Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου
Πλήθος κόσμου, παραρτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) από όλη τη χώρα και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, που διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το πρωί της Κυριακής στον ιστορικό τόπο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν επίσης τα μέλη του ΠΓ Κώστας Παρασκευάς και Λουίζα Ράζου, τα μέλη της ΚΕ Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας και Κώστας Μπασδέκης, όπως και η Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Δήμητρας Γεροκούδη, γραμματέα του ΤΣ της ΚΝΕ Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γρηγόρης Τουγλίδης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανατίναξης της γέφυρας, όπως και το ιστορικό πλαίσιο, ενώ την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε η Λουίζα Ράζου.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στεφάνια στο μνημείο που υπάρχει στο χώρο, κατέθεσαν εκ μέρους του κόμματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Φάσσας, γραμματέας της Οργάνωσης Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, ενώ εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο αντιπρόεδρος της Γιάννης Ζαγγανάς. Επίσης, στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καθώς και αρκετοί από τους συμμετέχοντες, ενώ ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
«Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό μιας Αναστάσης Νέας χτυπά η καμπάνα μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό…». Με τους στίχους του τραγουδιού που συνέβαλε στο να περάσει στην ιστορία του αντιστασιακού κινήματος της χώρας μας η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ξεκίνησε την ομιλία της η Λουίζα Ράζου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς του Β' Παγκοσμίου πολέμου, που στέφθηκε με επιτυχία. Βασικό συντελεστή της αποτέλεσαν οι ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη. Στην ενέργεια συμμετείχαν ορισμένες ομάδες του ΕΔΕΣ και στελέχη της Αγγλικής Στρατιωτικής Αποστολής που βασικό στόχο είχαν να εδραιώσουν στην παρουσία τους στην Ελλάδα, να διαμορφώσουν προϋποθέσεις ελέγχου του αντιστασιακού κινήματος και φυσικά μετά την απελευθέρωση να παρέμβουν στις ελληνικές υποθέσεις».
Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον, ακόμα και σήμερα, της στρατιωτικής αξίας της επιχείρησης, με πρόσφατο παράδειγμα τη διεξαγωγή στην περιοχή, πρόσφατα από τις 22-26 Νοέμβρη, «κοινής άσκησης συνεκπαίδευσης αναβίωσης της επιχείρησης της καταστροφής της γέφυρας μεταξύ των δυνάμεων ειδικού πολέμου του ΓΕΕΘΑ και ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου» και υπογράμμισε στη συνέχεια:
«Όμως ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας που διαπερνά το συμμαχικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι στρατοί που συγκροτεί, οι πόλεμοι που διεξάγει δεν μπορούν να εξωραϊστούν βαδίζοντας στα χνάρια των ανταρτών της Ρούμελης. Τα μονοπάτια αυτά δεν προσφέρονται για ασκήσεις δυνάμεων που έχουν πρωτοστατήσει στο αιματοκύλισμα λαών, σε επεμβάσεις, σε στρατιωτικά πραξικοπήματα, που η παρουσία τους έχει συμβάλει στην καταλήστευση του πλούτου των λαών δημιουργώντας κύματα εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών. Ο ΕΛΑΣ υπήρξε λαϊκός απελευθερωτικός στρατός, τμήμα της ένοπλης αντίστασης του λαού μας, που συγκρότησε το ΕΑΜ, που εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης υπήρξε το ΚΚΕ».
Η Λ. Ράζου αναφέρθηκε σε προσπάθεια να «ξαναγραφτεί η ιστορία» και τόνισε στη συνέχεια ότι «ο Γοργοπόταμος δεν μπορεί να χωρέσει στα καλούπια της αστικής ιστοριογραφίας, ότι τάχα ήταν προϊόν της απαραίτητης τότε και πάντα "εθνικής ενότητας", για να καλυφθεί το αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός ότι ο αστικός πολιτικός κόσμος της εποχής είτε είχε συμβιβαστεί με τον εχθρό είτε εγκατέλειπε το λαό στην τύχη του, ανάλογα με το ποιο στρατόπεδο είχαν συνδέσει τμήματα της αστικής τάξης τα συμφέροντα τους».
Είπε ακόμα ότι «και σήμερα οι αναφορές στην "εθνική ενότητα" και την "εθνική ομοψυχία" αποτελούν μόνιμη επωδό σε κάθε κρίσιμη φάση που οι εξελίξεις απαιτούν να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η μακροημέρευση του συστήματος».
Χαρακτήρισε τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες όλου αυτού του διαστήματος σε σειρά κρίσιμων τομέων για τη ζωή του λαού «πολύτιμη παρακαταθήκη για να υπάρξει αγωνιστική ανάταση, για να αδυνατίσει η κυρίαρχη ακόμα αντίληψη της αναμονής, των λύσεων από τα πάνω και έξω από τη λαϊκή κινητοποίηση, δηλαδή από κυβερνητικούς σωτήρες».
Έκανε, επίσης, αναφορά στον «ιμπεριαλιστικό», όπως είπε, «πόλεμο που μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας», επισημαίνοντας ότι «οι δύο λαοί, που σήμερα αιματοκυλούνται για λογαριασμό της του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας, ζούσαν ειρηνικά και ευημερούσαν για δεκαετίες στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ».
«Η Ελλάδα αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο των αμεριακανο-ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων» είπε η Λ. Ράζου προσθέτοντας: «ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, ας μην παριστάνουν τα περιστέρια της ειρήνης. Οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, έχουν την σφραγίδα και την υπογραφή όλων τους».
Σημείωσε ότι «όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ΕΕ, ΝΑΤΟ, στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, στηρίζοντας τους στόχους του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση του ρόλου του και βέβαια των κερδών του, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και με την Τουρκία στην περιοχή. Από αυτή την επιλογή, που δεν είναι βέβαια καινούρια, έχει αποδειχτεί στην πράξη, ότι ποτέ δε στηρίχτηκαν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κανενός λαού της περιοχής, ούτε εξασφαλίστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας από τις επιθετικές βλέψεις της αστικής τάξης της Τουρκίας. Κανένας άνεμος ασφάλειας και ειρήνης δεν φύσηξε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».
«Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις, να πάψει ο λαός να πληρώνει τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, να γυρίσουν ελληνικές στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Ούτε σκέψη για συγκρότηση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα σταλούν κοντά ή στα μέτωπα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία», σημείωσε.
Η Λουίζα Ράζου απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι «η συσπείρωση με το ΚΚΕ στον αγώνα και στις πολιτικές εκλογικές αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας, αποτελεί εγγύηση ότι θα δυναμώσουν οι προϋποθέσεις η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων».
«Η λύση βρίσκεται στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας που θα οργανώσει σε σοσιαλιστική βάση την οικονομική και κοινωνική ζωή μέσω του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού. Έτσι θα γίνει δυνατό να αξιοποιηθούν οι επιστημονικές και παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας για να εξασφαλιστεί η ευημερία της πλειοψηφίας του λαού. Αυτή είναι η ελπιδοφόρα προοπτική που θωρακίζει το λαό μας σήμερα και δίνει διέξοδο», είπε Λ. Ράζου, τονίζοντας «αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, ικανό να τον στηρίζει μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα των εξελίξεων».