ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακές μαστογραφίες: 2.400 έγκαιρα ευρήματα σε πάνω από 40.000 εξετάσεις

Ψηφιακές μαστογραφίες: 2.400 έγκαιρα ευρήματα σε πάνω από 40.000 εξετάσεις
«Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υπάρχει», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/INTIME

Πάνω από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και ένα χρόνο μετά την απώλεια της πολιτικού Φώφης Γεννηματά που άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική αλλά και στη δημόσια υγεία- μέσα από τον αγώνα της ενάντια στην ασθένειά της- τα στοιχεία που ανακοινώνουν σήμερα τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη την ενημέρωση για την πρόληψη και προαγωγή υγείας.

Ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και ο έγκαιρος εντοπισμός σημαίνει θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι έχει εκδοθεί το σύνολο των παραπεμπτικών για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά».

Ειδικότερα:

  • Έχουν αποσταλεί όλα τα SMS με το άυλο παραπεμπτικό στις γυναίκες 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
  • Έχουν ήδη διενεργηθεί περί τις 40.000 μαστογραφίες
  • 17.605 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 γυναίκες ο περαιτέρω έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα.
  • 2.411 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. Οι γυναίκες αυτές χάρη στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου εντόπισαν έγκαιρα τα ευρήματα και στην πλειονότητα τους δε χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2022. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υλοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ – αφορά, δηλαδή, συνολικά σε 1.300.000 δικαιούχους – και, ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία, επιδιώκει να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Το πρόγραμμα δεν σταματά με τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά προβλέπει επιπλέον τόσο τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για όσες γυναίκες εντοπιστούν με ευρήματα όσο και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων. Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής:

  • Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε μεταξύ άλλων με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος:

«Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υπάρχει. Οι γυναίκες με απευθείας παραπεμπτικό μπορούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω δωρεάν κλινικό έλεγχο από το γιατρό και εξετάσεις που θα χρειαστούν».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

«Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει αναδειχθεί σε σύμμαχο όλων των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η άυλη συνταγογράφηση, είμαστε σε θέση να στέλνουμε σε κάθε δικαιούχο το παραπεμπτικό, ώστε εκείνη να προγραμματίζει τη μαστογραφία της δωρεάν, όποτε και όπου την εξυπηρετεί. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, την οποία σύντομα θα επεκτείνουμε και για άλλες παθήσεις, πετυχαίνουμε να πηγαίνει το κράτος στον πολίτη, με εξατομικευμένες προτάσεις και λύσεις».

Ενημέρωση από το νοσοκομείο Μεταξά και το πανεπιστήμιο Πειραιά

Εξάλλου σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της καμπάνιας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στη Φοιτητική κοινότητα. Την σημαντική ενημέρωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, πραγματοποίησαν το νοσοκομείο Μεταξά και το πανεπιστήμιο Πειραιά, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εθελοντών «Αγκαλιάζω» και Στάσου Κοντά μας» Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά.

Το μήνυμα του προέδρου του ΙΣΑ

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφέρει τα εξής:

«Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού βρίσκεται στις προτεραιότητές μας 365 μέρες το χρόνο. Η διαχρονική μάχη που έχουμε δώσει προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Η 25η Οκτωβρίου αποτελεί μία ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινό αγώνα για να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού, μία ασθένεια που μπορεί να νικηθεί. Κλειδί σε αυτή τη μάχη είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Ως Περιφέρεια Αττικής στηρίζουμε και συμβάλλουμε ενεργά με συγκεκριμένες πολιτικές, χρηματοδοτήσεις ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και με τη συνεργασία των ΚΕΠ Υγείας έχει οργανώσει προσυμπτωματικούς ελέγχους σε δήμους τις Αττικής όπου έχουν εξεταστεί χιλιάδες γυναίκες.

Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει συνάψει σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας από τις αρχές του 2021 με το Νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Μάλιστα από τότε που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εκατοντάδες γυναίκες έχουν εξεταστεί. Στόχος μας είναι μέσα από τη γόνιμη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου με την Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσουμε πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι γυναίκες που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού, αξίζουν το θαυμασμό μας για το θάρρος και το κουράγιο τους και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να συνεχίσουμε τη δρομολόγηση δράσεων με στόχο να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και ιδιαίτερα όσες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Αυτό άλλωστε πράττουμε και με την υλοποίηση του προγράμματος του προσυμπτωματικού ελέγχου το οποίο έχει ξεκινήσει και στόχος μας είναι να εφαρμοστεί και στους 66 Δήμους της Αττικής».