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Είναι ένας κοινός ιός που συνήθως προκαλεί από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος.
Μετά την προσβολή, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε μία με δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, η λοίμωξη από RSV μπορεί να είναι σοβαρή, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Ο RSV αποτελεί τη συχνότερη αιτία βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών του πνεύμονα) και πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων) σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Η λοίμωξη από RSV είναι τόσο συχνή, ώστε σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους θα έχουν υποστεί λοίμωξη από RSV τουλάχιστον μία φορά.
Κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί επιδημίες αναπνευστικών νοσημάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εκτιμάται ότι 58.000-80.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης από RSV. Στις περισσότερες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου η κυκλοφορία του RSV αρχίζει το φθινόπωρο και κορυφώνεται το χειμώνα, αλλά ο χρόνος και η σοβαρότητα της περιόδου του RSV σε μια δεδομένη κοινότητα μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος».
Ευτυχώς προβλέψιμος ο κορωνοϊός
Αναφορικά με την πορεία της COVID-19, ο καθηγητής Μαγιορκίνης αναφέρει ότι ο ιός πλέον είναι προβλέψιμος και τείνει να γίνει ενδημικός, ενώ πάνω από ένα χρόνο έχουμε τη μετάλλαξη Όμικρον, κάτι που είναι πολύ θετικό.
Δεν περιμένουμε τεράστιες εξάρσεις που θα επιβαρύνουν το ΕΣΥ, δεν υποβαθμίζεται ο ατομικός κίνδυνος αλλά ο συλλογικός, προσθέτει.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει ότι είναι γεγονός, πώς πάγωσαν οι εμβολιασμοί, ενώ την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν στη χώρα μας 25.000 δόσεις της 4ης αναμνηστικής δόσης οπουδήποτε τύπου.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μεταλλάξεων, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κάποια μοντέλα που προβλέπουν ότι από την στιγμή που δεν έχουμε μεγάλες αντιγονικές αλλαγές μπαίνουμε σε φάση φθίνουσων ταλαντώσεων. Εκτός αν δούμε ξαφνικά μία παραλλαγή που δεν την έχουμε δει…
Ο στρεπτόκοκκος Α’
Αναφορικά με τον στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με τον καθηγητή, σήμερα στην Ελλάδα, δεν κάνουμε επιτήρηση του στρεπτόκοκκου Α όπως στη Βρετανία.
Ο στρεπτόκοκκος Α κάνει πυώδη αμυγδαλίτιδα, πυρετό αλλά όχι συνάχι, κάνει επίσης φαρυγγίτιδα και οστρακιά, ρευματικό πυρετό και σπιριδονεφρίτιδα στα νεφρά και την καρδιά και μπορεί να χτυπήσει μετά από ημέρες. Μπορούμε να δώσουμε αντιβίωση έγκαιρα. Ο καθηγητής εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο ιός αυτός δεν θα προβληματίσει και δεν θα αποτελέσει πρόβλημα δημόσιας υγείας για εφέτος.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω δεδομένα, ο καθηγητής παροτρύνει τους ευάλωτους κυρίως πληθυσμούς και τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, να πραγματοποιήσουν την επικαιροποιημένη δόση και να λάβουν άμεσα θεραπεία.
Για παράδειγμα, ένας 70χρονος, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα θεραπεία, ακόμη και εάν έχει ένα απλό συνάχι. Συστήνω να λάβει θεραπεία από την πρώτη ημέρα, καθώς τα αντιικά έχουν αποτελεσματικότητα τις 5 πρώτες ημέρες από τη νόσηση.