Μητσοτάκης για Qatar Gate: Δεν μπορεί να πλήξει το κύρος της χώρας μας
Βέβαιος ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα υπάρξει απόφαση σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο μέλλον και πως οι υπουργοί Ενέργειας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Ερωτηθείς για το λεγόμενο Qatar Gate τόνισε ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη αλλά μεμονωμένη ιστορία που όμως δεν μπορεί να πλήξει το κύρος της χώρας μας.
«Είναι δυσάρεστη ιστορία, θα αποφύγω να κάνω συγκεκριμένα σχόλια. Είναι σοβαρές οι καταγγελίες. Το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν μπορεί να πληγεί από μια μεμονωμένη υπόθεση. Αυτή η υπόθεση δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια, τη Νέα Δημοκρατία. Δεν σπεύσαμε να κάνουμε σχόλια για τους σοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε θα δεχθώ την τακτική του κ. Ανδρουλάκη να την χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για ένα διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».
Σχετικά με την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη τόνισε πως πρόκειται για μια «σοβαρή υπόθεση» προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα και θα δώσει απαντήσεις αύριο, αφού επιστρέψει στην Αθήνα και τη μελετήσει.
Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των παρακολουθήσεων λέγοντας πως δεν αντιστοιχεί στο ρόλο ενός ανθρώπου που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας να θέτει εν αμφιβόλω και τη Δικαιοσύνη και πως θεωρούσε ότι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, δηλαδή στην απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θεωρούσε ότι υπήρχε συναντίληψη.
Για τις αντιδράσεις της Τουρκίας σχετικά με το διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι για τα θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει παρά μόνο για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, διαπιστώνει συναντήληψη με το Κάιρο στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θύμισε ότι οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε μερική οριοθέτηση που έχει αναγνωριστεί από όλους σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν.