ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Παίρνει πίσω τις ενισχύσεις το Υπουργείο Οικονομικών

Κιβωτός του Κόσμου: Παίρνει πίσω τις ενισχύσεις το Υπουργείο Οικονομικών
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δήλωσε ότι οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου είναι σοκαριστικές και ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο MEGA, αφού αναφέρθηκε στις σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που αφορούν τη δομή φιλοξενίας «Κιβωτός του Κόσμου», αποκάλυψε πως με απόφαση του ιδίου οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί στη δομή αποσύρονται, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιείται από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

«Μέχρι να τελεσιδικήσει γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι» διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός σημείωσε πως τέτοιου είδους δομές, λειτουργούν συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν το κράτος, και υπογράμμισε πως «πρόκειται για σοκαριστικές καταγγελίες που οι Αρχές πρέπει να τις διερευνήσουν άμεσα.

«Προφανώς πρέπει να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά πρέπει να ξέρουμε που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε.

Στην εισαγγελία Ανηλίκων η έρευνα

Η εποπτεία της έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με περιστατικά ασέλγειας και κακοποίησης στην Κιβωτό του Κόσμου περνά στην Εισαγγελία Ανηλίκων εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά του ιδρυτή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Πατέρα Αντώνιου.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων μετά την κατάθεση του 19χρονου ο οποίος καταγγέλλει πως τόσο ο ίδιος όσο και δύο ακόμη νέοι, ένας ενήλικας και ένας ανήλικος, έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από άτομα που υπηρετούν στην Κιβωτό. Ο καταγγέλλων «δείχνει» ως δράστη πρόσωπο με σημαντική θέση στην Οργάνωση το οποίο, μάλιστα, έδινε εντολές να κακοποιούνται και άλλα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή.

Η κατάθεση του 19χρονου

Το δρόμο για την έρευνα στη δομή, άνοιξε η κατάθεση 19χρονου ο οποίος κατήγειλλε περιστατικά κακοποίησης σε βάρος του. Ενώπιον των Αρχών κατέθεσε πως έμενε μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του σε δομή της «Κιβωτού», όταν τον πλησίασε ο άνδρας τον οποίο καταγγέλλει για την κακοποίησή του:

«Αποφάσισα να μιλήσω γιατί δεν άντεξα άλλο, εκτός από την ασέλγεια, τον υποτιμητικό και προσβλητικό του τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως ο άνδρας που τον πλησίασε όταν ήταν 16 ετών και ασελγούσε εις βάρος του τον απειλούσε, «με είχε υποχείριό του». «Με απειλούσε και μου έλεγε “με έχεις ανάγκη και δεν πρόκειται να πεις ποτέ τίποτα. Αν δεν ήμουν εγώ εσύ η μάνα και αδερφός σου δεν θα είχατε σπίτι”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με απομόνωνε σε δικό του χώρο» και ασελγούσε, ισχυρίζεται ο 19χρονος και κατήγγειλε πως «μετά μου έλεγε να καθαρίσω τις τουαλέτες». «Ασελγούσε εις βάρος μου και μου ζητούσε να του κάνω τα ίδια» κατέθεσε ο νεαρός.

Ο τότε 16χρονος και τώρα 19χρονος υποστηρίζει πως αποφάσισε να μιλήσει, καθώς δεν άντεχε άλλο την προσβλητική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Την έρευνα για την υπόθεση πρόκειται να αναλάβει η Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά έρευνα για τη διαρροή στοιχείων της υπόθεσης στον Τύπο.

Αναλυτικά η κατάθεση του 19χρονου για την Κιβωτό του Κόσμου, όπως δημοσιεύθηκε στην εκπομπή «Πρωινό»:

«Από τα έξι μου χρόνια φιλοξενούμαι κατά διαστήματα σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κιβωτός του Κόσμου", μαζί με τη μητέρα μου, η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό μου. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον γνώρισα στην Γ' Γυμνασίου. Κάποια στιγμή μου πρότεινε να φύγω από την Αθήνα και θα με βοηθούσε να βρω δουλειά και να φτιάξω το μέλλον μου. Παράλληλα θα βοηθούσε τη μητέρα του.

Δέχτηκα και πήγα σε δομή της Οργάνωσης στον Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 ο καταγγελλόμενος έφυγε από την Αθήνα, όπου ζούσε μόνιμα και ήρθε και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα.

Σε μια εκδρομή που έγινε πριν τα Χριστούγεννα του 2020, κατάλαβα ότι αυτά που μου έκανε ήταν ασελγείς πράξεις και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος μου.

Το πρόσωπο αυτό μου συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, με υποχρέωσε να σταματήσω το σχολείο και να εργάζομαι, με εκβίαζε να μην μιλήσω ώστε να με έχει πάντα κοντά του.

Με απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας μου και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός μου. Όταν αντιδρούσα και δεν δεχόμουν τις εντολές του, με έστελνε να κάνω δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Όσο περνούσαν οι μήνες, έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να περνάει μαζί μου. Έμενα στο δωμάτιό του, μου επέβαλε να μένω αξύριστος και ακούρευτος. Με υποχρέωνε να του βάζω και να του βγάζω τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετώ.

Μου έδινε χρήματα, μου αγόρασε παπούτσια 180 ευρώ και ακριβό τηλέφωνο 800 ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε στη δομή του Βόλου με την κλοπή κάποιων χρημάτων, βρήκα τη δύναμη και το θάρρος να φύγω από τη δομή και να αποκαλύψω τα όσα θλιβερά βίωνα στη μητέρα μου.

Δεν μιλούσα τόσο καιρό γιατί φοβόμουν μήπως πάρουν το διαμέρισμα που μένει η μητέρα μου και μείνει στον δρόμο. Εχει παρενοχλήσει και άλλα παιδιά, δεν ήμουν ο πρώτος. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι παιδόφιλος».

Νέες καταγγελίες: «Χτύπησαν βάναυσα παιδί και το έκλεισαν στην απομόνωση για ένα χρόνο»

Στο μεταξύ μετά την κατάθεση του 19χρονου που κατήγγειλε ότι έπεσε θυμα σεξουαλικής κακοποίησης ως φιλοξενούμενος στη δομή, συνεχώς νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ενδεικτική είναι και η μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενης σε δομή της περιφέρειας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1μιας 20χρονης, για τα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Η νεαρή κοπέλα καταγγέλλει ψυχολογική κακοποίηση μήνες απομόνωσης και σκληρή εργασία, ενώ υποστήριξε πως παιδιά έμπαιναν σε ένα είδος απομόνωσης χωρίς νερό και φως, κι όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί καταναγκαστική, παιδική, εργασία.

«Μπορεί να είχαμε τα απαραίτητα, στέγη και φαγητό, παρόλα ασκούσαν βία με ξύλο και λεκτική βία. Έμπαιναν τιμωρίες ανάλογα με το τι κάναμε. Μπορεί μια συνέπεια να ήταν μήνες απομόνωση. Εγώ ήμουν ένα καλοκαίρι το οποίο είχα περάσει 3 μήνες στο δωμάτιό μου. Είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε σαν εργαζόμενοι κανονικά. Κοιμόμαστε και τρώγαμε μέσα στο δωματιό μας», λέει η 20χρονη και προσθέτει:

«Φιλοξενούμενος που τον είχαν χτυπήσει βάναυσα έμεινε στην απομόνωση πάνω από ένα χρόνο. Σε μία πτέρυγα μόνος του. Εκείνη η πλευρά λειτουργούσε σαν αποθήκη».

Πατέρας Αντώνιος: «Ανυπόστατα ψεύδη»

Από την πευρά του ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος εμφανίστηκε αγανακτισμένος και σοκαρισμένος για τα όσα καταγγελλόνται περί σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμούς παιδιών κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα ψεύδη».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει υπάρξει κακοποιητική συμπεριφορά από κάποιον εργαζόμενο στην Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

«Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα, χωρίς αποδείξεις και έλεγχο» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος, ενώ κληθείς να απαντήσει γιατί οι καταγγέλλοντες δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, είπε πως έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά.

«Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι την έρευνα για τις βαρύτατες καταγγελίες ανέλαβε η Εισαγγελία Ανηλίκων που, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 υπογράμμισε πως «πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» και σχολίασε πως «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε -αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια- αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB τόνισε πως «ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και ''γκρίζες ζώνες'' ελέγχου και επιβολής του νόμου».