Μαίρη Πίνη (ΚΕΣΟ): Η Εκκλησία στηρίζει οικογένειες που έχουν ανάγκη για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις
Σε μία εποχή που οι αξίες και τα ιδεώδη μας αξιολογούνται, απορρίπτονται και επαναπροσδιορίζονται καθημερινά, η οικογένεια στέκεται ψηλά στις αξίες όλων μας.
Μπορεί να μην είναι πάντα με την παραδοσιακή της μορφή, να μην είναι πάντα αρτιμελής ή συνηθισμένη με την ευρεία έννοια, όμως έχει σε κάθε συνθήκη ή μάλλον οφείλει να έχει, ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα: Την αγάπη.
Με βάση αυτή τη λογική, το ΚΕ.Σ.Ο. (Κέντρο Στήριξης Οικογενείας) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την προστασία και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας. Αποκηρύσσει τη βία μέσα στην οικογένεια και στηρίζει τα θύματα της, ενώ συγχρόνως υποστηρίζει τα παιδιά, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρησκεία και κυρίως εκείνα, που μέσα στις οικογένειες τους βιώνουν την παραμέληση ή είναι θύματα σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής κακοποίησης ή εγκατάλειψης. Ένας καλύτερος κόσμος άλλωστε, είναι ένας κόσμος με «υγιή» και ευτυχισμένα παιδιά.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε η Μαίρη Πίνη στο CNN Greece:
Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη που έκανε την Μαίρη Πίνη να γίνει μέρος της οικογένειας του ΚΕ.Σ.Ο., η ανιδιοτελής αγάπη για εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη. «Στο τέλος του 2011 πριν ακόμα κλείσει η καθημερινή Πολιτική Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στην οποία εργαζόμουν, από τη φοιτητική μου ζωή, για περισσότερο από τριάντα χρόνια και ενώ από το 2009 είχα την υπευθυνότητα των συσσιτίων, που ξεκίνησε να προσφέρει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στον χώρο του ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων, μου ανατέθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον τότε Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και νυν Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, η Διεύθυνση του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ), το οποίο είχε ιδρυθεί το 1999 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και υπολειτουργούσε. Έτσι, από μια ήδη υπάρχουσα υποβαθμισμένη κατάσταση, το ΚΕ.Σ.Ο. ξαναγεννήθηκε Διοικητικά και Οργανωτικά. Το 2013 από ΝΠΔΔ, μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στη συνεχεία το 2018 μετατράπηκε σε ένα φορέας Πανελλαδικής εμβελείας και μπορεί να συνεργαστεί με Μητροπόλεις και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν ζητηθεί. Από το 2013 έως σήμερα το ΚΕ.Σ.Ο. ρύθμισε τις Διοικητικές του υποχρεώσεις έναντι της Πολιτείας και της κοινότητας και ανέπτυξε νέες συνεργασίες.», ανέφερε η ίδια μιλώντας για το πώς έγινε «κομμάτι» της οικογένειας του ΚΕ.Σ.Ο..
Η ξενάγησή μας στα γραφεία της οδού Ακαδημίας 95, τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη, μας άφησε μία αίσθηση ανθρωπιάς, αλληλεγγύης αλλά και θαλπωρής. Στις τρεις μεγάλες ντουλάπες που υπήρχαν σε ένα από τα δωμάτια του γραφείου, έβλεπες βρεφικά και παιδικά ρουχαλάκια, ρούχα γυναικεία και αντρικά, παπούτσια και κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Μπορεί να μην ήταν πολλά, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μαζικές δωρεές και αγαθοεργίες, ήταν όμως ικανά να δώσουν χαρά και ελπίδα σε κάποιους ανθρώπους για ένα καλύτερο «αύριο».
Λίγη ώρα αργότερα κατεβήκαμε στο υπόγειο του κτηρίου, εκεί όπου δίνονται τα εφόδια σε κακοποιημένες γυναίκες για ένα καλύτερο και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Πώς γίνεται αυτό; Χάρη σε σεμινάρια που πραγματοποιούνται, έτσι ώστε οι γυναίκες αυτές να αποκτήσουν δεξιότητες. Όπως μας επεσήμανε άλλωστε και η ίδια η Μαίρη Πίνη, με αφορμή μια κινεζική παροιμία, δεν μπορούμε να βρούμε στους ανθρώπους αυτούς τροφή (δουλειά), μπορούμε όμως να τους μάθουμε να ψαρεύουν. Έτσι όλοι μαζί στο ΚΕ.Σ.Ο. εφαρμόζουν μία βασική αρχή, την ρήση του Γουώλτ Ντίσνεϋ «Πρώτον, σκέψου. Δεύτερον, πίστεψε. Τρίτον, κάνε όνειρα. Τέλος, τόλμησε».
Όποια ιστορία και εάν σου διηγηθεί, θα σε κάνει να συγκινηθείς, να σκεφτείς, να εκτιμήσεις. Και ευτυχώς, οι ιστορίες ανθρώπων που είχε να μας εξιστορήσει ήταν πολλές και η προσφορά του ΚΕ.Σ.Ο. μεγάλη. Αυτή η προσφορά είναι άλλωστε, και η κινητήριος δύναμη του συγκεκριμένου ιδρύματος.
Η κυρία Πίνη αναφέρθηκε στην ιστορία του ιδρύματος το οποίο «υπάρχει με αυτή τη μορφή από το 1999» και υπογράμμισε πως «Προσφέρουμε κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, νομικές υπηρεσίες και συμβολαιογραφική κάλυψη σε περίπτωση αναγνώρισης παιδιών εκτός γάμου, ένδυση και υπόδηση σε μωρά, βρεφικό εξοπλισμό, αλλά και στήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες» και συνέχισε λέγοντας ότι οι δράσεις του ΚΕ.Σ.Ο. δεν έχουν γίνει πολύ γνωστές ακόμα, ωστόσο το Ίδρυμα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η παροχή βοήθειας να έρχεται εις γνώσιν όσων έχουν ανάγκη. Μάλιστα, δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τα γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών των μεγάλων μαιευτηρίων και με τα νοσοκομεία Παίδων, επισημαίνοντας δε ότι ο αριθμός των οικογενειών που ζητούν βοήθεια πλέον έχει εκτιναχθεί από τις 273 οικογένειες (που ήταν όταν ανέλαβε αρχικά), στις 1.600 και πλέον. «Δεν είναι όλες οι οικογένειες ελληνικές. Το 55% είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες είναι μακροχρόνιων μεταναστών που ζουν στην Αθήνα. Δεν κάνουμε επιλογή. Όποιος μας χτυπήσει την πόρτα, θα τον βοηθήσουμε».
Η καθημερινότητα της ίδιας είναι γεμάτη, αφού όπως μας εκμυστηρεύτηκε δεν θα μπορούσε να είναι μία κλασσική συνταξιούχος. Παίρνει τον προαστιακό από τον Ασπρόπυργο και το μετρό για να βρεθεί στην Ομόνοια και να ανηφορίσει προς την Ακαδημίας, όπου φτάνει γύρω στις 10 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο γραφείο του ΚΕ.Σ.Ο., όλα περνάνε από τα χέρια της. Θέλει να βοηθάει, νοιάζεται για τον συνάνθρωπό της, απεχθάνεται τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τα σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με παιδιά και χαίρεται όταν βλέπει με πράξεις και όχι με λόγια πως έχει προσφέρει. Έχοντας λοιπόν, ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα επιστρέφει πίσω στο σπίτι της, στα ζώα της, στον κήπο της, στην ηρεμία της… γεμάτη από αγάπη.
Είναι η πρώτη γυναίκα - διευθύντρια σε αντίστοιχο πόστο και είναι περήφανη γι’ αυτό, ενώ δεν διστάζει να τονίσει πως «Η Εκκλησία είναι ένας τεράστιος γίγαντας, ίσως, όμως, παρεξηγημένος. Συσσίτια – η εκκλησία, στήριξη γερόντων – η εκκλησία, στήριξη οικογένειας – η εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε με την εξής ευχή:
«Υγεία και συνέπεια. Να είμαστε υγιείς, αλλά και συνεπείς με ατομική ευθύνη, ώστε να φυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Και φυσικά, να αγαπάμε τα παιδιά, να ασχολούμαστε μαζί τους, να τα προστατεύουμε και να τους αφιερώνουμε χρόνο».
Δείτε εδώ τα Πρόσωπα 2022 του CNN Greece
Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας | Κάμερα: Νικόλας Κόρνφορντ, Στάθης Κεφάλας, Γιώργος Αποστολόπουλος | Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης | Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης