ΕΛΛΑΔΑ

Εντός Ιουνίου το ενιαίο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Εντός Ιουνίου το ενιαίο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Με την ολοκλήρωση της προ-διαβούλευσης των σχετικών διατάξεων το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρόκειται να εισάγει ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο σύνολο του δημοσίου τομέα, εντός του Ιουνίου, με στόχο την κάλυψη των κενών σε καίριους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, βασικό στόχος του ενιαίου συστήματος κινητικότητας είναι η αντιμετώπιση των ανισορροπιών, δηλαδή πλεονάζον προσωπικό σε έναν τομέα και υποστελέχωση σε άλλον, με την συνεισφορά των ίδιων των εργαζομένων ώστε να μετακινηθούν σε τμήματα της δημόσιας διοίκησης όπου θα αξιοποιηθούν καλύτερα με βάση τις ικανότητές τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», η κινητικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενής οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου και θα έχει εθελούσιο χαρακτήρα. Ως προστάδιο της μετάταξης ορίζεται το ένα έτος, στο τέλος του οποίου θα οριστικοποιείται η τοποθέτηση στον νέο φορέα.

Η κινητικότητα θα μπορεί να έχει την μορφή απόσπασης στην περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις που δεν είναι δυνατό να καλυφθούν άμεσα αλλά και σε περιπτώσεις επειγουσών αναγκών.

Επιπλέον προβλέπεται η παροχή κινήτρων για την κάλυψη οργανικών θέσεων σε παραμεθόριες περιοχές και ακριτικά νησιά, όπου παρατηρείται συχνά μειωμένο ενδιαφέρον. Τα κίνητρα αυτά έχουν να κάνουν με μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη και δυνατότητα μετακίνησης σε φορέα της επιλογής του υπαλλήλου, έπειτα από τρία χρόνια και μοριοδότηση.

Ακόμη, προβλέπεται η υποχρέωση παραμονής σε μια θέση μετά από διορισμό ή μετάταξη για ορισμένο χρονικό διάστημα ενώ προβλέπεται ενιαίος καθορισμός ειδικών απαγορεύσεων για ορισμένες κατηγορίες, όπως π.χ. τους νοσηλευτές ώστε να αποτραπούν οι παρερμηνείες του νόμου.

Για την κινητικότητα μεταξύ ομοειδών φορέων (δήμοι, νοσοκομεία κ.λ.π) προβλέπονται απλοποιημένες διαδικασίες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τις οποίες θα εποπτεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

Τι θα γίνει με τις προσλήψεις

Στις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας του ασφαλιστικού αλλά στις δυνατότητες που υπάρχουν για προσλήψεις αναφέρθηκε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Βερναρδάκης όταν ρωτήθηκε εάν ισχύει ότι περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσουν, απάντησε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία.

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, εάν ισχύει αυτός ο αριθμός, ανεβαίνει ο αριθμός των δυνατοτήτων για προσλήψεις.

«Θα είναι 8.000 προσλήψεις βάσει του 1 προς 5 και επιπλέον 6.500 που έρχονται από το παρελθόν που δεν κάναμε χρήση του δικαιώματος αυτού, δηλαδή σύνολο 15.000 προσλήψεις περίπου θα είναι η δυνατότητα μας».

Ο κ. Βερναρδάκης πρόσθεσε επίσης ότι «οι μηχανισμοί της υγείας, η εκπαίδευση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι οι τομείς που θα δοθεί προτεραιότητα για προσλήψεις».