ΕΛΛΑΔΑ

Βανέσα Αρχοντίδου: Κατακτώντας τις κορυφές του κόσμου, για ένα καλύτερο αύριο στον πλανήτη

Όταν στις αρχές του 2022, η αλπινίστρια Βανέσα Αρχοντίδου κατόρθωσε να εκπληρώσει και τις δύο παραλλαγές των «Seven Summits», να ανέβει δηλαδή στις επτά υψηλότερες κορυφές των ηπείρων της Γης, είχε στον νου της πολλά περισσότερα από το πάθος της για την ορειβασία.

Είχε την ανησυχία της για το κλίμα και τον πλανήτη, ως Πρέσβειρα του Eυρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα, είχε την ανησυχία της για το μέλλον των γυναικών ως ιδρύτρια της οργάνωσης, A Woman Can Be που προωθεί πρωτοβουλίες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, είχε την ανησυχία για το αύριο των παιδιών της, ως μητέρα.

«Το 2022 έκανα την έβδομή μου κορυφή, στην Ανταρκτική, στο Όρος Βίνσεν, στον Νότιο Πόλο και έκανα και τη δεύτερη παραλλαγή των Seven Summits, ανέβηκα στην Αυστραλία μαζί με τους δύο γιους μου, στο ψηλότερο σημείο της, στο Όρος Κοσιούσκο και ‘πέρασα τη σκυτάλη’ στη μικρότερη γενιά», διηγείται η ίδια στο CNN Greece και συνεχίζει: «Στις αρχές του 2022 έφτασα στον Νότιο Πόλο και στη συνέχεια, όταν γύρισα πίσω ήξερα, ότι για να βάλω το ‘κερασάκι στην τούρτα’, ήθελα μαζί με τα παιδιά μου, τα οποία είχα αποχωριστεί σε όλες τις αποστολές που είχα κάνει, να κάνουμε κάτι μαζί. Ήθελα να δουν τι κάνει η μαμά τους όταν λείπει από το σπίτι. Ξεκινήσαμε λοιπόν να πάμε στην Αυστραλία και ανεβήκαμε μαζί στο Όρος Κοσιούσκο, που είναι το υψηλότερο της ηπείρου, σε μία μίνι ορειβατική αποστολή».


Οι Επτά Κορυφές του Κόσμου
Έβερεστ, Ασία (8.848μ)
Ακονκάγκουα, Νότια Αμερική (6.961μ)
ΜακΚίνλεϊ, Βόρεια Αμερική (6.194μ)
Κιλιμάντζαρο Αφρική (5.895μ)
Ελμπρούς, Ευρώπη (5.642μ)
Βίνσεν, Ανταρκτική (4.892μ)
Κοσιούσκο, Αυστραλία (2.228μ)

Πηγή: Βανέσα Αρχοντίδου, Instagram

Πέρα από το δέσιμο που επιτεύχθηκε από την αποστολή αυτή με τα παιδιά της, η ανάβαση στο Κοσιούσκο σηματοδότησε ένα τέλος και μία αρχή. Επρόκειτο για την ολοκλήρωση και της δεύτερης παραλλαγής των Seven Summits, αλλά ταυτόχρονα για τη συστηματική έναρξη της ενασχόλησή της με την προσπάθεια αναστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Όπως διηγείται, η ορειβασία στη ζωή της «μπήκε τυχαία»: «Γνώρισα το βουνό όταν ήμουν 27 χρονών και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα να ανεβαίνω ήταν για να μπορέσω να σταματήσω να σκέφτομαι τη δουλειά», θυμάται και συνεχίζει: «Το βουνό τελικά ήταν αυτό που με γέμιζε ενέργεια. Μπορεί να κουραζόμουν, αλλά γέμιζε το μυαλό μου με πάρα πολλές εικόνες και οι εικόνες αυτές με κρατούσαν ζωντανή, όλη την εβδομάδα και γι’ αυτό ξεκίνησα να πηγαίνω στη φύση και να αγαπώ όλο και περισσότερο την ορειβασία».

Από τα βουνά της Ελλάδας, η ορειβάτισσα πλέον Βανέσα Αρχοντίδου βρέθηκε στα βουνά του κόσμου, αγαπώντας να θέτει όλο και υψηλότερους στόχους και να τους πετυχαίνει. Ξεκίνησε από τις Άλπεις και συνέχισε με το base camp του Έβερεστ, το 2009, αλλά και στην κορυφή του, το 2019: «Έβαζα στόχο κάθε χρόνο να ανεβαίνω μία κορυφή του κόσμου και το 2019 έφτασα στην κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ. Κάθε φορά που ανεβαίνω στην κορυφή, η εικόνα που αντικρύζω είναι, για ‘μένα μαγική και ανεπανάληπτη. Όταν ανέβηκα όμως στην κορυφή του Έβερεστ, ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία. Ήταν μια θάλασσα κορυφών από κάτω μας και αισθάνθηκα σαν να είμαι ένας μικρός θεός».

Πηγή: Βανέσα Αρχοντίδου, Instagram

Ακόμα και εκεί όμως, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αφήσει ένα δυσάρεστο αποτύπωμα, ένα ίχνος που καταστρέφει τον πλανήτη μας: «Ανεβαίνοντας στα βουνά του κόσμου, εκεί που λίγα ανθρώπινα πόδια έχουν πατήσει, έβλεπα ότι το ανθρώπινο αποτύπωμα ήταν τεράστιο. Έβλεπα τους παγετώνες να λιώνουν και αυτό που άφηναν πίσω τους ήταν ένα άνυδρο τοπίο. Στην Αφρική είδα ανθρώπους που αναγκάστηκαν να γίνουν κλιματικοί μετανάστες. Στην Παπούα είδα εταιρείες να καταστρέφουν τη φύση για να κατασκευάσουν τεράστια ορυχεία. Αυτό λοιπόν, με έκανε να κινητοποιηθώ. Αυτές τις εικόνες έπρεπε να τις μεταφέρω όχι μόνο στους Έλληνες, όσο μπορούσα σε περισσότερο κόσμο».

Σήμερα, η Βανέσα Αρχοντίδου δρα ως Πρέσβειρα του Eυρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα και το μεγαλύτερο κομμάτι της αποστολής της είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κατάσταση που δημιουργείται και το πώς μπορούν να την αλλάξουν. Χρειάζεται, όπως τονίζει, να αντιληφθούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας ώστε, τουλάχιστον, να επιβραδύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τις ζωές όλων μας. «Ως ορειβάτης, έχω μάθει να ζω σε αρμονία με τη φύση και με αυτάρκεια. Αυτό, νομίζω, πρέπει να μάθουμε όλοι, ιδίως όλοι εμείς που ζούμε στην πόλη, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε, ουσιαστικά, την πορεία της ιστορίας. Για να μάθουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον, το οποίο δεν θα είναι εχθρός και δεν θα είναι ένας πόρος που καταναλώνουμε ασύδοτα», τονίζει.

Ήδη έχει οργανώσει το πρώτο Peer Parliament με άλλους Ευρωπαίους ορειβάτες και μάλιστα κατά τη διάρκεια της αποστολής της στην Ανταρκτική και έχει ιδρύσει την οργάνωση A Woman Can Be, που από το 2020 έχει ως κύριο στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των γυναικών, μέσα από δράσεις που στηρίζουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το A Woman Can Be συμμετείχε και στην πρόσφατη συμβολική σκυταλοδρομία που ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου, «ενώνοντας» την περσινή COP26, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που έγινε στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο του 2021, με την COP27 που ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου 2022 στην Αίγυπτο.

Δείτε εδώ τα Πρόσωπα 2022 του CNN Greece

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας | Κάμερα: Νικόλας Κόρνφορντ, Στάθης Κεφάλας, Γιώργος Αποστολόπουλος | Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης | Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης