Κιβωτός του Κόσμου: «Βροχή» οι καταγγελίες, έρευνες σε όλη την Ελλάδα για τη δράση της ΜΚΟ
Μέχρι στιγμής στο μικροσκόπιο των Αρχών για την έρευνα της Κιβωτού του Κόσμου βρίσκονται 15 άτομα, ενώ έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις
Τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, όπου δηλαδή η Κιβωτός του Κόσμου, διαθέτει δομές για την φιλοξενίας παιδιών, έχουν διευρυνθεί οι έρευνες των Αρχών. Έρευνες πραγματοποιούνται σε Κόνιτσα, Πωγωνιανή και Χίο, ενώ ακόμα μια διέταξε νωρίτερα η Εισαγγελία του Βόλου με αφορμή τις καταγγελίες για την εκεί δομή.
Ταυτόχρονα οι εισαγγελείς ανηλίκων να διερευνούν τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και κακοποιητικών συμπεριφορών και την οικονομική αστυνομία να διερευνά τα οικονομικά πεπραγμένα πρώην μελών της Οργάνωσης.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται 15 άτομα, ενώ έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις.
Στην ΕΡΤ μίλησε η μητέρα του 19χρονου, του πρώτου παιδιού της Κιβωτού που προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.
«Εγώ ξύπναγα το παιδί μου για να του πάει πρωϊνό στις 7 το πρωί. Το σίγουρο είναι ότι το παιδί τράβηξε τα πάνδεινα εκεί πέρα» υποστηρίζει.
Η μητέρα του 19χρονου, αναφέρει πως από την αρχή ήθελε να τηλεφωνήσει στο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταγγέλλουν αλλά ο γιός της δεν την άφηνε. Πάντως αναμένεται να καταθέσει και αυτή στην εισαγγελία τις επόμενες ημέρες.
«Ρόλο παιδαγωγού είχαν άτομα νεαρά χωρίς καμία ειδίκευση» καταγγέλλει πρώην εργαζόμενος στην Κιβωτό
Συνολικά 12 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως τώρα. Πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται είτε ήδη έχουν φιλοξενηθεί στις δομές της Κιβωτού, είτε για πρώην εργαζόμενους, με κάποιους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, όπως ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, εγκλεισμούς, απομονώσεις.
Ξυλοδαρμούς για ασήμαντες αφορμές καταγγέλει επίσης άλλος φιλοξενούμενος της δομής. Έλεγχος της αστυνομίας γίνεται και στην δομή της Πωγωνιανής για κακοποιητικές συμπεριφορές.
Χθες με εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε έφοδος στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα. Στελέχη της Ασφάλειας ήλεγξαν και το παράρτημα στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, όπου συγκέντρωσαν ολόκληρες σακούλες με έγγραφα.
Για σχεδόν τρεις ώρες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, αναζητούσαν και συγκέντρωναν οικονομικά στοιχεία.
Στη δε Καλαμάτα, οι αρχές εντόπισαν ένα όπλο -το οποίο δεν ήταν δηλωμένο- στο συρτάρι της υπεύθυνης, όπου και συνελήφθη.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή. Η ίδια φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι το όπλο είχε τοποθετηθεί εκεί από προκατόχους της, ενώ λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εντολή Εισαγγελέα.
«Άκουσα ότι βρέθηκε όπλο και δεν το πίστευα. Πως θα αφήσω το παιδί μου να μείνει εδώ;» δήλωσε πατέρας.
Εντύπωση προκαλεί ότι σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια, αλλά και άλλα έγγραφα.
Παράλληλα, αιφνιδιαστικοί έφοδοι έγιναν στις δομές της Κόνιτσας και της Χίου.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι από το 2014 μέχρι σήμερα μπαίνουν στα ταμεία της οργάνωσης 5-6 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Πατέρας καταγγέλλει κακοποίηση του παιδιού του
Γονείς παιδιών που ζουν στη δομή της Καλαμάτας, μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε όπλο στο γραφείo της υπεύθυνης, ζητούν να πάρουν τα παιδιά τους.
Πατέρας παιδιού που ζει εκεί καταγγέλλει την κακοποίηση του παιδιού του όταν αυτό ζούσε σε παράρτημα της Αθήνας, σημειώνοντας: «Μου λέει μπαμπά πάρε με από εδώ, με βάζουν τιμωρίες, με βάζουν να καθαρίζουμε, τον έσπρωξε παιδαγωγός και έπεσα από τη σκάλα. Μου ζήτησαν πολλές φορές από την Κιβωτό να πάρω πίσω την καταγγελία».
Εντύπωση προκαλεί ότι σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα της Καλαμάτας βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια και άλλα έγγραφα.
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός 8χρονου αγοριού, που καταγγέλλει μαζί με την μητέρα του, ότι κακοποιήθηκε στη δομή του Βόλου. «Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί. Με γρατζούναγε στη πλάτη» είπε στη μαρτυρία του στον ΑΝΤ1.
Παράλληλα θα γίνει έρευνα για τις συμφωνίες του ιδρύματος για την παραχώρηση εκτάσεων και κτιρίων.
Στη Χίο η Κιβωτός του Κόσμου καταγγέλλεται ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για την παραχώρηση μεγάλων εγκαταστάσεων και αρνούνταν να πληρώσει το συμφωνηθέν ποσό.
«Υπάρχει μεγάλη πικρία για τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα που παρά τα έγγραφα που είχα στείλει αρνήθηκαν να συναντηθούμε, ενώ δεν σήκωναν ούτε το τηλέφωνο» δήλωσε σχετικά στην ΕΡΤ ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Μέννης.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού με την υφυπουργό εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στη κεντρική δομή του Κολωνού.