ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταθέσεις που «καίνε» στελέχη - Την «πόρτα εξόδου» είδαν τρεις εργαζόμενοι

«Φως» στα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό ρίχνουν οι έρευνες που συνεχίζονται εντατικά INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Το δύσκολο έργο προστασίας και ομαλής διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου» έχει αναλάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, ενόσω οι έρευνες σε οικονομικό και ποινικό επίπεδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Ενώπιον της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρέθηκε η 19χρονη Ευγενία και περιέγραψε στις δύο εισαγγελικές λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση, τα όσα βίωσε στην «Κιβωτό» σε ηλικία 17 ετών ούσα έγκυος, τις απειλές και πιέσεις που δέχτηκε προκειμένου να μην προβεί σε άμβλωση.

«Δεν ήθελα να γεννηθεί το παιδί μου και να είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα, όταν ενηλικιώθηκα με έδιωξαν. Μου είπαν "χρόνια πολλά, μπορείς να φύγεις". Παρότι σε όλα τα παιδιά έδιναν ένα ποσό όταν έκλειναν τα 18, δεν μου έδωσαν τίποτα και κοιμόμουν στον δρόμο» έχει υποστηρίξει.

Η Ευγενία οδηγήθηκε με εισαγγελική εντολή στην «Κιβωτό» σε ηλικία εννέα ετών, μαζί με τα τέσσερα αδέλφια της, αρχικά στη δομή του Κολωνού, στη συνέχεια στην Πωγωνιανή και στο τέλος -τιμωρητικά, όπως έχει πει σε τηλεοπτικές δηλώσεις- στη Χίο, όπου οι υπεύθυνοι της δομής την χώρισαν από τα αδέλφια της.

Κατάθεση σε αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε πριν δύο ημέρες ανήλικος φιλοξενούμενος στη δομή του Βόλου. Πρόκειται για τον τρίτο ανήλικο που καταθέτει για την «Κιβωτό» του Βόλου σχετικά με το κακούργημα της ασέλγειας, σε συνέχεια καταγγελίας πρώην εργαζόμενου στη συγκεκριμένη δομή.

Tο προηγούμενο διάστημα, όπως είχε γίνει γνωστό, το συγκεκριμένο παιδί το ανέφερε στην κατάθεσή του άλλος ανήλικος που επίσης έχει καταθέσει στις Αρχές για την υπόθεση των κακοποιήσεων.

Είχε προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει η Εισαγγελία Βόλου, ενώ άγνωστο ακόμη παραμένει και μένει να ερευνηθεί τι ακριβώς περιέγραψε ο ανήλικος σε αυτή τη νέα κατάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εστιάζουν, σε πρώτο χρόνο, στο κατά πόσο έχει διαπραχθεί το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται 15 πρόσωπα που συμμετείχαν στη διοίκηση της «Κιβωτού». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ιδρυτή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας πάτερ Αντώνιο Παπανικολάου, τη σύζυγό του πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, τη μητέρα του, επτά μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και πέντε διευθυντικά στελέχη.

«Πόρτα εξόδου» για τρεις στενούς συνεργάτες του πάτερ Αντώνιου

Εκτός των υπό διερεύνυση καταγγελιών, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να βγάλει άκρη σχετικά και με τη «λανθασμένη» καταγραφή του αριθμού των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Στα επίσημα έγγραφα η οργάνωση εμφανίζεται ότι φιλοξενεί 136 παιδιά, όπως αποκάλυψε προ ημερών αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ η «Κιβωτός του Κόσμου» δήλωνε πως φιλοξενεί 500 παιδιά.

Στο πλαίσιο εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του φορέα, με ομόφωνη απόφασή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στην απόλυση τριών εργαζομένων της οργάνωσης, πρόσωπα του στενού κύκλου επαφών του ιδρυτή της ΜΚΟ, πατέρα Αντώνιου.

Πρόκειται για έναν 35χρονο παιδαγωγό της δομής στη Πωγωνιανή και τη σύζυγό του που εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός και κατείχε θέση στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Για τη δομή Πωγωγιανής έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλήθος καταγγελιών από πρώην φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, σχετικά με βίαιες και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Ενδεικτικά, μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ Ιωαννίνων φιλοξενούμενος στην Πωγωνιανή, 18 ετών σήμερα, κατήγγειλε ότι στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη αφορμή και, σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός τον κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Στην καταγγελία του, ο 18χρονος είχε κάνει λόγο για δύο στελέχη της «Κιβωτού» που είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλονται για σωματική βία σε βάρος ανηλίκων.

Ο τρίτος εργαζόμενος για τον οποίο αποφασίστηκε η απόλυσή του, είναι ένας 35χρονος, με καταγωγή από το Ιράκ, που κατείχε θέση γενικού διευθυντή. Πρόκειται επίσης για πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην φιλοξενούμενο της «Κιβωτού», ο οποίος απέκτησε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου, το 2006.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα οικονομικά στοιχεία των δομών της «Κιβωτού»

Το προανακριτικό υλικό που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών της στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» έχει παραδοθεί από χθες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι Αρχές διερευνούν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο αδικαιολόγητου πλουτισμού και τυχόν νομιμοποίησης μαύρου χρήματος από τον πάτερ Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία, ενώ έχουν δεσμευτεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους και ελέγχονται τα πόθεν έσχες τους.

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ και η σύζυγός του -μέχρι πρότινος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου- φέρονται να αγόρασαν σπίτι στην περιοχή της Βραυρώνας το 2006, έναντι 67.000 ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega και της εκπομπής Live News, η κατοικία ήταν ημιτελής όταν έγινε η αγορά της και αφού ολοκληρώθηκε, πάτερ Αντώνιος και πρεσβυτέρα μεταβίβασαν το ακίνητο στη μητέρα ενός από τους έμπιστους ανθρώπους του ζεύγους που είχε μεγαλώσει στη δομή. Στη συνέχεια η μητέρα το παραχωρεί στο παιδί της, το οποίο το έχει παντρέψει κιόλας ο πάτερ Αντώνιος.

Έναν χρόνο αργότερα, προχώρησε σε ακόμα μία αγορά ακινήτου, μιας πολυτελούς μεζονέτας στη Ραφήνα, κύρια κατοικία του ζεύγους -κατά δήλωσή τους- μέχρι και σήμερα. Η εν λόγω κατοικία είχε αντικειμενική αξία 126.159,55 ευρώ και πωλήθηκε 295.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια που επικαλείται το Mega, το αντίτιμο προέρχονταν από λεφτά της «Κιβωτού του Κόσμου» και όχι από την προσωπική περιουσία του ζεύγους, ενώ τυπικά το ακίνητο συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της ΜΚΟ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα συμβόλαια αναγράφουν το όνομα του ανθρώπου που το πούλησε και της Οργάνωσης, παρότι επρόκειτο για την κύρια κατοικία του ζευγαριού.

Αίσθηση προκαλεί πως το ποσό συμφωνήθηκε και πληρώθηκε σε μετρητά πριν την υπογραφή του συμβολαίου και εκτός γραφείου όπως ρητά δήλωσαν στον συμβολαιογράφο οι εμπλεκόμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης