Πατέρας Αντώνιος: «Δεν έχω ακουμπήσει ποτέ παιδί, ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις;»
Ο πατέρας Αντώνιος τοποθετήθηκε μέσω προσώπου του περιβάλλοντός του για όσα βλέπουν τον φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στην Κιβωτό του Κόσμου.
Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Open και η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο πατέρας Αντώνιος, λέει για τα όσα έχουν βγει στην δημοσιότητα: «αρνούμαι όλες τις καταγγελίες. Δεν έχω ακουμπήσει ποτέ παιδί. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσο προχωρούν οι έρευνες, διαπιστώνεται ανυπαρξία αποδείξεων, πολύ περισσότερο ενδείξεων για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γι’ αυτό και αναζητείται η αιτία αυτών των επιθέσεων σε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη στήριξη των παιδιών. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις επιθέσεις;».
Έλεγχοι σε φορολογικούς «παραδείσους»
Μια ομάδα οκτώ εξειδικευμένων αστυνομικών και δημόσιων ελεγκτών έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες σελίδες από τα λογιστήρια της Κιβωτού του Κόσμου. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει να «σκανάρει» όλες τις δομές και να αναζητά τα απαραίτητα στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.
Η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται να δώσει περισσότερα στην έρευνα, καθώς αναμένονται απαντήσεις από την ΑΑΔΕ και από τις τράπεζες, για τις οικονομικές συναλλαγές της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και των στελεχών της στο επίμαχο διάστημα των καταγγελιών. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως, όπως μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star, το λογιστήριο της ΜΚΟ παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στις Αρχές. Πιθανότατα σε αυτό να έχει συντελέσει και το γεγονός ότι εδώ και μερικά 24ωρα έχει οριστεί νέα διοίκηση, η οποία προφανώς και θέλει να «καθαρίσει» όσο το δυνατό πιο σύντομα ο οργανισμός και να επικεντρωθεί στην προστασία των παιδιών.
Η νέα αποκάλυψη σχετικά με τους οικονομικούς ελέγχους στην Κιβωτό του Κόσμου, πάντως, ήρθε δια στόματος Σταύρου Μπαλάσκα. Ο συνδικαλιστής της αστυνομίας ανέφερε στο Star ότι οι έρευνες έχουν επεκταθεί τόσο στην Ελβετία όσο και στα νησιά Κέιμαν όπου «ξεψαχνίζονται» offshore εταιρείες έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχε σχέση με την Κιβωτό του Κόσμου, τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα.
Οι τελευταίοι διατείνονται διαρκώς ότι όλες οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και κατασκευασμένες. Όπως μεταδόθηκε από το Star, ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου και οι δικηγόροι του ήδη αναζητούν πρόσωπα που θα τους στηρίξουν. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα «επιστρατευτούν» παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στις δομές, για να απαντήσουν στις καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ιδρύματος.
Η πρεσβυτέρα, από την πλευρά της, επιμένει ότι δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται και πως η ίδια και ο σύζυγός της είναι καθαροί. «Δεν φοβάμαι. Είμαστε καθαροί. Τα λεφτά του κόσμου, πήγαν όλα στα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Εδώ είναι το σπίτι μας. Η Κιβωτός είναι το σπίτι μας. Να ψάξουν ό,τι θέλουν. Εμείς θα τους βοηθήσουμε. Όλα είναι στην θέση τους. Δεν πήρα λεφτά από καμία θυρίδα», φέρεται να δηλώνει.
Απειλές και κακομεταχείριση
Καταγγελίες φωτιά και για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στις δομές αλλά και για την αποκοπή τους από τους συγγενείς τους.
«Δύο μήνες κάναμε να δούμε το παιδί. Εμείς νομίζαμε ότι είναι στη δομή του Κολωνού και εκείνοι το έφεραν με λεωφορείο εκεί για να το δούμε» τονίζει στον ΣΚΑΪ θεία τρόφιμου και προσθέτει:
«Το παιδί ήταν μέσα στη βρωμιά, είχε ψείρες στο κεφάλι του με ρούχα ξένα από αυτά που του είχαμε πάει εμείς. Ήταν πολύ βρώμικο το παιδί, τρομαγμένο και φοβισμένο», ανέφερε.
Παράλληλα η θεία του παιδιού τόνισε ότι η κοινωνική λειτουργός απείλησε το παιδί ότι δεν θα ξαναδεί τους δικούς του αν τους αποκαλύψει τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής του.
Τέλος, ανέφερε ότι όταν πήγε ρούχα στη δομή για να μοιράσουν στα παιδιά, η κοινωνική λειτουργός της είπε, σοκάροντάς την: «Τι να τα κάνουμε τα ρούχα κυρία μου; Κανά σπιτάκι έχετε;»
Σε άλλη περίπτωση, τρόφιμος αποκαλύπτει ότι το ξύλο και οι τιμωρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο.
«Ξύλο, σφαλιάρες, σπρωξίματα. Επειδή δεν ακούγαμε. Άμα άκουγες τι σου έλεγαν, είχε την ανάλογη επιβράβευση. Σε πήγαιναν κρουαζιέρα, εξωτερικό, τέτοια πράγματα».
Μόλις έξι αναδοχές το 2021
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το βασικό έργο της Κιβωτού του Κόσμου είναι να βρίσκει ανάδοχες οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούσε, οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο.
Το 2021 η ΜΚΟ προχώρησε μόλις σε έξι αναδοχές, ενώ στην Ελλάδα έγιναν συνολικά 210.
«Αόρατα» παιδιά
Τα ίχνη των «αοράτων» παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο Mητρώο Aνήλικων της οργάνωσης, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από τους την πρώην διοίκηση της Κιβωτού.
Στην αναφορά καταγράφεται να απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η «Κιβωτός» αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο βιολογικά αδέρφια τόσο ως προς τη σύνταξη των Ατομικών Σχέδιων Οικογενειακής Αποκατάστασης τους όσο και προς τον χώρο διαβίωσης τους.
Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της οργάνωσης, με 364 επιπλέον παιδιά να εμφανίζονται στους καταλόγους.