ΕΛΛΑΔΑ

Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global σχεδιάζει και δημιουργεί λύσεις για το μέλλον της κοινωνίας

Τη χαρά και την υπερηφάνεια να βραβευτούν σε μια διοργάνωση επιπέδου Ολυμπιάδας είχαν τα 35 μέλη της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής FIRST Global, τον Οκτώβριο του 2022. Τα παιδιά, όλα τους από 14 έως 18 ετών, προετοιμάστηκαν εντατικά, με πολλή προσπάθεια και με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού οργανισμού Eduact. Πράγματι, η προσπάθειά τους απέδωσε καρπούς και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν λύσεις ρομποτικής σε τόσο υψηλό επίπεδο, που κατέκτησαν ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Γενεύης και στην οποία συμμετείχαν ομάδες από 182 χώρες της Γης.

Η Μελίσσα Αδαμαντίδη, ο Αντώνης Λέκκας και ο Αναστάσιος Σπανός Καπαντώνης μίλησαν στο CNN Greece για την εμπειρία του διαγωνισμού αλλά και το τι σημαίνει να είναι κάποιος μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge 2022 εκπροσωπήθηκε στην Ολυμπιάδα στη Γενεύη από πέντε μαθητές λυκείου και υποστηρίχθηκε από επιπλέον πέντε μέλη του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής και δύο προπονητές, φέρνοντας δύο μετάλλια για τη χώρα μας: Το χάλκινο μετάλλιο XPRIZE Innovation Award στο Project, με θέμα τη Δέσμευση και Αποθήκευση του Διοξειδίου του Άνθρακα “Carbon Capture” και το χρυσό μετάλλιο, Katherine Johnson Award για την βοηθητική κατηγορία Engineering Documentation.

Εκτός από τα 35 παιδιά ηλικίας 14-18 ετών, ακόμα δέκα παιδιά, ηλικίας 10 έως 14 ετών είναι μέλη της προ-εθνικής ομάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προετοιμάζονται εντατικά, προκειμένου να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα, με κίνητρό τους το ότι αγαπούν πολύ το συγκεκριμένο αντικείμενο.

«Αν και συμμετέχουμε στον διαγωνισμό όχι για να κερδίσουμε βραβείο, αλλά επειδή οι γνώσεις και οι εμπειρίες που κερδίζουμε είναι πάρα πολύ σημαντικές και για τη ζωή μας και για τη μελλοντική επαγγελματική μας κατάρτιση, παράλληλα είναι πάρα πολύ καλό το ότι μπορούμε να εκπροσωπούμε τη χώρα μας και κερδίζουμε τέτοια βραβεία που δίνουν κύρος στην ομάδα μας. Η Ρομποτική για ‘μένα σημαίνει να υλοποιώ τις σκέψεις μου με έναν τρόπο ο οποίος είναι χρήσιμος για την κοινωνία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τάσος Σπανός Καπαντώνης.

Και οι τρεις «συμφωνούν» πως η Ρομποτική, που ήρθε στη ζωή τους μέσω του σχολικού περιβάλλοντος – είτε αυτό ήταν το δημόσιο σχολείο είτε το ιδιωτικό – έμεινε, διότι ήταν πολύ δυνατή η αγάπη που τους ενέπνευσε. Μόνο έτσι, άλλωστε, θα έβρισκαν τη δύναμη να ασχολούνται επί ώρες κάθε εβδομάδα, ανάμεσα στο πολύ φορτωμένο τους πρόγραμμα, ακόμα και τώρα που πολλά από τα μέλη της ομάδας προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Αντώνης Λέκκας, «αν για κάποιο λόγο ‘χάσω’ μια συνάντηση, μου λείπει πάρα πολύ». Ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στο ότι η Ρομποτική δεν αφορά μόνο σε όσους έχουν μια κλίση στις θετικές επιστήμες: «Έχουμε αποδείξει ως ομάδα, ότι η Ρομποτική είναι για όλους. Έχουμε ενσωματώσει στοιχεία που αφορούν στην Πληροφορική, τη Μηχανική, την Ιατρική, την Ιστορία, επομένως αφορά και σε εκείνους που προσανατολίζονται στη θεωρητική κατεύθυνση. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η Ρομποτική συνδυάζει πάρα πολλά κομμάτια».

«Η Ρομποτική είναι κάτι κτητό, δεν γεννιέσαι όντας καλός στη Ρομποτική. Αφορά πολλές ειδικότητες και απαιτεί πολλές ικανότητες. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει κάποιος να ασχολείται με τη Ρομποτική», επισημαίνει και ο Τάσος Σπανός Καπαντώνης.

«Είναι κάτι που μπορεί να συνδυάσει την αγάπη μου για τις θετικές επιστήμες με την τεχνολογία και την καινοτομία, ώστε να δημιουργούμε ιδέες και να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα της κοινωνίας μας», δηλώνει η 15χρονη Μελίσσα Αδαμαντίδη, που ονειρεύεται το μέλλον της στον ευρύτερο χώρο της καινοτομίας, των start-ups, της ρομποτικής. Σχετικά με την εμπειρία της ομάδας στη Βιέννη, η ίδια παρατηρεί πως ήταν σαφής ο μη διαχωρισμός κρατών κι εθνικοτήτων: «Ήρθαμε σε επαφή με πάρα πολλές ομάδες και μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε με τόσα άτομα και να δούμε πως στην ουσία είναι σαν κι εμάς και βλέπεις ότι πραγματικά δεν υπάρχουν διαφορές. Η γλώσσα και τα διαφορετικά backround που έχει ο καθένας, δεν είναι πρόβλημα σε αυτόν τον χώρο».

Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL συγκροτήθηκε όταν το 2018, ο εκπαιδευτικός οργανισμός Eduact κατάφερε να εντάξει τη χώρα μας στο χάρτη της παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge. Η Eduact αποτελεί τον εθνικό διοργανωτή και αρμόδιο φορέα για την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής, η οποία μας εκπροσωπεί στην εν λόγω διοργάνωση. «Η σκέψη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ομάδα αυτή να αποτελέσει μια ευκαιρία στη γνώση για μαθητές και μαθήτριες από όλη την επικράτεια, χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς, προκειμένου να αναδειχθούν οι ικανότητες και η δυναμική της χώρας μας», δηλώνουν στελέχη του οργανισμού στο CNN Greece.

«Κομβικό σημείο για την επιτυχία της ιδέας αυτής είναι ο τρόπος συντονισμού και λειτουργίας της ομάδας. Ξεκινώντας με ένα ανοιχτό κάλεσμα σε μαθητές και μαθήτριες της χώρας μας, συνεχίζοντας με διαδικτυακές συναντήσεις και δια ζώσης εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κλείνοντας με το κατασκηνωτικό Bootcamp, προέκυψε η επιλογή των 35 μελών ηλικίας 14 - 18 χρονών, του κλιμακίου της Εθνικής, των 10 μελών, ηλικίας 12 - 14, τα οποία συμμετέχουν ως προεθνική και των εκπροσώπων στην Ολυμπιάδα. Τα μέλη επιλέχθηκαν, βάσει των γνώσεων τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόληση τους με τις επιστήμες, την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις αλλά και το κίνητρο να έχουν μια τέτοια ευκαιρία στη γνώση. Τα παραπάνω αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή, απαρτιζόμενη από εκπαιδευτικούς ακαδημαϊκούς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του αρμόδιου για τη διοργάνωση στην Ελλάδα φορέα – Eduact – ώστε να γίνει η τελική επιλογή των εκπροσώπων» εξηγούν αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της ομάδας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε πρόσφατα την ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου και συνεχάρη τα μέλη της και τους προπονητές τους, τους ρώτησε για τις εμπειρίες τους στον διεθνή διαγωνισμό και για τις φιλοδοξίες και επιδιώξεις τους. Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία της εξοικείωσης με νέες τεχνολογίες και της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων από νεαρή ηλικία, αλλά και της ενθάρρυνσης των μαθητών να εξερευνούν πρακτικές ή καινοτόμες εφαρμογές της τεχνογνωσίας που αποκτούν, ενώ παράλληλα παρότρυνε τους νεαρούς επιστήμονες να επισκεφτούν σχολεία και να ενθαρρύνουν μικρά παιδιά να ασχοληθούν με τη ρομποτική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL στο Μέγαρο Μαξίμου

Επίσημος υποστηρικτής της ομάδας είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσοί Χορηγοί οι εταιρείες TITAN, Kleemann, Hellas Gold και μεγάλοι Χορηγοί οι εταιρείες Deloitte και ΔΙΟΣ. Τα γυρίσματα του βίντεο πραγματοποιήθηκαν στο Digital Lab του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Δείτε εδώ τα Πρόσωπα 2022 του CNN Greece

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας | Κάμερα: Νικόλας Κόρνφορντ, Στάθης Κεφάλας, Γιώργος Αποστολόπουλος | Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης | Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης