ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λιμνοθάλασσα του Μπάλου – Τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία

Η παραλία του Μπάλου. Pixabay

Σήμα κινδύνου εκπέμπει -σύμφωνα με τους ειδικούς- η ευαίσθητη περιβαλλοντικά και εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικά περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μπάλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν συνοπτικά, στη διάρκεια της δεύτερης τεχνικής συνάντησης των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό έργο με τίτλο: «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού (Cross-Costal-Net)», προϋπολογισμού €1.340.000 που έχει στο επίκεντρό της την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Στην επιτυχία της τεχνικής συνάντησης εργασίας συνέβαλαν ενεργά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο εταιρικό σχήμα, ο Δήμος Κισάμου, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Πάφου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και το κοινοτικό συμβούλιο της Ίννιας.

Η επιστημονική έρευνα που ήδη βρίσκεται κατά προτεραιότητα σε εξέλιξη στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου παρουσιάστηκε από έναν από τους Ακαδημαϊκούς εταίρους του έργου, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος).
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες δράσεις του προγράμματος, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε από τους εταίρους του έργου και ο περαιτέρω σχεδιασμός του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή, Θεοχάρη Τσούτσο, ο Μπάλος αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα και ως τέτοιο απαιτεί κοινά αποδεκτή στρατηγική διαχείρισης και άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και με τη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού. Η αρχική επιστημονική καταγραφή διερευνά τις υπαρκτές απειλές για την Αειφορία της ήδη προστατευόμενης περιοχής και μελετά μέτρα κατάλληλα για να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Τσούτσος, επεσήμανε ότι “ένα ζήτημα είναι η χωρητικότητα της πανέμορφης παραλίας ανά ημέρα, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3000 άτομα. Στους μήνες αιχμής ωστόσο -Ιούλιο και Αύγουστο- υπήρξαν ημέρες που επισκέπτες έφτασαν τους 5.000. Επομένως κρίνεται αναγκαία η δημιουργία και λειτουργία μόνιμου σταθμού μέτρησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων -πετρελαιοειδή- ο οποίος θα στέλνει μέσω δορυφόρου όλα τα δεδομένα στους συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς”.

Επίσης προτάθηκε η χρήση εισιτηρίου, ως ένα έσοδο που θα επιτρέψει την καλή συντήρηση της παραλίας. Το Πολυτεχνείο Κρήτης πρότεινε το κόστος να είναι στα 5 ευρώ.

Διαφορετικές είναι οι εντυπώσεις των επισκεπτών που βρίσκονται στην περιοχή στο πλαίσιο ημερήσιας εκδρομής με τα καραβάκια, σε σχέση με τους πεζοπόρους. Οι πρώτοι, δηλώνουν σε ποσοστό 80% ικανοποιημένοι ή και πολύ ικανοποιημένη από την εμπειρία της θαλάσσιας εκδρομής στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Αντίθετα οι πεζοί δηλώνουν ανασφαλείς ως προς την προσβασιμότητά τους, αφού το μονοπάτι που καταλήγει στην επίμαχη περιοχή, είναι αδιαμόρφωτο και σε μερικά σημεία επικίνδυνο.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσούτσο, τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι πολλά, με κυρίαρχα αυτά του υπεράριθμού των επισκεπτών αλλά και των πετρελαιοκηλίδων αφού στην περιοχή που -βρίσκεται στα νότια- οτιδήποτε συμβεί στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον. Επομένως χρειάζεται ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων.

Το πρόγραμμα και η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου

Ο Τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Κύπρου και ως εκ τούτου έχει πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες της ΠE Χανίων και της Επαρχίας Πάφου.

Κάθε χρόνο οι δύο χωρικές ενότητες προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες, με το 90% αυτών να συγκεντρώνονται άναρχα στις παράκτιες περιοχές, λόγω της ύπαρξης ενός πολύ μεγάλου αριθμού παράκτιων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το γεγονός αυτό επιφέρει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς φυσικούς πόρους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αντίστοιχη μείωση της ελκυστικότητας των παράκτιων αυτών ακτών, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν υπο-περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, όπως η Λιμνοθάλασσα Μπάλου στην ΠΕ Χανίων, και η Χερσόνησος Ακάμα στην Επαρχία Πάφου. Παράλληλα, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης