Κιβωτός του Κόσμου: Επέβαλαν την τιμωρία «συνέπεια» στα παιδιά - Τα κλείδωναν για μέρες σε δωμάτια
Την τιμωρία της «απομόνωσης» χρησιμοποιούσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» για τα «άτακτα» παιδιά.
Νέες καταγγελίες μέρα με τη μέρα έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας για τα βασανιστήρια που περνούσαν τρόφιμοι στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των παιδιών που έζησαν τον εφιάλτη κατά την φιλοξενία τους στην ΜΚΟ, οι τιμωρίες ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο στην «Κιβωτό». Μάλιστα οι εργαζόμενοι εκεί, είχαν και ειδικό όρο για την τιμωρία των «άτακτων» παιδιών, ονομάζοντας την «συνέπεια».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα εξιστορεί στο MEGA, μια από τις κοπέλες που βρέθηκε να μένει στη Κιβωτό του Κόσμου. «Είμαι 20 ετών τώρα. Πήγα στην Οργάνωση από τα 12 έτη μου μέχρι και την ενηλικίωσή μου. Δεν μπορώ να πω άσχημα πράγματα γιατί πέρασα σχετικά καλά. Υπήρχαν οι τιμωρίες, πράγματα που δε μας άρεσαν. Δεν είχα βιώσει ποτέ κάποια κακοποιητική συμπρόφερα από την άποψη του ξυλοδαρμού, ούτε σεξουαλική παρενόχληση, αλλά επειδή δεν ήμουν από τα ήσυχα παιδιά, είχα και εγώ τις τιμωρίες μου».
«Η πιο αξέχαστη ήταν μια τιμωρία – συνέπεια στην οποία ήμουν κλειδωμένη για 3 μήνες στο δωμάτιό μου και έβγαινα και τηρούσα ένα συγκεκριμένο ωράριο. Ήμουν γύρω στα 15, η καθημερινότητά μου ήταν απλή, σηκωνόμουν 11.00 το πρωί, έτρωγα πρωινό, πήγανε έκανα την εργασία μου η οποία ήταν στην κουζίνα, ή θα μαγείρευα ή θα καθάριζα», πρόσθεσε.
«Από τις 15.00 μέχρι τις 17.00 επέστρεφα στο δωμάτιό, έτρωγα εκεί κλειδωμένη, και από 17.00 μέχρι τις 23.00 το βράδυ η ίδια εργασία στο ίδιο πόστο. Μετά τις 23.00 με κλείδωναν πάλι στο δωμάτιο, δεν επικοινωνούσα με άλλα παιδιά», είπε η κοπέλα.
Όσο για τον λόγο που μπήκε τιμωρία είπε: «Είχε γίνει κάτι ανάμεσα σε άλλους τροφίμους που ήταν εκεί. Εγώ γνώριζα τι συνέβαινε άλλα δεν είπα κάτι στους υπευθύνους και χωρίς να θέλω να εμπλακώ έγινα ξαφνικά συνένοχος».
Ο αδερφός της 20χρονης σήμερα κοπέλας βρίσκεται σε δομή της Οργάνωσης της Πωγωνιανής. «Έχω κάποια επαφή κυρίως μέσω social media. Είχε τύχει να τον δω κάποια στιγμή αλλά το είχαμε κανονίσει στα κρυφά και από τότε δεν τον έχω ξανασυναντήσει», είπε η νεαρή κοπέλα για τον αδερφό της.
Έρευνα στον Βόλο για το «πράσινο κλουβί» της τιμωρίας
Προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησαν οι αστυνομικοί στον Βόλο για το «πράσινο κλουβί» που σύμφωνα με τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα μαρτυρίες παιδιών από την Κιβωτό του Κόσμου ήταν το σημείο που χρησιμοποιούσαν οι υπεύθυνοι της δομής για τον εγκλεισμό με σκοπό, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν τα παιδιά, να τιμωρηθούν και να συνετιστούν.
Οι αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει και παίρνουν καταθέσεις από τα πέντε παιδιά που έχουν παραμείνει μεγαλύτερο διάστημα στη συγκεκριμένη δομή, ενώ έχει ζητηθεί από τις αρχές να γίνει έρευνα και για τις καταγγελίες που είχαν δει το προηγούμενο διάστημα το «φως» της δημοσιότητας για περιστατικά κακοποίησης.
Την έρευνα έχει αναλάβει η ασφάλεια Βόλου και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη λάβει τις πρώτες καταθέσεις.
Η καταγγελία του 8χρονου
Μεταξύ αυτών των παιδιών που κατήγγειλαν την τιμωρία τους μέσω εγκλεισμού στο «πράσινο κλουβί» είναι ένας 8χρονος.
Η μητέρα του παιδιού έχει αναφέρει σχετικά:
«O γιος μου ο μικρός τώρα είναι εννιά, όταν ήταν στο Βόλο, από ό,τι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλά δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό. Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό… Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Και όμως υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στο Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα».
Κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών επιβεβαίωσε πρώην εργαζόμενος
Κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένας πρώην εργαζόμενος της «Κιβωτού του Κόσμου», καταθετόντας ενώπιον των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για την υπόθεση των καταγγελιών παιδικής κακοποίησης, σωματικής και σεξουαλικής.