ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: 11 άτομα στο μικροσκόπιο - Φύλλο και φτερό τα οικονομικά της δομής

Κιβωτός του Κόσμου: 11 άτομα στο μικροσκόπιο - Φύλλο και φτερό τα οικονομικά της δομής
Ο όγκος των δεδομένων που πρέπει να ελεγχθούν είναι τεράστιος και εκτιμάται ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές, με τις εξελίξεις να αναμένονται το νέο έτος ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου τα οποία θα ελεγχθούν σε βάθος πενταετίας ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται και οι καταγγελίες των παιδιών για κακοποίηση.

Πλήθος εγγράφων και τραπεζικών κινήσεων καλείται να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει η Οικονομική Αστυνομία, έπειτα από την εισαγγελική παραγγελία που έλαβαν προκειμένου να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της Δομής και να εξεταστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συνολικά 11 φυσικών προσώπων που συνδέονται με την Κιβωτό του Κόσμου.

Επειδή πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων η έρευνα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές και από το νέο έτος πιθανότατα να υπάρχουν εξελίξεις επί του θέματος.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν τα φορολογικά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του, όπως και όλων των στενών συνεργατών τους. Πρόκειται για άτομα που είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ ασκούσαν κεντρικό ρόλο στο ίδρυμα. Κάποιοι εξ αυτών ελέγχονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για καταγγελίες ξυλοδαρμών.

Έρευνα για τις δωρεές στην Κιβωτό

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δωρεές, καθώς θα εξεταστεί εάν δηλώνονταν στις Αρχές στο σύνολό τους, όπως και στις κληρονομιές που λάμβανε το ίδρυμα. Επίσης, θα διερευνηθεί από που προέρχονταν τα μετρητά που βρέθηκαν κατά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας σε ακίνητο του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του.

Στενή συνεργασία θα υπάρξει με την ΑΑΔΕ και για τα δεκάδες ακίνητα, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των μεταβιβάσεων και των κυριοτήτων.

Τα τέσσερα κακουργήματα που ερευνούν οι Αρχές

Τέσσερα κακουργήματα και συγκεκριμένα υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερευνούν οι εισαγγελικές Αρχές αναφορικά με τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου».

Για τα πρώτα δύο αδικήματα απαιτείται έγκληση.

Δηλαδή, θα πρέπει το νέο ΔΣ της «Κιβωτού του Κόσμου» να υποβάλει έγκληση εντός 3 μηνών από τον εντοπισμό ενδεχόμενης διάπραξης συγκεκριμένων πράξεων σε βάρος της οργάνωσης.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί εντός της προθεσμίας που μετρά από την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου με την Εισαγγελία να μη δεσμεύεται να αρχίσει από τώρα την έρευνά της για αυτά τα αδικήματα. Τα υπόλοιπα αδικήματα, επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα, διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Ήδη, με παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Σέβη, ο οποίος θεωρείται εξειδικευμένος σε οικονομικά σκάνδαλα προς την Οικονομική Αστυνομία θα πρέπει να διενέργηθουν συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να ριχθεί φως στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου,» του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και ακόμα 9 προσώπων.

Συγκεκριμένα βάσει της παραγγελίας του κ. Σέβη στην Οικονομική Αστυνομία θα διενεργηθεί:

  • Φορολογικός έλεγχος την τελευταία 5ετία.
  • Γνωστοποίηση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου.
  • Έρευνα για το εάν έχουν χορηγηθεί εθνικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις
  • Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία 5ετία τόσο της "Κιβωτού του Κόσμου" όσο και 11 φυσικών προσώπων. Πρόκειται για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα, μέλη της οικογένειας τους και μέλη των ΔΣ του Οργανισμού που έχουν εναλλαχθεί όλο αυτό το διάστημα.

Στο άνοιγμα των λογαριασμών για τα φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνονται και κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή τους.

Νομικοί εξηγούν ότι εάν κάποιος καταδικαστεί για απιστία και υπεξαίρεση προβλέπεται 10 χρόνια κάθειρξη. Όσον αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (όπως η Κιβωτός του Κόσμου) σημειώνεται ότι όλες οι δωρεές, όλα τα ακίνητα και εν γένει η περιουσία πρέπει να ανήκουν στο νομικό πρόσωπο, δηλαδή στη μη κερδοσκοπική εταιρεία (και όχι σε φυσικά πρόσωπα).

Εάν κάποιος πάρει κάποιο ακίνητο στην κατοχή του ή χρήματα -που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο- και η αξία αυτών υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, τότε πραγματοποιείται κακουργηματική πράξη.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πάντως ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες κατηγορίες για κανένα μέλος της Κιβωτού του Κόσμου. Η υπόθεση, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., «έχει ακόμα πολύ δρόμο».

Πατέρας Αντώνιος: «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας Αντώνιος απαντάει μέσω τρίτων ότι «Δεν έχω τίποτα δικό μου».

«Δεν περίμενα μετά από τόση προσπάθεια να ακούγεται το όνομά μου για τέτοια πράγματα. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι περασμένα στην Κιβωτό. Δεν έχω τίποτα δικό μου. Όλα είναι των παιδιών. Δεν κρύβομαι από κανέναν. Αν με ζητήσουν οι αρχές θα εμφανιστώ αμέσως. Με κατηγορούν άδικα άνθρωποι που δεν πέρασαν καν από την Κιβωτό. Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες» φέρεται να είπε σε δικούς του ανθρώπους ο πατέρας Αντώνιος σύμφωνα με το STAR.

Οργισμένη εμφανίζεται και η πρεσβυτέρα που σημειώνει νοιώθοντας πως έχει αδικηθεί:

«Δεν έκρυψα ποτέ χρήματα σε μυστικές γωνιές. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για τις εξελίξεις. Οι νομικοί μας είχαν ενημερώσει τι θα συμβεί. Ανεβαίνουμε τον δικό μας Γολγοθά και θα αποδείξουμε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νομού» φέρεται να είπε η πρεσβυτέρα.

Την ίδια ώρα άτομα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου ξεσπούν κάνοντας λόγο για ευθύνες όσων εργάζονταν στις δομές της Κιβωτού: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όσοι έδεναν και έλυναν στην δομή. Αν ήξεραν κάτι και δε μιλούσαν στον πατερά Αντώνιο πρέπει να τιμωρηθούν. Για τα χρήματα όμως ακούγονται υπερβολές. Υπήρχαν τεράστια έξοδα και με κόπο καταφέρναμε να ανταπεξέλθουμε».