ΕΛΛΑΔΑ

Χαμόγελο του Παιδιού - Συνέντευξη Τύπου: «Λειτουργούμε με τους θεσμούς του κράτους»

Χαμόγελο του Παιδιού - Συνέντευξη Τύπου: «Λειτουργούμε με τους θεσμούς του κράτους»
Η συνέντευξη Τύπου από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχει στόχο την αναλυτική απάντηση σε όλα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού INTIME / Αρχείου

Απαντήσεις σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού δίνει μέσω συνέντευξης Τύπου, το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η συνέντευξη Τύπου από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχει στόχο την αναλυτική απάντηση σε όλα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξη Τύπου τα εξής:

«Σήμερα απαντάμε σε δημοσίευμα που έγινε πρωτοσέλιδο. Πρέπει να ξανασυστηθούμε γιατί κάποιοι ξεχνάνε. Δεν ξεκίνησα για να γινώ σπουδαίος και τρανός. Πριν 27 χρόνια έφυγε από τα χεριά μου ότι πολυτιμότερο είχα. Έγινε η τελευταία του επιθυμία πραγματικότητα. Εγώ, επειδή εκφράστηκαν ερωτηματικά για το παρελθόν μου, ήμουν σπουδαίος στον τομέα της πληροφορικής. Ο γιος μου έφυγε 22 Δεκέμβριου από τη ζωή. Εύχομαι σε κανέναν να μην συμβεί Κέρδισα όμως ότι γνώρισα άλλα παιδιά και άφησα μια παρακαταθήκη. Άνθρωποι που είναι στο Χαμόγελο, τότε δεν τους ήξερα Όταν προσπαθούσα να σώσω τη ζωή του παιδιού, είχα τη δυνατότητα να το κάνω.

Οι άνθρωποι της πληροφορικής ήταν όλοι δίπλα μου, όλη η αγορά. Τότε αποφάσισα να ρωτήσω τους γονείς αν τελευταία επιθυμία του παιδιού ηταν αυτή, τι θα έκαναν". Κάποιοι που τώρα θέλουν να κάνουν κακό στο Χαμόγελο, έχουν σχέση με αυτό που έγινε τότε. Που μου είπε "μπαμπά να κάνουμε τον δικό μας σύλλογο". Δεν είναι η στιγμή για να πω το γιατί το έκαναν. Τότε με στήριξαν άνθρωποι της αγοράς της πληροφορικής, μου είπαν προχώρα, στο πλευρό σου. Στη ζωή μου δουλεύω από 14 χρονών, πρώτη φορά μιλάω για εμένα, γιατί αυτός ο τύπος άφησε ερωτηματικά και για εμένα, πάντα είχα μπροστά την ηθική.

Δεν είχα σκοπό να κερδοσκοπήσω. Τότε έπρεπε να τακτοποιήσω τα πάντα με τις επιχειρήσεις. Δεν άφησα ούτε ένα λογαριασμό ακάλυπτο. Ακόμα κι οι τράπεζες όταν αποφάσισα να κάνω το Χαμόγελο, μου είπαν ότι δεν θα με αφήσουν έτσι, αλλά έκλεισα κάθε εκκρεμότητα. Τα πακετάρισα, έκλεισα, πέρασα κάποια χρήσιμα περιουσιακά στοιχεία στο Χαμόγελο και μπήκα στον χώρο.

«Μου έλεγαν ότι εκμεταλλεύομαι το θάνατο του παιδιού μου»

Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα. Έπρεπε να βγάλω από τη μέση αυτούς που ήρθαν να κερδίσουν φήμη από την επιθυμία του παιδιού μου. Πολλοί δημοσιογράφοι θα τα θυμάστε. Ο Ανδρέας πρόλαβε να δει τι γινόταν, κι εγώ στη συνέχεια να το κάνω πραγματικότητα. Πήρα επάνω μου την επικοινωνία, εγώ που στην προηγουμένη ζωή μου δεν θα βλέπατε ούτε τη φωτογραφία μου. Όσο σπουδαία πράγματα κι αν έκανα στις επιχειρήσεις. το πήρα πάνω μου για να μην καπηλευτούν το Χαμόγελο.

Μου έλεγαν ότι εκμεταλλεύομαι τον θάνατο του παιδιού μου για να προβληθώ. Κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ότι δεν είμαι απατεώνας. Μέσα από τη δουλειά του Χαμόγελου, αναδείχθηκε το θετικό της κοινωνίας μας. Δεν είναι όλοι απατεώνες σε αυτή τη χωρά. Δεν γίνεται να συμβαίνει κάτι σε κάποιον άλλον και να είσαι κι εσύ το ίδιο. Ήμουν σε μια τοξική ατμόσφαιρα για αυτό έχουμε διαφάνεια από την πρώτη ημέρα. Θυμάμαι τα πρώτα χρήματα. Ήταν 1.000δρχ από ένα 8χρονο κοριτσάκι από την Πάτρα.

Εγώ θα πρόδιδα το παιδί μου ρε αθεόφοβε; Με ψάχνουν 27 χρόνια, με ψάξανε συνέχεια. Κάποιος έδωσε εντολή κλειστέ το Χαμόγελο κάποτε. Δεν φοβήθηκα ποτέ. Σημειώστε κάτι. Λειτουργούμε πάντα με τους θεσμούς του κράτους. Τους συμπληρώνουμε. Δεν τους αντικαθιστούμε. Χωρίς τους θεσμούς του κράτους δεν γίνεται τίποτα. Δεν είμαστε δομή. Δεν είμαστε ίδρυμα. Τα παιδιά δεν είναι τρόφιμοι. Οι τρόφιμοι είναι στις φυλακές. Έχουμε χιλιάδες δράσεις. Θα τα δείτε παρακάτω.

Αντιπρόεδρος του Χαμόγελου είναι ο Κώστας Κοτσιλίνης, πρώην ορκωτός ελεγκτής. Μας ελέγχει η Ernst&Young, και η Deloitte. Δεν φτάνει βέβαια μόνο να φαινόμαστε καθαροί, αλλά και να είμαστε. Αν δεν είχαμε διαδικασία αυτοελέγχων, τώρα θα ήμασταν έκθετοι. Στη συνέχεια διάβασε έρευνα της Focus Bari, που είναι θετική για το Χαμόγελο και ανέφερε ότι αυτή η καλή εικόνα έπρεπε να χαλάσει, και να δημιουργηθούν αμφιβολίες στον κόσμο. Είπε ότι ο δημοσιογράφος ξέρει γιατί το έκανε. Είπε επίσης ότι έκατσαν 20 άνθρωποι να αναλύσουν ξανά όλα τα οικονομικά, για να δουν τι εννοεί στο δημοσίευμα, κατηγορώντας ότι εμπλεξε άσχετες χρονιές μεταξύ τους για να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Στη συνέχεια ο Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε πως απολύθηκαν εργαζόμενοι που είχαν ξεπεράσει τα όρια με τα παιδιά, κι αντί να δεχθεί συγχαρητήρια για τα αντανακλαστικά, τα άκουσε και από τους συνδικαλιστές. Όπως είπε, το Χαμόγελο ελέγχεται και από την ΕΕ, καθώς συμμετέχει σε προγράμματά της.

«Το 2020 το υφυπουργείο Εργασίας πιστοποίησε το Χαμόγελο και για τους τρεις βαθμούς φροντίδας. Η πιστοποίηση έχει την υπογραφή της υφυπουργού, ως το 2024. Ξεκίνησαν κάποια πράγματα από το καλοκαίρι, δεν θέλω να πω πολλά, γιατί πρέπει να συγκρατηθώ. Όλα αυτά που λέγαμε, και μας έβγαλαν ότι είμαστε κατά των ελέγχων, αποδείχθηκε ότι δεν ισχύουν. Ζητάμε παραπάνω έλεγχο, ζητάμε εποπτεία. Να παρακολουθούν αν λειτουργούμε σωστά, παντού. Ήρθε προχθές η Αρχή Διαφάνειας και έκανε έλεγχο και εντυπωσιάστηκε από την καθαριότητα. Μας είπαν απλά να πάρουμε κι ένα τρίτο ψυγείο για τα αυγά.

Σημαντικό, τα λάθη πρέπει να διορθώνονται. Αυτή τη σημασία έχει ο έλεγχος, όχι αυτό που συμβαίνει να δοθεί εντολή για να σου βρουν τα στραβά. Λάθη κάνουν όλοι, και πρέπει να διορθώνονται. Ποιος δεν κάνει; Έχουμε 480 εργαζόμενους. Στηρίζουμε 17.000 παιδιά με τις οικογένειες τους. Αγωνιούν για το μέλλον τους. Μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε σαν ΑΕ. Με την έννοια του ελεγκτικού, ναι λειτουργούμε σαν ΑΕ, αλλά στην ψυχή λειτουργούμε με τη φροντίδα. Χρειάζονται και τα δυο για να γίνει σωστά».

«Αφεντικό στο Χαμόγελο ειναι τα παιδιά. Όχι εγώ. Υπηρετούμε τα παιδιά, με φροντίδα και νοιάξιμο», κατέληξε.

Τι ανέφερε το επίμαχο δημοσίευμα

Σχετικά με το δημοσίευμα που αφορά την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού ότι δηλαδή το «Χαμόγελο» παρουσιάζει συνολικά έσοδα 10 με 14 εκατ. ευρώ ετησίως, με πλεόνασμα 6,2 εκ. ευρώ ενώ την ίδια ώρα υπάρχει γκρίνια για τον ΕΝΦΙΑ των 70.335 ευρώ που καλείται να πληρώσει για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες το «Χαμόγελο του Παδιού» εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο αντιδρά στο δημοσίευμα που αφήνει αιχμές για τα οικονομικά του φορέα.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού

Το Χαμόγελο του Παιδιού αναφέρει ότι «αναφορικά με τον έλεγχο που, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί», ο οργανισμός «διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά, και χαιρετίζει» ενώ, ο ίδιος ο φορέας, «έχει αυτοβούλως θεσπίσει ελεγκτικές διαδικασίες εσωτερικά και δέχεται έλεγχο και από ανεξάρτητους εξωτερικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Επιπλέον, ο οργανισμός επισημαίνει ότι με δική του πρωτοβουλία, δημοσιοποιεί «ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, δύο φορές τον χρόνο τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του, έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ «στα 27 χρόνια δράσης του, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει απευθυνθεί χωρίς καμία καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές και Εισαγγελικές) για να επιλυθούν προβλήματα ή να καταγγείλει περιστατικά που έχουν προκύψει σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεργάτες, υποστηριζόμενα παιδιά και οικογένειες και έχει ακολουθήσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη, από τις Αρχές, διαδικασία».

Επιπλέον, ο φορέας δημοσιοποιεί, όπως ο ίδιος αναφέρει, «ετήσιο οικονομικό έλεγχο από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young», «έλεγχο από διεθνείς φορείς π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων, όπως ένταξη του οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO)» και «έλεγχο για την πιστοποίηση του οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων». Ακόμα, σημειώνεται ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024».

Ως προς τον αριθμό των παιδιών που υποστηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού, είτε μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της οικογενειακής τους ζωής, δηλαδή εντός της οικογένειάς τους, ενδεικτικά, το 2018 ο οργανισμός στήριξε 90.601 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2019 ο οργανισμός στήριξε 95.717 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2020 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους και το 2021 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο λόγος που το 2020 και 2021 καταγράφονται χαμηλότεροι αριθμοί είναι η πανδημία, καθώς «ανεστάλησαν λόγω σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» βασικές δράσεις του Χαμόγελου.

Αναφορικά με το διοικητικό συμβούλιο, πέραν του Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου που τελεί πρόεδρος του οργανισμού, συμμετέχουν οι εξής:

Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης Πρώην Ορκωτός Ελεγκτής και Σύμβουλος Επιχειρήσεωνγενικός γραμματέας, Χρήστος Καμμιλάτος Διευθυντής ΕΣΥ Γενικός Οικογενειακός Γιατρόςταμίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος Αντιστράτηγος ΕΑ Πυροσβεστικού Σώματοςμέλος, Ευαγγελία Μαλαμάκη Πτυχιούχος μαθηματικός ΕΚΠμέλος, Ελευθέριος Σαμαράς Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείαςμέλος, Πυθαγόρας Παπαδημητρίου Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος Πολυεθνικής Εταιρίαςαναπληρωματικό μέλος, Βασίλειος Ορφανός Πρόεδρος Εταιρίας Τεχνολογίαςαναπληρωματικό μέλος, Ευαγγελία Καρπουζοπούλου Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίαςαναπληρωματικό μέλος, Αικατερίνη Χούπη Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος Διαφημιστικής Εταιρίαςεπίτιμο μέλος, Βασίλειος Μαρκής, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγουεπίτιμο μέλος, Χρυσούλα Μυλωνά, τ. Εισαγγελέας Ανηλίκων

Αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων, το Χαμόγελο του Παιδιού, σημειώνει ότι «πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας περιστατικού κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού» και «ο οργανισμός ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία».

Αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών, το Χαμόγελο του Παιδιού υπογραμμίζει ότι «στους εξωτερικούς χώρους του οργανισμού, και αποκλειστικά για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών τοποθετήθηκαν κάμερες, εν γνώσει όλων και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Για την στελέχωση των Σπιτιών του Χαμόγελου, ο φορέας αναφέρει ότι σε κάθε χώρο απασχολείται συνολικά μια 16μελής ομάδα εργαζομένων που περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες: Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Παιδοκόμοι, Εκπαιδευτικός, Μαγείρισσα, Νοσηλευτής, Καθαρίστρια, Οδηγοί, Παιδίατροι, Νομικός Σύμβουλος.

Σχετικά με τις αναφορές γονέων για παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους, το Χαμόγελο του Παιδιού τονίζει ότι «όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού έρχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και δικαστικών αποφάσεων» και δεν αποφασίζει ο φορέας σχετικά με αυτές τις διαδικασίες ενώ, μέχρι σήμερα, «το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά, κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών, και για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση».

Μάλιστα, ο φορέας αναφέρει ότι, από το 2006 έως σήμερα, έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων και έχει αποκαταστήσει 98 παιδιά μέσω τεκνοθεσίας και 30 μέσω αναδοχής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Χαμόγελο του Παιδιού, «σήμερα, για 79 από τα 126 παιδιά που έχει δηλώσει προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς». Επιπλέον, «σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει Το Χαμόγελο του Παιδιού προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς».

Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός, σχετικά με την οικονομική του διαχείριση, απαντά ότι «καλύπτει κάθε υποχρέωσή του με απόλυτη συνέπεια και δεν έχει οφειλές στο δημόσιο, σε τρίτους, σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους κ.λπ».

Αναφορικά με το περιστατικό στο Σπίτι του Οργανισμού στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ο οργανισμός απαντά ότι «άμεσα, μετά την ενημέρωσή τους», τόσο ο πρόεδρος, Κώστας Γιαννόπουλος, όσο και οι υπεύθυνοι του Σπιτιού «απευθύνθηκαν αυτοβούλως στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρχές. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στην Ηρακλείτσα χωρίς να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη».

«Το 2021 τα ετήσια έξοδα του οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 ευρώ, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες» απαντά το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικά με το αποθεματικό του οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ», ενώ για τις ενστάσεις του οργανισμού σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται για τους χώρους λειτουργίας του και φιλοξενίας παιδιών και των οικογενειών τους, ο φορέας αναφέρει ότι «κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Συγκεκριμένα ως προς χρηματικό ποσό που βρίσκεται σε ελβετική τράπεζα σε λογαριασμό του Χαμόγελου του Παιδιού, ο φορέας εξηγεί ότι «το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ», στο οποίο ο οργανισμός διέθετε μειοψηφικό πακέτο μετοχών και «το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό» ενώ για οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό απαιτούνται μια σειρά από υπογραφές και όλοι οι λογαριασμοί βρίσκονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Επιπλέον, στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού δεν έχει καμία προστριβή με την ΕΛ.ΑΣ., αντίθετα η συνεργασία είναι διαχρονική και με ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία και τα παιδιά. Η συνεργασία δεν περιορίζεται στο σκέλος των εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η κακοποίηση, παράνομη διακίνηση και εμπορία κ.λπ.».