Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο «αόρατα» παιδιά και ελάχιστες αναδοχές
Ανανεώθηκε:
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την πολυδιάστατη υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», με την Εισαγγελία Ανηλίκων να διευρύνει -αναπόφευκτα- τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ συνεχίζονται οι οικονομικοί έλεγχοι που διεξάγονται σε όλες τις δομές της οργάνωσης. Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας εκτιμάται ότι θα κατατεθεί μετά τις γιορτές.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται 15 πρόσωπα που συμμετείχαν στη διοίκηση της «Κιβωτού». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ιδρυτή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας πάτερ Αντώνιο Παπανικολάου, τη σύζυγό του Σταματία Γεωργαντή, τη μητέρα του, επτά μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και πέντε διευθυντικά στελέχη.
Ενώπιον των δύο εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την υπόθεση, Κατερίνας Κοπελάκη και Δάφνης - Κυριακής Τσίχλη, έχουν ήδη δώσει τις δικές τους μαρτυρίες τουλάχιστον πέντε άτομα, πρώην εργαζόμενοι και πρώην φιλοξενούμενοι της «Κιβωτού», και άλλοι επτά έχουν καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ιδιαίτερης αξίας κρίνονται οι μαρτυρίες τριών παιδιών, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες πως έχουν πέσει θύματα ασελγών πράξεων και δεν έχουν προβεί σε κάποια μορφή καταγγελίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εστιάζουν, σε πρώτο χρόνο, στο κατά πόσο έχει διαπραχθεί το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.
Ο πάτερ Αντώνιος αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ισχυρίζεται ότι οι σωματικές κακοποιήσεις δεν ήταν στις πρακτικές που ακολουθούσε η οργάνωση.
Παράλληλα οι μαρτυρίες για παιδική κακοποίηση -σωματική και σεξουαλική- σε δομές της «Κιβωτού» διαδέχονται καθημερινά η μία την άλλη, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν απειλητικά μηνύματα σε βάρος του 19χρονου που έκανε την πρώτη καταγγελία.
«Γεια, Είσαι καλά; Το λοιπόν ή θα τα πάρεις ολαααααα πίσω ή αλλιώς θα βάλω άτομα να σ κάνουμε κακό και έχω πάρα πολλά άτομα να ξέρεις. Γνωρίζω το που μένεις από κάποιον άλλον αλλά έτσι και δεν μαζέψεις όλες τις …. που έχεις κάνει και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι ….σου. να ξέρεις δεν θα ζεις. Αυτό σου λέω μόνο. Θα σε σκοτώσω» αναγράφεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», στο απειλητικό μήνυμα που φέρεται να δέχτηκε ο 19χρονος.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες συγγενών παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στελέχη των ιδρυμάτων επιχειρούσαν να τους αποξενώσουν από αυτά και είχαν για χρόνια να τα δουν ή να επικοινωνήσουν μαζί τους.
«Μάζευαν παιδιά και δεν ήθελαν να τα πάνε σε οικογένειες. Απορρίπτανε χωρίς αιτιολογία τις αναδοχές και ήθελαν να τα εγκλωβίσουνε σε αυτούς, δεν ξέρω γιατί» δήλωσε στην ΕΡΤ πρώην εργαζόμενος σε δομή.
«Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δόλος ή αν δεν λειτουργούσε το σύστημα στις δομές, θα σας πω από την δική μου εμπειρία με την μητέρα που εκπροσωπούσα. Αναγκάστηκα, ουσιαστικά χρειάστηκε να κάνω ασφαλιστικά μέτρα για να μπορέσει να έχει την επικοινωνία με τα παιδιά της, κατάλαβα ξεκάθαρα ότι κάτι εκεί πέρα δεν λειτουργούσε καλά» είπε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.
Μόλις έξι αναδοχές το 2021
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το βασικό έργο της «Κιβωτού» είναι να βρίσκει ανάδοχες οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούσε, οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το 2021 η ΜΚΟ προχώρησε μόλις σε έξι αναδοχές, ενώ στην Ελλάδα έγιναν συνολικά 210.
Οι υπεύθυνοι της Κιβωτού του Κόσμου φέρονται να απέρριπταν δεκάδες αιτήσεις από ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν ανάδοχοι γονείς και πληρούσαν τα κριτήρια. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της «Real News», άνθρωποι που φέρονται να σχετίζονται με την οργάνωση και τον πατέρα Αντώνιο, είχαν γίνει ανάδοχοι παιδιών από τις δομές.
Φιλοξενούμενοι που δεν εμφανίζονται στα μητρώα
Τα ίχνη των «αοράτων» παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο Mητρώο Aνήλικων της οργάνωσης, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από τους την πρώην διοίκηση της Κιβωτού.
Στην αναφορά καταγράφεται να απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η «Κιβωτός» αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο βιολογικά αδέρφια τόσο ως προς τη σύνταξη των Ατομικών Σχέδιων Οικογενειακής Αποκατάστασης τους όσο και προς τον χώρο διαβίωσης τους.
Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της οργάνωσης, με 364 επιπλέον παιδιά να εμφανίζονται στους καταλόγους.