Έτοιμοι για την ψηφιακή κάρτα αλλά με βελτιώσεις
Τους προβληματισμούς τους για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εκφράζουν επαγγελματικές ενώσεις, ιδίως των Κλάδων που απασχολούν εργαζόμενους με ευέλικτο ωράριο
Επισημαίνουν ότι η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει δυσλειτουργίες σε μία σειρά από επαγγέλματα.
Η Herca, η Ελληνική Ένωση Εταιρειών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων, τα μέλη της οποίας ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία επιχειρήσεων με ευέλικτη απασχόληση λόγω της φύσεως του αντικειμένου, έχουν καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ώστε να προλάβουν δυσλειτουργίες και προβλήματα προτού προκύψουν.
«Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένοι κανονισμοί για τη χρήση της ανά Κλάδο και ανά δραστηριότητα και εφαρμοστεί οριζόντια, είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν πολλά προβλήματα» αναφέρει ο Γιώργος Βουδαντάς, πρόεδρος της Herca.
«Ήρθε η ώρα να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας αποτελούμενες από κρατικούς φορείς, συνδέσμους και σωματεία εργαζομένων με στόχο την επίλυση διαφόρων παθογενειών που μαστίζουν διαχρονικά διάφορους επαγγελματικούς Κλάδους όπως ο δικός μας» σημειώνει.
Οι εταιρείες της ένωσης ζητούν να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στην εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, την οποία βλέπουν ως ευκαιρία για την αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων.
«Το επάγγελμα μας εξελίσσεται καθημερινά, η τεχνολογία προοδεύει ταχύτατα κι εμείς ακόμη δεν έχουμε επιλύσει βασικά θέματα. Η ψηφιακή κάρτα μπορεί να γίνει αφορμή για να ρυθμιστούν χρόνια ζητήματα στα εργασιακά και σε συνεργασία με τους εργαζόμενους να μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία» αναφέρει ο κ. Βουδαντάς.
Μοντέλο εξωτερικού
Μια από τις προτάσεις της Herca, ίσως η σημαντικότερη είναι η εφαρμογή μοντέλων που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχους Κλάδους του εξωτερικού, όπως η Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.
«Σε κάποιες χώρες όμως υπάρχουν και εξειδικευμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τον χώρο του πολιτισμού και του entertainment, που δίνουν στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να απασχοληθεί για συγκεκριμένο αριθμό ωρών ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία μπορεί κάποιος να δουλέψει έως 48 ώρες την εβδομάδα επιλέγοντας ο ίδιος την κατανομή τους ανά ημέρα και σε συνεννόηση με την εκάστοτε εταιρεία, χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός του οκταώρου ανά ημέρα. Έτσι, ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει περισσότερες ώρες ανά ημέρα και λιγότερες ημέρες ανά εβδομάδα» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Herca.
Άλλωστε, μια εταιρεία η οποία ενοικιάζει εξοπλισμό για μια παραγωγή ή για μία συναυλία, θα χρειαστεί τους εργαζόμενους για συγκεκριμένες ώρες το πρωί και το βράδυ αλλά ενδεχομένως καθόλου το μεσημέρι και το απόγευμα.
«Η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που πολλές φορές δεν μπορεί ένα οκτάωρο να είναι αρκετό για να υπάρξει ποιοτική παροχή τεχνικών υπηρεσιών. Η Herca έχει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα αλλά πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους μας. Για εμάς, εταιρείες και εργαζόμενοι, είμαστε μέλη της ίδιας ομάδας και όχι αντίπαλοι» καταλήγει ο κ. Βουδαντάς.