Ανοίγουν στόματα για την «Κιβωτό του Κόσμου»: Με μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες
Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ανα την Ελλάδα, κάποιες από τις οποίες βάζουν στο «κάδρο» τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.
Οι συγκεκριμένες, ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες, πρόκειται να απασχολήσουν και το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα ενώ την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαγόρευσε στον πατέρα Αντώνιο να ιερουργεί εως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι και η εισαγγελία Ανηλίκων θα ερευνήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες.
Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ένας 17χρονος φίλος του παιδιού, κατήγγειλε την Κυριακή απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή του.
Ο 17χρονος ισχυρίστηκε πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 17χρονος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.
Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε την δύναμη να τον καταγγείλει».
Υπενθυμίζεται πως ο 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος της δομής, με κατάθεσή του κατονομάζει τον ίδιο τον ιερέα για ασέλγεια σε βάρος του.
Επιπλέον, νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της «Κιβωτού» στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Αυτή τη φορά η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή του νησιού.
«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».
Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία, ισχυρίζεται η ανήλικη, πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους.
«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».
Η ανήλικη κοπέλα έζησε στην δομή της Χίου από τα 7 έως τα 14 της χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλης οργάνωσης μακρυά από τη Χίο.
«Από την δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω και αυτοί αυτό δεν το ήθελαν και λέγαν και στα άλλα παιδιά ότι αν δεν πεις αυτά που θέλουν σου βάζουν τιμωρία».
Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα.
«Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει». Μία μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων παιδιών που καταγγέλλουν σήμερα τη δομή ακόμη και υπό καθεστώς φόβου.
Και τρίτη όμως κοπέλα την Κυριακή, προχώρησε σε νέα καταγγελία σχετικά με τη ζωή στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτή τη φορά τη σιωπή της έσπασε μια 19χρονη κοπέλα, η οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, και περιγράφει στην κάμερα τα βασανιστήρια που έζησε η ίδια και άλλα παιδιά.
Η 19χρονη περιγράφει τιμωρίες, οι οποίες όπως η ίδια λέει περιελάμβαναν ολοήμερη στέρηση φαγητού και απομόνωση όπως συμβαίνει στις φυλακές. Ακόμα, παιδάκια 5 ετών ξυλοκοπούνταν από υπαλλήλους της δομής της Κιβωτού του Κόσμου.
«Έχω δει να πετούν μικρά παιδιά από τις σκάλες»
«Αυτό που βιώσαμε εκεί πέρα ήταν σαν φυλακή» ισχυρίζεται η κοπέλα. «Κάναμε πράγματα που δεν θέλαμε και όταν τους λέγαμε όχι μας έβαζαν τιμωρία. Στην τιμωρία αυτή μας έλεγαν ότι ‘μια μέρα δεν θα φας’» αναφέρει η νεαρή κοπέλα.
«Μερικά παιδιά που ήταν πιο άτακτα τα χτυπούσαν, τα έπιαναν από το αφτί και τα πετούσαν από τις σκάλες» λέει και τα λόγια της προκαλούν ανατριχίλα.
«Εάν ένα παιδάκι δεν θέλει να κάνει μια δραστηριότητα, την οποία θέλει η Κιβωτός, τον απειλούσαν ότι θα διώξουν τους γονείς του από τη δομή. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι παιδαγωγοί» ισχυρίζεται.
«Εγώ από την Κιβωτό έφυγα γιατί δεν μπορούσα να βιώνω άλλο αυτό το πράγμα. Έβλεπα κάποια παιδιά να βασανίζονται και πονούσε και η δική μου η καρδιά που τα έβλεπα έτσι. Εγώ με το που έφυγα από εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Έλεγα ότι έφυγα από μια φυλακή, γιατί για εμένα ήταν σαν φυλακή εκεί μέσα».
Η Κιβωτός του Κόσμου «δεν είναι μέρος για να βρει κάποιος ηρεμία» καταλήγει η νεαρή κοπέλα.
Σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την «Κιβωτό του Κόσμου»
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» θα βρεθεί στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 921/11) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συζήτηση θα επικεντρώσει στα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού και στο τι ακριβώς θα γίνει με αυτά, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση των καταγγελιών για κακοποίηση από τις αστυνομικές αρχές και τη δικαιοσύνη.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης.
Οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμα και σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών της Κιβωτού, πληθαίνουν συνεχώς.
Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και τρία ακόμα άτομα.
Θεοδωρικάκος: Κανείς δεν εξαιρείται του νόμου
Τη διαβεβαίωση ότι κανείς δεν εξαιρείται του νόμου και ότι όποιος αποδειχθεί ένοχος στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεωδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha σημείωσε:
«Είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε την αλήθεια. Αν υπάρχει κάτι σάπιο είναι καλύτερα να το ανακαλύπτουμε. Είναι καλύτερα η δικαστική έρευνα να φέρουν στο φως τα πραγματικά δεδομένα και όταν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις οι ένοχοι να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι το αίτημα αλήθειας και δικαιοσύνης είναι αυτονοητο και κάνουμε τα πάντα για να ανατποκριθούμε».
Ιερώνυμος: Απαγορεύονται οι ιεροπραξίες στον πατέρα Αντώνιο
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ανακοίνωσή του το πρωί της Κυριακής τόνισε πως «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. "Κιβωτό του Κόσμου"», ανακοινώνοντας παράλληλα πως αποφάσισε να απογορεύσει την τέλεση ιεροπραξιών για τον πατέρα Αντώνιο, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισημαίνει, ότι χθες το απόγευμα διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου» και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία και εγώ προσωπικά, θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».
Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου:
«Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.
Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.
Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…
Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη.»