ΕΛΛΑΔΑ

Observer: Τουριστική αναγέννηση στην Αθήνα

Observer: Τουριστική αναγέννηση στην Αθήνα
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Για τουριστική αναγέννηση στην Αθήνα κάνει λόγο ο Observer σε δημοσίευμά του με τίτλο «Θαύμα στην Αθήνα καθώς οι αριθμοί στον ελληνικό τουρισμό εξακολουθούν να αυξάνονται».

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχει τεράστια άνοδος επισκεπτών, μετά από την πτώση που σημειώθηκε στα τέλη του 2008, οπότε και ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, αναφέροντας ενδεικτικά και το χτίσιμο/ ανακαίνιση 9 ξενοδοχείων στην περιοχή του κέντρου.

“Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα αναπτύχθηκε 2-3 φορές ταχύτερα από ότι στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία ή τη Γαλλία πέρυσι. Φέτος περιμένουμε περίπου 4,5 εκατ. επισκέπτες, μόνο στην Αθήνα”, ανέφερε στον Observer ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό που συμβαίνει είναι ένα θαύμα.

Για μία οικονομία που έχει “κολλήσει” στην ύφεση, ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας, σημειώνει το δημοσίευμα και συμπληρώνει πως η οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε αυτόν τον τομέα σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 23,5 εκατ. τουρίστες- αριθμός ρεκόρ- αφήνοντας πίσω τους το 24% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, προβλέπεται μία ακόμη εξαιρετική σεζόν φέτος με τις αφίξεις να εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 25 εκατ.- 27,5 εκατ. αν συμπεριληφθούν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Το δημοσίευμα συνδέει αυτή την ανοδική τάση με την ασφάλεια στην Ελλάδα, καθώς όπως τονίζει οι τουρίστες αποφεύγουν θέρετρα στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Τουρκία και άλλα μέρη, μετά από επιθέσεις.

Η απώλεια των άλλων χωρών μπορεί να είναι κερδοφόρα για την Ελλάδα και δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη ώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, και συμπληρώνει πως ο τουρισμός παρέχει 1 στις 5 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, την ώρα που η ανεργία σε ένα ουσιαστικά χρεοκοπημένο έθνος βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία ανάμεσα στους νέους στο 67%.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να τονίσει την ανησυχία της τουριστικής βιομηχανίας από το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, και συγκεκριμένα την άνοδο του ΦΠΑ στο 13% στα ξενοδοχεία και το 24% σε τρόφιμα και αλκοόλ.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος των Ελλήνων Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, υπάρχει ανησυχία “για την ανταγωνιστικότητα και το προϊόν που προσφέρουμε τώρα που υπερφορολογούμαστε”.

Αλλά και η προσφυγική κρίση, αν επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να επιβαρύνει τον τουριστικό τομέα, όπως σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης.

Παρόλα αυτά, εκφράζει την αισιοδοξία ότι η επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup θα σταθεροποιήσει και την αγορά. “Αυτό θα βάλει τέλος στις υποθέσεις για Grexit, που έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό σε ό,τι αφορά τις προπληρωμές για διακοπές. Οι χώρες με ασταθές νόμισμα δεν είναι η πρώτη επιλογή των τουριστών. Η επιστροφή της σταθερότητας βάζει τέλος σε αυτό”, τονίζει.