ΕΛΛΑΔΑ

Νταλούκας για στρεπτόκοκκο: Ποια τα ανησυχητικά συμπτώματα και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος

Ψυχραιμία αλλά ταυτόχρονα και εγρήγορση και κυρίως όχι τηλεφωνική διάγνωση συνιστά σε όλους τους γονείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας. (National Institute of Allergy and Infectious Diseases via AP)

Ψυχραιμία αλλά ταυτόχρονα και εγρήγορση και κυρίως όχι τηλεφωνική διάγνωση αλλά κατ΄ ιδίαν επίσκεψη στον παιδίατρο, όταν δουν ότι ανεβαίνει ο πυρετός στα παιδιά τους, ή αισθάνονται πονόλαιμο, συνιστά σε όλους τους γονείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Νταλούκας μιλά στο CNN Greece συγκεκριμένα για το τι συμβαίνει ακριβώς με τα περιστατικά και τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο στη Βρετανία, τα οποία όπως είναι λογικό έχουν ανησυχήσει σφόδρα την Ευρώπη και φυσικά τους γονείς.

Ο συνομιλητής μας ξεκαθαρίζει πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα νέου στελέχους και δεν υπάρχει μετάλλαξη.

Αναφέρεται επίσης στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, έναντι της Βρετανίας, που είναι το μεγάλο δίκτυο των παιδιάτρων, έναντι του γενικού ιατρού, του GP της Γηραιάς Αλιβιώνας.

Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί ήπια λοίμωξη και αν δεν τον προσέξουμε, η νόσος μπορεί να γίνει διεισδυτική, να εισέλθει στο αίμα και να προσβάλλει πνεύμονες, αρθρώσεις κλπ.

Ο ιός αυτός, αγαπά τις αμυγδαλές και το φάρυγγα, ενώ σπανιότερα θα κάνει οστρακιά.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία αύξηση των περιστατικών η οποία δημιουργεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, και στο Αϊντάχο των ΗΠΑ από το 2008 έως το 2019, υπάρχει αύξηση σε περιστατικά με στρεπτόκοκκο, κάτι που αποτυπώνεται και σε συγκεκριμένη μελέτη.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο, ωστόσο τα αντιβιοτικά που υπάρχουν, τον καλύπτουν απόλυτα.

Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, με βήχα ή σταγονίδια και από ένα ασυμπτωματικό άτομο.

Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ερώτησή μας εάν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα νοσηλείες παιδιών που νοσούν από στρεπτόκοκκο, ο κ. Νταλούκας αναφέρει ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Και συνεχίζει ο συνομιλητής μας:

«Τα προηγούμενα 2,5 χρόνια λόγω της πανδημίας τα παιδιά δεν ήρθαν σε επαφή με ιούς και μικρόβια, που παραδοσιακά κολλούσαν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μην έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τους ιούς αυτούς.

Πιθανότατα και δεδομένου ότι πάρα πολλά παιδιά νόσησαν από κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αδρανοποιήθηκε για κάποιο διάστημα από τον ιό αυτό (υπάρχουν σχετικές μελέτες που το υποστηρίζουν).

Με δεδομένο επίσης ότι τα σχολεία είναι ανοικτά και δεν υπάρχουν μέτρα που να περιορίζουν τις λοιμώξεις (μάσκα, αποστάσεις, καθαριστές αέρα), οι λοιμώξεις αυτές του αναπνευστικού έχουν πολύ μεγάλη έξαρση, με κυριαρχούσα λοίμωξη την γρίπη, που μεταδίδεται από τα παιδιά στους μεγάλους στο σπίτι.

Μέσα σε όλα αυτά και πιθανότατα λόγω της αδρανοποίησης του ανοσοποιητικού από τον κορωνοϊό, βρίσκουν ευκαιρία να προσβάλλουν τον οργανισμό των παιδιών ακόμα και βακτήρια, όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος».

Ανησυχία στη Βρετανία

Στη Βρετανία λοιπόν, έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από στρεπτόκοκκο, διότι έχουμε πλέον μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ενώ μέχρι και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, είχαν καταγραφεί 16 θάνατοι στη χώρα.

Ο στρεπτόκοκκος Α «σαρώνει» τη Βρετανία- σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα- όμως ο νόμος απαγορεύει στα φαρμακεία να χορηγούν εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη αντιβιοτικών «Strep A» ωθεί τους φαρμακοποιούς να μοιράζουν εναλλακτικά φάρμακα.

Οι ειδικοί στη Βρετανία κρούουν «καμπανάκι» εν μέσω των ελλείψεων στα αντιβιοτικά, λέγοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις σε άρρωστα παιδιά αυτόν το χειμώνα.

Οι οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) συμβούλεψαν ακόμη και τους γιατρούς αυτήν την εβδομάδα, να συνταγογραφούν στα παιδιά εκδοχές δισκίων των αντιβιοτικών, για να τα διαλύσουν στο φαγητό, καθώς καταγράφονται ελλείψεις σε σιρόπια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν υπάρχει εθνική έλλειψη. Οι χονδρέμποροι από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι υπάρχει άφθονο απόθεμα στη χώρα, ενώ αποδίδουν το φαινόμενο σε προβλήματα διανομής σε ορισμένα φαρμακεία και νοσοκομεία.

Κορυφαίος γιατρός της Βρετανίας, τόνισε την Παρασκευή (9/12) ότι αν επιτρεπόταν στους φαρμακοποιούς να αλλάξουν τις συνταγές, αυτό θα μπορούσε να μειώσει ένα μέρος της τρέχουσας πίεσης.

Συμβουλές προς τους γονείς

Να σημειώσουμε ότι ο στρεπτόκοκκος, επηρεάζει συνήθως παιδιά κάτω των 10 ετών και πολύ συχνά βρέφη κάτω του ενός έτους.

Πώς θα πρέπει λοιπόν να αντιδράσουν οι γονείς, όταν το παιδί τους νοσήσει και εκδηλώσει πυρετό, πονόλαιμο κλπ;

Όπως αναφέρει ο κ. Νταλούκας, «θα πρότεινα στους γονείς, όταν δουν πως τα συμπτώματα παραπέμπουν σε γρίπη, ή στρεπτόκοκκο- όπως πυρετός και πονόλαιμος- να επισκεφθούν αμέσως τον παιδίατρο και να μην καθυστερήσουν. Το ίδιο συστήνουμε και ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων».

Η στρεπτοκοκκικήλοίμωξη πολύ πιθανόν να ξεκινάει ήπια αλλά αν την αφήσει κάποιος μπορεί να μπει στο αίμα και να γίνει διεισδυτική, προσθέτει. Άρα έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία και όπως είπαμεπαραπάνω, ενώ τα αντιβιοτικά, τον καλύπτουν πολύ καλά.

Ο κ. Νταλούκας υπογραμμίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να μην αφήνουν τον πυρετό του παιδιού τους να εξελιχθεί, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθούν τον παιδίατρο και η διάγνωση να μην γίνει τηλεφωνικώς.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Βρετανίας

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων αναφέρει ότι η χώρα μας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Βρετανίας, καθώς οι γονείς εκεί, δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην ειδικότητα του παιδιάτρου, έχουν μόνο την επιλογή του GP, τον γενικό ιατρό τους.

Στην Ελλάδα έχουμε εγρήγορση σε όλους τους παιδιατρικούς χώρους- δημόσια και ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία- είμαστε σωστά οχυρωμένοι και έχουμε καλύτερη γνώση, όσον αφορά στη διάγνωση και στη θεραπεία.

Ο γονιός ανά πάσα στιγμή, μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον παιδίατρο και να κλείσει ραντεβού.

Αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, το γεγονός ότι διαθέτουμε πολλές ιατρικές ειδικότητες και ειδικότερα αυτή του παιδιάτρου, η οποία στην παρούσα φάση όταν μιλάμε για περιστατικά στρεπτόκοκκου, γρίπης και ιογενών λοιμώξεων, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καταλήγει ο κ. Νταλούκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης