ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο ΣΑΦΕΕ: Στόχος του υπουργείου Υγείας η επιτάχυνση της αδειοδότησης των κλινικών μελετών

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας του ΣΑΦΕΕ CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικών Μελετών και Έρευνας, με θέμα «Κλινικές Μελέτες – Καινοτόμα φάρμακα: Νέα δεδομένα» του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), κήρυξε το πρωί της Τετάρτης (16/11/2022), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Ο κ. Πλεύρης, σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, μίλησε για τη μεγάλη σημασία των επενδύσεων που κάνει η φαρμακοβιομηχανία στην παραγωγή και στην έρευνα, τονίζοντας όμως ότι αποτρεπτικό παράγοντα αποτελεί το υψηλό clawback. Την κατάσταση επιχειρεί να αντισταθμίσει κατά ένα μέρος ως κίνητρο το "επενδυτικό clawback", ύψους 250 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως προς τις κλινικές μελέτες συγκεκριμένα, στους άμεσους στόχους του υπουργείου Υγειας είναι να απλοποιηθεί το πλαίσιο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη διενέργεια κλινικών μελετών στα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε ο Υπουργός.

Το συνέδριο προσφώνησε ο γενικός διευθυντής του Συλλόγου, Dr Αντώνιος Αυγερινός. "Οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του χώρου, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας δίκαιο, ανθρωποκεντρικό, σταθερό, που θα είναι πυλώνας της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και θα ανταποκρίνεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της πατρίδας μας" ανέφερε. "Η έρευνα και η καινοτομία είναι βασική προϋπόθεση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και η υγεία είναι ο τομέας αιχμής σε αυτήν την κατεύθυνση. Όμως χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο, για την αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή" επισήμανε.

Στα φλέγοντα ζητήματα για τον κλάδο του φαρμάκου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τα οποία είναι οι διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης των νέων θεραπειών, καθώς και το πλαίσιο χρηματοδότησης και αποζημίωσης στη χώρα μας. "Παράλληλα, θέλουμε να φωτίσουμε τη σπουδαιότητα των κλινικών μελετών στην ανάπτυξη των καινοτόμων φαρμάκων και τη δυναμική που έχουν στο πεδίο των επενδύσεων, χωρίς να ξεχνάμε ότι το κρίσιμο για τους ασθενείς είναι η πρόσβαση στις νέες θεραπείες που έρχονται" σημείωσε.

"Για τη χώρα μας, οι κλινικές μελέτες αποτελούν μεγάλη ευκαιρία. Το λέμε εδώ και καιρό, παραμένει όμως ακόμα ανεκμετάλλευτη. Η Ελλάδα απορροφά λιγότερο από 100 εκατομμύρια, από τα 39 δισ. που επενδύονται συνολικά στην Ευρώπη ετησίως. Φέτος, μέχρι τον Σεπτέμβριο, εγκρίθηκαν 100 νέες κλινικές δοκιμές σε διάφορες θεραπευτικές ενδείξεις. Μπορεί η χώρα να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ελπίζουμε η νέα ομάδα εργασίας που συγκρότησε το υπουργείο Υγείας, να φέρει γρήγορα αποτελέσματα στη λειτουργία των γραφείων κλινικής έρευνας στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο της βιοϊατρικής έρευνας. Κοινός στόχος Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση, που θα δώσει ώθηση στη Δημόσια Υγεία, στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες, αλλά και στην εθνική οικονομία. Προαπαιτούμενο, βέβαια, είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, για να είναι διασφαλισμένη η είσοδος των νέων επαναστατικών θεραπειών στη χώρα, να ενισχυθούν οι επενδύσεις κλινικής έρευνας και η συνεργασία ελληνικών και διεθνών εταιρειών" ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η κλινική έρευνα μπορεί να δώσει νέα πνοή στη δημόσια υγεία, μέσα από την ενίσχυση της οικονομίας, τόνισε από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. "Η ελλάδα μπορεί να γίνει ένα ευρωπαϊκό hub κλινικών ερευνών. Οι επενδύσεις μπορούν να ανέλθουν σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ ετησίως, γιατί διαθέτουμε και υψηλά ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό" δήλωσε. Ειδική αναφορά έκανε στην ψυχική υγεία, τονίζοντας ότι και στον τομέα των ψυχιατρικών παθήσεων γίνονται κλινικές μελέτες, που δίνουν πρόσβαση στους ασθενείς με ψυχιατρικά νπσήματα, σε καινοτόμες θεραπείες.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΣΑΦΕΕ, Γιώργος Παπάζογλου, η πρόεδρος ΕΕΦΑΜ, Ντανιέλα Μάλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης