Το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου «φωνάζει» και ζητά βοήθεια
Την άμεση συντήρησή του «ζητά» από τους αρμοδίους το παγκοσμίως γνωστό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, το τσιγαράδικο «Παναγιώτης», που πριν από 34 χρόνια προσάραξε πάνω στην αμμουδιά χτυπημένο από τα άγρια κύματα.
Χρόνο με τον χρόνο ο «Παναγιώτης» έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο και κατάφερε να μετατρέψει τον Άη-Γιώργη σε μία μοναδική παραλία του κόσμου, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες προκειμένου να θαυμάσουν το σιδερένιο κουφάρι του που βρίσκεται μισοθαμμένο στην κατάλευκη αμμουδιά του νησιού, γνωστή σε όλους ως «Ναυάγιο».
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η σκληρή αλμύρα, η υγρασία, ο άνεμος και η επιθετική άμμος κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων να «τρυπήσουν» και διαβρώσουν το φημισμένο πλέον καράβι, με συνέπεια σήμερα να «εκπέμπει» SOS προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος της ζωής του.
Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι μόνο η φύση που φέρεται σκληρά στο γυμνό κουφάρι του «Παναγιώτη». Οι αμέτρητοι τουρίστες που το επισκέπτονται, ξεφλουδίζουν τα κομμάτια του θέλοντας να αποκτήσουν ένα αναμνηστικό ή αφήνουν το αποτύπωμά τους ζωγραφίζοντας πάνω του με μαρκαδόρους, σπρέι και ό,τι άλλο υλικό διαθέτουν.
Πρόσφατα η Επιτροπή Τουρισμού του δήμου, καθώς και κλιμάκιο καθηγητών του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (εδρεύει στη Ζάκυνθο) και του έκαναν ένα επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης που βρίσκεται και βιώνει το «Ναυάγιο», προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενέργειες διάσωσης και συντήρησής του.
«Ο δήμος Ζακύνθου ξεκινά άμεσα ένα σχέδιο αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης αυτού του εμβληματικού αξιοθέατου που είναι το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου. Ήδη έγινε η πρώτη δράση, με μία σειρά από μετρήσεις και καταγραφές της κατάστασης του "Ναυαγίου", ενώ γίνονται οι ενέργειες για την ανάταξη της ευρύτερης περιοχής του “Ναυαγίου”, με λειτουργικές βελτιώσεις και με τοποθέτηση φύλακα-ναυαγοσώστη ώστε να παρέχουμε ασφάλεια και στο “Ναυάγιο”, αλλά και τους επισκέπτες, ενώ θα τοποθετηθεί άμεσα και επισύναψη περιγραφής του.
Ταυτόχρονα αναμένουμε τα αποτελέσματα της πρώτης αυτοψίας που έγινε από τους ειδικούς, προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη της συντήρησης και διατήρησής του ώστε να μπορούν οι επισκέπτες σε συνδυασμό με το υπέροχο περιβάλλον που το περιβάλλει, να το χαίρονται για πολλές δεκαετίες ακόμη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ζακύνθου, Αντώνης Νικολουδάκης.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Προληπτικής Συντήρησης Έργων Τέχνης, Χρήστο Καρύδη, που συμμετείχε στην αυτοψία που έγινε στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, πρώτος στόχος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, είναι σταδιακά να ξεκινήσει η προμελέτη για τη συντήρηση της μεταλλικής επιφάνειας του καραβιού και η εξεύρεση των κατάλληλων υλικών για την προστασία του.
Διαβάστε επίσης