ΕΛΛΑΔΑ

Γιαμαρέλλου στο CNN Greece: Πώς θα προστατευτούμε από την «τρι-δημία»

Γιαμαρέλλου στο CNN Greece: Πώς θα προστατευτούμε από την «τρι-δημία»
Η ίδια η καθηγήτρια μάλιστα, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, δεν έβγαλε την μάσκα της ούτε μια στιγμή, όσο και εάν μερικές φορές ήταν κουραστικό INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ (Φωτογραφία Αρχείου)

Χρήση μάσκας, καλό αερισμό σε κλειστούς χώρους και πλύσιμο των χεριών συστήνει η καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου.

Την μεγάλη προσοχή όλων μας, κυρίως των ευάλωτων ομάδων ανεξαρτήτως ηλικίας, για το ενδεχόμενο τον φετεινό χειμώνα να ζήσουμε την λεγόμενη τρι-δημία, δηλαδή το εκρηκτικό υγειονομικό κοκτέιλ – εποχικής γρίπης, COVID και του αναπνευστικού ιού RSV- εφιστά η διακεκριμένη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και μέλος Academia Europea, κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου.

Προσοχή, εμβολιασμός κατά του ιού τη γρίπης και κατά των νέων μεταλλάξεων της ΟΜΙΚΡΟΝ με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων αλλά και επιστροφή της μάσκας, συστήνει η καθηγήτρια. Η ίδια μάλιστα όπως επισημαίνει στο CNN Greece, δεν έβγαλε την μάσκα της ούτε μια στιγμή, όσο και εάν μερικές φορές ήταν κουραστικό. Οι περισσότεροι ωστόσο από εμάς, την έχουμε πετάξει με ευκολία εδώ και μήνες, αλλά θα πρέπει να τη θυμηθούμε οσονούπω, καθώς σε λίγο οι καιρικές συνθήκες θα γίνουν χειμωνιάτικες.

Οι 650.000 θάνατοι από γρίπη

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Γιαμαρέλλου, πράγματι τα δύο τελευταία και πλέον χρόνια, εξαιτίας της χρήσης της μάσκας, η εποχική γρίπη και οι περισσότεροι αναπνευστικοί ιοί σχεδόν εξαφανίστηκαν. Για τον λόγο αυτό ο κόσμος δεν νόσησε από την γρίπη και φυσικά έχει γίνει ευάλωτος, καθώς δεν υπάρχει ανοσία.

Η φετεινή χρονιά έχει δείξει ήδη τα δόντια της σε πολλές χώρες και ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει το καμπανάκι κινδύνου, καθώς κάθε χρόνο από την εποχική γρίπη, νοσούν 3 με 5 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο, ενώ 650.000 καταλήγουν. Οι άνθρωποι αυτοί, καταλήγουν είτε από τον ιό της εποχικής γρίπης, είτε από λοιμώξεις που μπαίνουν «καπέλο» στη γρίπη, όπως σταφυλόκοκκος ή πνευμονιόκοκκος. Θα συνιστούσα επομένως σε όλες τις ευάλωτες ομάδες να φορούν τη μάσκα τους, και σε όσους βρίσκονται σε συγχρωτισμό και σε κλειστούς χώρους.

Η ανοσία της αγέλης

Αναφορικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, η κυρία Γιαμαρέλλου, εκτιμά ότι το ένα εκατομμύριο πολιτών που έχει εμβολιασθεί μέχρι στιγμής- όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου- δεν είναι επαρκές. Για να μιλήσουμε για την περίφημη ανοσία της αγέλης, στην εποχική γρίπη, απαιτείται εμβολιασμός σε ποσοστό 70%, ενώ στον COVID θα πρέπει να φθάσουμε πάνω από 90% και στην ιλαρά πάνω από 95%.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό

Το εμβόλιο της γρίπης μας προφυλάσσει και θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις Οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Δηλαδή απαραιτήτως θα πρέπει να εμβολιαστούν οι καπνιστές, οι υπέρβαροι, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με ανεπάρκειες είτε από το συκώτι είτε από τα νεφρά, με αναπνευστικές ανεπάρκειες, οι άνθρωποι που πάσχουν από ΧΑΠ και οι ανοσοκατασταλμένοι, με κακοήθειες ή αιματολογικό καρκίνο. Μην ξεχνάμε επίσης και τους ανθρώπους που λαμβάνουν κορτιζόνη, οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, αφού όμως διακόψουν ένα μήνα τη θεραπεία τους.

Επιδημιολογικά λοιπόν εφέτος, έχουμε αύξηση της γρίπης και των αναπνευστικών ιών – λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι οποίες είναι διπλάσιες από πέρυσι, επισημαίνει και προσθέτει:

«Τον φετεινό Οκτώβριο καταγράφηκαν 165 κρούσματα γρίπης από τα οποία τα 25 ήταν νοσοκομειακά και τα υπόλοιπα αφορούσαν σε διασπορά στην κοινότητα».

Μάσκα, αερισμός & καλό πλύσιμο χεριών

Η κυρία Γιαμαρέλλου επαναλαμβάνει, ότι η καλύτερη ασπίδα κατά των αναπνευστικών ιών και άρα και της γρίπης, είναι αναμφισβήτητα η χρήση της μάσκας, ο αερισμός των εσωτερικών χώρων, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι που απομακρύνει τους ιούς και είναι ευεργετικό. Αρκεί να θυμόμαστε, ότι για το πλύσιμο των χεριών, απαιτούνται 20 δευτερόλεπτα.

Ο επικίνδυνος ιός RSV

Αναφορικά με τον αναπνευστικό ιό RSV, ο οποίος προκαλεί στα παιδιά βρογχιολίτιδα, η καθηγήτρια επισημαίνει ότι είναι επικίνδυνος και για τους ενήλικες, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε, ότι δεν υπάρχει εμβόλιο. Πρόκειται για έναν γνωστό εδώ και χρόνια ιό και η γενική σύσταση είναι όταν κάποιος νοιώθει δύσπνοια και δυσφορία, πρέπει να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο. Οι παιδίατροι στην παρούσα φάση αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια περιστατικά, ωστόσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δεν έχει αναφέρει κάτι στα επιδημιολογικά του δελτία, απαντά η συνομιλήτριά μας, ερωτηθείσα κατά πόσο έχουμε σήμερα κρούσματα του RSV στην Ελλάδα.

Το ταξίδι των μεταλλάξεων του COVID

Αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού και το «ταξίδι» των μεταλλάξεων, η κυρία Γιαμαρέλλου, αναφέρει ότι μπορεί πράγματι η μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ να έχει ελαφρά συμπτώματα και να μην προκαλεί βαριά νόσηση, ωστόσο εξακολουθούμε να έχουμε πολλούς διασωληνωμένους, που σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι τα εμβόλια κατά της COVID είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικά, γεγονός που διακρίνεται ξεκάθαρα, και από τις 20 δις εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής παγκοσμίως, και τα 7,5 εκατ. δόσεις στην Ελλάδα που έχουν εμβολιαστεί με τις δύο αρχικές δόσεις.

Συστήνει ακόμη, ότι εάν κάποιος πολίτης έχει εμβολιασθεί δύο φορές με τον βασικό εμβολιασμό και μετά από τρεις μήνες από τη νόσηση, τότε είναι καλό να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις της ΟΜΙΚΡΟΝ (τη Β4 και τη Β5) καθώς και τα νέα σελέχη που πρόκειται να κυκλοφορήσουν.

Αυτή είναι η ισχυρή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 60 ετών και για όλους τους ευάλωτους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας, μας θυμίζει. Επιπλέον, και η ίδια η κυρία Γιαμαρέλλου τονίζει,όπως και η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε την περασμένη Τρίτη στο υπ.Υγείας, δεν αναμένουμε νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Σε ερώτηση, εάν ο εμβολιασμός μετά από ένα τρίμηνο νόσησης θεωρείται σύντομο διάστημα και κατά πόσο μπορούμε να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμη, η κυρία Γιαμαρέλλου υπογραμμίζει ότι σταδιακά η ανοσία φθίνει, και στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός για το διάστημα αυτό, είναι ακόμη συντομότερος, δηλαδή δύο μήνες.

Επίσης συστήνει ακόμη, ότι εάν κάποιος πολίτης νοσήσει από κορωνοϊό, να επικοινωνήσει αμέσως με τον ΕΟΔΥ, ώστε να λάβει τάχιστα τα αναγκαία φάρμακα, όπως το paxlovid, σε διάστημα 3 έως 4 ημερών. Έχουμε φάρμακα πλέον κατά του COVID, είμαστε θωρακισμένοι, επισημαίνει η συνομιλήτριά μας.

Τέλος σε ερώτηση εάν μπορούμε να εμβολιαστούμε ταυτόχρονα με το αντιγριπικό εμβόλιο και με το εμβόλιο κατά του COVID, η καθηγήτρια Γιαμαρέλλου, τονίζει ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο την ίδια ημέρα. Ωστόσο, εάν κάποιος φοβάται ότι θα εμφανίσει πυρετό, ή κακουχία, τότε μπορεί να μεσολαβήσει μία εβδομάδα του ενός εμβολίου από το άλλο.