ΕΛΛΑΔΑ

Ευδοκία Μαστροπαύλου: Μέσω της HOPEgenesis καταφέραμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα

Ευδοκία Μαστροπαύλου, ωφελούμενη της HOPEgenesis Πηγή φωτογραφίας: Λευτέρης Παρτσάλης, CNN Greece

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει στην επικαιρότητα με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στον περιορισμένο αριθμό των γεννήσεων.

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από αυτό που μου γεννάται όταν βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν στο νησί μας». Η Ευδοκία Μαστροπαύλου ζει στην Κάσο και από μικρή ονειρευόταν να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Όση και εάν ήταν η θέλησή της να κάνει το επόμενο «βήμα» στη ζωή της, ωστόσο, η καθημερινότητα σε ένα ακριτικό νησί δεν είναι πάντα εύκολη, αφού παρά τα θετικά φέρνει στην επιφάνεια και κάποιες δυσκολίες. «Σύμμαχός» της, η HOPEgenesis, που μπήκε στη ζωή της για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, παρέχοντας της ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα από τη στιγμή που έμεινε έγκυος και την ημέρα του τοκετού της. Σήμερα, έχει στην αγκαλιά της δύο υγιέστατα κοριτσάκια, ενώ το όνειρό της για μία μεγάλη και ευτυχισμένη οικογένεια δεν έχει σταματήσει!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε η Ευδοκία Μαστροπαύλου στο CNN Greece:

Τα γυρίσματα του video πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της HOPEgenesis στο Ψυχικό

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, αφού οι γεννήσεις βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία από το 2008 (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ την ίδια ώρα οι θάνατοι καταγράφουν μία αντιστρόφως ανάλογη αύξηση. Απόρροια αυτού του φαινομένου – που τα τελευταία χρόνια εγείρει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας – είναι το γεγονός πως οι ηλικιωμένοι της χώρας αυξάνονται, τα παιδιά μειώνονται και κατ’ επέκταση οι νέοι μεταναστεύουν, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος να επιδρά σε όλους τους τομείς της χώρας.

Συνεπώς, ο πληθυσμός της χώρας ολοένα και «γερνάει», μία συνθήκη η οποία δεν προβλέπεται πως θα ανατραπεί τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων, το 2035, με βάση το δυσμενές σενάριο και την υπόθεση ενός μηδενικού́ μεταναστευτικού́ ισοζυγίου, ο πληθυσμός μας θα μειωθεί σε 9,4 εκατ. (28% οι άνω των 65 και 4,5% οι άνω των 85) και το 2050 σε 8,3 εκατ. (33% οι άνω των 65 και 6,6% οι άνω των 85). Ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας θα περιοριστεί σε 5,8 εκατ. το 2035 και 4,6 εκατ. το 2050. Μέσα σε όλο αυτή τη δυσοίωνη πρόβλεψη, η οποία συγκεκριμένα θέλει την Ελλάδα το 2080 να έχει πληθυσμό 7,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη EUROSTAT, το παράδοξο είναι ότι ενώ πολλά ζευγάρια έχουν την πρόθεση να αποκτήσουν παιδιά, τελικά κάνουν πίσω.

Οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, αναμφίβολα είναι πολλοί και σημαντικοί. Το υψηλό κοινωνικό κόστος, η δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, οι εργασιακές σχέσεις, καθώς και ο αντίκτυπος της μετανάστευσης, είναι κάποιοι από τους λόγους που βρίσκονται ψηλά στην «πυραμίδα» της υπογεννητικότητας. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό πέρα από τις αιτίες του εν λόγω ζητήματος, με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι να εξερευνήσουμε και τα κίνητρα εκείνα που θα επηρεάσουν θετικά ένα ζευγάρι στο να αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Με βάση αυτή τη λογική ξεκίνησε το έργο της η HOPEgenesis, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως την ημέρα του τοκετού τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ευδοκία Μαστροπαύλου, μία γυναίκα που γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Κάρπαθο και τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά της στην Κάσο. «Η ζωή στην Κάσο είναι ήσυχη, νιώθεις μία σιγουριά και μία ασφάλεια, καθώς δεν έχεις τον φόβο της μεγαλούπολης. Τον χειμώνα σίγουρα είναι λίγο πιο δύσκολα, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, όμως το καλοκαίρι είναι πολύ όμορφα στο νησί», ανέφερε η ίδια.

Η Ευδοκία, δεν διστάζει να επισημάνει πως η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας δεν είναι πάντα εύκολη, μιας και το πρώτο που πρέπει να σκεφτεί μία γυναίκα στις μέρες μας, είναι ο οικονομικός παράγοντας. Οι γιατροί, τα εισιτήρια, το μαιευτήριο, όλα αυτά χρειάζονται έναν οικονομικό προϋπολογισμό, που συνήθως είναι δύσκολο να διαθέσουν τα νέα ζευγάρια. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει, πολλοί από τους συμμαθητές της έχουν επιστρέψει στο νησί και έχουν δημιουργήσει εκεί τη δική τους οικογένεια, γεγονός που δίνει ελπίδα για το μέλλον των ακριτικών νησιών.

Ο δικός της «φύλακας – άγγελος» -από το πρώτο της παιδί, που πλέον είναι τεσσάρων ετών, μέχρι και το δεύτερο που είναι μόλις λίγων μηνών- είναι η HOPEgenesis, που στάθηκε στο πλευρό της καλύπτοντας όλα τα έξοδα που θα χρειαζόταν να κάνει, έτσι ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την οικογένειά της. Άλλωστε, η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων - προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες- όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Η λύση του δημογραφικού ζητήματος «κρύβεται» μεταξύ άλλων στην αύξηση των γεννήσεων, η οποία ωστόσο χρειάζεται το κατάλληλο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πως οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας είναι ποικίλες με κυριότερες εξ’ αυτών την υπονόμευση του μέλλοντος, τόσο της Ελλάδας όσο και των Ελλήνων πολιτών, τον ενδεχόμενο κίνδυνο της κοινωνικής ευημερίας του τόπου, αλλά και τις βαρύτατες συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, δεν αποτελεί μία απλή ανάγκη αλλά μία «κραυγή» αγωνίας για το μέλλον όλων των επόμενων γενεών. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι γενικευμένες λύσεις, πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε επιμέρους πολιτικές για τη βελτίωση του δείκτη γεννήσεων, ο οποίος πρέπει να είναι άμεσα συνυφασμένος με το επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας.

Στην κορυφή της προσπάθειας της επίλυσης του μείζονος ζητήματος της υπογεννητικότητας, είναι και η οικονομική ενίσχυση των οικογενειών για τις δαπάνες εγκυμοσύνης και τοκετού, καθώς και των δαπανών για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και η παροχή οικονομικών κινήτρων. Το συγκεκριμένο βήμα, θα έδινε μία μεγάλη «ανάσα» στους νέους γονείς, εάν αναλογιστεί κανείς πως λίγο πάνω από το 88%, θα επηρεαζόταν θετικά στο να αποκτήσει παιδί, σε περίπτωση που του καλύπτονταν τα έξοδα του βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ σχεδόν το 90% αυτών, θα λάμβανε θετικά υπόψιν την κάλυψη των εξόδων του τοκετού, σύμφωνα με έρευνα της HOPEgenesis, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την υπογεννητικότητα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την υποστήριξη του Ομίλου Eurolife FFH.

«Μέσω της HOPEgenesis καταφέραμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα», εκμυστηρεύεται η Ευδοκία και συνεχίζει λέγοντάς μας πως «Με τη HOPEgenesis ένιωσα σιγουριά, ήξερα ότι θα έχω έναν καλό γιατρό, ένα καλό μαιευτήριο για να γεννήσω. Έχουμε χρέος να φέρουμε νέες ζωές στον κόσμο, γιατί αυτή είναι η συνέχειά μας. Έτσι δεν είναι;», διερωτάται, με την ελπίδα στο μέλλον να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την οικογένειά της και να γεμίσει με παιδικές φωνές και γέλια το νησί της Κάσου.

Δείτε εδώ τα Πρόσωπα 2022 του CNN Greece

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας | Κάμερα: Νικόλας Κόρνφορντ, Στάθης Κεφάλας, Γιώργος Αποστολόπουλος | Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης | Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης