ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Το νησί του Αγίου Βαλεντίνου

Ο Marek Gitrowski και η Fiona Jeganaphan ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στη Φραγκοκκλησιά της Μυτιλήνης. AΠΕ-ΜΠΕ

Ο Άγιος του Έρωτα, ο Άγιος Βαλεντίνος βρίσκεται κοντά σου. 

Για την ακρίβεια τα λείψανά του βρίσκονται επί αιώνες, στον Καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου (Φραγκοκλησιά) στη Μυτιλήνη.

Μετά τις εργασίες αποκατάστασης του ναού όπου φυλάσσονται τα λείψανα η καθολική εκκλησία άρχισε να γίνεται πόλος έλξης των Χριστιανών που έρχονται από κάθε γωνιά της γης για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στην Εκκλησία.

Ο Marek Gitrowski και η Fiona Jeganaphan διακεκριμένη βιοχημικός, ερευνήτρια για τον καρκίνο, αποφάσισαν να παντρευτούν στη Μυτιλήνη. Όπως είπαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το προσφυγικό πρόβλημα και η αρνητική προβολή δεν επηρέασαν καθόλου την απόφαση τους. Μάλιστα η κ. Fiona Jeganaphan δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μετά από τόση πίεση που έχει δεχθεί το νησί με το προσφυγικό είναι θετικό το ότι γιορτάζουμε εδώ ένα χαρούμενο γεγονός όπως είναι ο γάμος μας».

Το ζευγάρι ζει μόνιμα και εργάζεται στην Αγγλία.«Ένιωσα πολύ συγκινημένη και ευτυχισμένη για το τελικά τα παιδιά μου διάλεξαν να έρθουν στη Μυτιλήνη για τον γάμο της και τίμησαν και εμάς και τους Μυτιληνιούς» δήλωσε η Μυτιληνιά στην καταγωγή μητέρα του γαμπρού.

πηγή: Lesvosnews.net

Όπως είπε, στο γάμο καλεσμένοι ήταν συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού από την Ευρώπη, τον Καναδά, την Σρι Λάνκα, την Πολωνία, την Αφρική.

Πως έφτασαν τα λείψανα στη Μυτιλήνη

Τα λείψανα ανήκαν σε μία ευγενή, στη Λουκία Θεοφανοπούλου - Bongigli, η οποία τα δώρισε στους Καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας. Το 1907 τα λείψανα βρέθηκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα όπου παρέμεναν για δύο αιώνες.

Το 1990 μεταφέρθηκαν, από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα.

Τμήματα από τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυιλφόρδου 7, στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στάλθηκαν στη Ρώμη, στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, απ’ όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή, πριν από δυο αιώνες.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

Οι εργασίες αποκατάστασης

Η ανακαίνιση του Καθολικού Ναού της Μυτιλήνης ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2012 και περιελάμβαναν έργα αποκατάστασης των τοιχογραφιών της οροφής και των διακοσμητικών. Οι εργασίες στην τοιχοποιία του ναού αποκάλυψαν τέσσερις αγιογραφίες οι οποίες και αυτές αποκαταστάθηκαν. Πρόκειται για προσωπογραφίες, της Παναγίας, του Χριστού, του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.
Πηγή: emprosnet.gr

Η οροφή ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, είχε υποστεί μερική κατάρρευση για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το ξύλινο ταβάνι να μείνει εκτεθειμένο στην υγρασία. Οι συντηρητές της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκατέστησαν τις φθορές.

Τα σταμπωτά, συμπληρώθηκαν όπου απαιτείτο, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία διακόσμηση του ναού και το βλέμμα να μην απορροφάται από τη φθορά, αλλά από την εν συνόλω διακόσμηση, όπως επιτάσσει η θεωρία Gestalt, βασική αρχή της οποίας είναι ότι το μάτι βλέπει τα αντικείμενα πρώτα στην ολότητά τους πριν αντιληφθεί τα μεμονωμένα μέρη τους.

Το έργο για να υλοποιηθεί εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Πηγή: emprosnet.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης