ΕΛΛΑΔΑ

Εξέταση για τον ιό HIV: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση της νόσου

Εξέταση για τον ιό HIV: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση της νόσου

Όταν εντοπίστηκε ο ιός HIV κατά τη δεκαετία του 1980, αποτελούσε «φόβητρο» για την ανθρωπότητα, καθώς εξαπλωνόταν ραγδαία. Σήμερα, 41 χρόνια μετά την επίσημη εμφάνισή του, το AIDS, το σύνδρομο που προκαλεί ο ιός HIV μπορεί να εξαλειφθεί. Το μέσον μάλιστα για να επιτευχθεί αυτό, βρίσκεται στα χέρια καθενός μας – κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού με μια απλή εξέταση αίματος, μπορούμε να μάθουμε εύκολα, γρήγορα και απλά εάν έχουμε μολυνθεί από τον ιό.

Γιατί ο HIV μας αφορά όλους

Σήμερα, ο HIV όχι μόνο δεν οδηγεί στον θάνατο των ασθενών με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά μπορεί και να διαγνωστεί εγκαίρως, προσφέροντας εξαιρετικές πιθανότητες ποιοτικής ζωής και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα μετάδοσης στον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό προκύπτει βάσει δύο παραγόντων: Από τη μια, λόγω της συμβολής της εξέλιξης της επιστήμης τα τελευταία 40 χρόνια, που μας έχει δώσει απλές και αποτελεσματικές θεραπείες, πολλές και αξιόπιστες λύσεις, καταστώντας τον HIV από μία καταληκτική νόσο σε χρόνια νόσο. Από την άλλη, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η απλοποίηση της διαγνωστικής εξέτασης, που γίνεται πλέον ακόμα και με ένα απλό «τσίμπημα» στο δάχτυλο.

Αρχικά, χρειάζεται να τονίσουμε πως ο HIV μας αφορά όλους: Δεν προσβάλλει μόνο άντρες, δεν αφορά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, δεν βρίσκεται «κάπου μακριά» από τον καθένα μας. Τόσο διότι καθένας από εμάς ενδέχεται να έχει μολυνθεί, όσο και διότι είναι σήμερα η ώρα – εδώ και τώρα – να εξαλειφθεί ο κοινωνικός στιγματισμός που υφίστανται τα άτομα που με ζουν με τον ιό.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε επιπλέον είναι ότι οι θεραπείες για τον HIV (αντιρετροϊκές), έχουν πλέον εξελιχθεί και απλοποιηθεί, με αποτέλεσμα τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε απλές και αποτελεσματικές λύσεις. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι θεραπείες αυτές εξασφαλίζουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στον οργανισμό τους και επομένως μπορούν να ζουν μια ποιοτική και φυσιολογική ζωή, τόσο χωρίς συμπτώματα όσο και χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, ο οποίος πρακτικά εκμηδενίζεται.

Πολύ μεγάλο ρόλο στον τομέα αυτόν, της ευαισθητοποίησης έναντι του AIDS, παίζει η ενημέρωση. Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όπως το #ZeroStigma της Gilead Sciences Hellas, έχουν στόχο να κάνουν καθέναν από εμάς να μάθει πώς και γιατί ο HIV μας αφορά όλους και ιδίως τι χρειάζεται να κάνουμε, ως πολίτες, για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια εξάλειψής του.

Τα δάχτυλά μας ως μέσο εξερεύνησης

Στο πλαίσιο αυτό, η Gilead Sciences Hellas συνεχίζει και φέτος τη σύμπραξη στον αγώνα ενάντια στον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού γύρω από τον HIV, με την καμπάνια #ZeroStigma, που διοργανώνει με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος ‘Θετική Φωνή’, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης ‘Checkpoint’, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Μέσα από αυτή, φέτος μας καλεί με το σύνθημα «Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο», να εξεταστούμε όλοι για τον ιό HIV, λέγοντας πρωτίστως «όχι» στον φόβο της εξέτασης. Καθώς ο HIV μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την σεξουαλικότητα, τις επιλογές μας, οφείλουμε όλοι να φροντίσουμε με μία εξέταση να μάθουμε το HIV status μας.

Με τα δάχτυλά μας, άλλωστε, εξερευνούμε τον κόσμο. Όταν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι, να νιώσουμε τη θερμοκρασία του ή την υφή του, η αυθόρμητη κίνηση που κάνουμε είναι να το ακουμπήσουμε με το δάχτυλό μας. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το test για τον HIV - μόνο που αυτήν τη φορά, αντί για τον κόσμο εξερευνούμε καλύτερα το σώμα μας.

Ανά πάσα στιγμή εξεταζόμαστε και βεβαιωνόμαστε για το πώς συνεχίζουμε τη ζωή μας, πώς φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας, συμβάλλοντας στην εξάλειψη πρώτα του φόβου και μετά του κοινωνικού στίγματος γύρω από τον HIV. Διότι, εμείς, που δεν φοβόμαστε να εξεταστούμε, μαθαίνουμε, ενημερωνόμαστε για τη νόσο και ιδίως για τις εξελίξεις γύρω από τη νόσο και συνεχίζουμε προοδευτικά στο αύριο, για ακόμα καλύτερες συνθήκες, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

#ZeroStigma #WorldAidsDay2022

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον IV