Δίκη Χρυσής Αυγής: Κατηγορηματική η έδρα ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός Πλεύρη έγινε απουσία της
Ανανεώθηκε:
Ο ναζιστικός χαιρετισμός του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων που εστίασαν στην ανοχή της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα, κατά τον σχολιασμό των δικηγόρων επί των καταθέσεων της Μάγδας, Τάκη και Ειρήνης Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.
Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Πλεύρη δεν έλαβε χώρα παρουσία των μελών της έδρας, υπογράμμισε η πρόεδρος Σοφία Πανουτσακοπούλου. Λαμβάνοντας τον λόγο ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Αργύρης Συρίγος, μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Έχουμε μία μητέρα που έρχεται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχοντας αυτό ως δεδομένο και ένας συνήγορος υπερασπίσεως γνωρίζοντας αυτό, επιλέγει να χαιρετήσει ναζιστικά μπροστά σε μια μάνα που έχει έρθει γνωρίζοντας ότι έχει χάσει το παιδί της λόγω αυτής της ιδεολογίας. Δεν τον ανακαλέσατε στην τάξη με βάση το άρ. 334 ΚΠΔ και, επιμένω, αφού δεν έγινε την τελευταία φορά, θα παρακαλούσα να τον ανακαλέσετε στην τάξη όταν επαναληφθεί».
Τότε παρενέβη ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, κάνοντας λόγο για στρουθοκαμηλισμό.
Κ. Παπαδάκης: Στρουθοκαμηλισμός λέγεται αυτό.
Εισαγγελέας: Έγινε υπόδειξη ότι έγινε τέτοιος χαιρετισμός;
Πρόεδρος: Σε εμάς μπροστά;
Κ. Παπαδάκης: Φυσικά και έγινε.
Κατά τον σχολιασμό του, ο δικηγόρος επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας πως «οι καταδικασθέντες για εγκληματική διερρύγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον ναζισμό, είτε ότι είναι αρχαιοελληνικός χαιρετισμός, είτε ότι είναι αποκριάτικο, όπως κατέθεσε (σ.σ. στο πρωτόδικο δικαστήριο) ο Χρήστος Παπάς».
«Αναρωτιέμαι τι εισφέρει στην υπεράπσπιση να έχουν συνήγορο έναν άνθρωπο που κατ' επανάληψη δηλώνει ναζιστής; Η ελευθερία του να κάνει αυτή τη δήλωση δείχνει ότι υπάρχει ανεκτικότητα στη δημοκρατία, όχι όμως και να προκαλείς, και μη θεωρούμε τώρα ότι επειδή δεν υπάρχει διάταξη στον ΠΚ δεν συνιστά αυτή η συμπεριφορά εχθρική στον ελληνικό λαό. Ακόμα, κυρία Πρόεδρε, επειδή έχετε την αμφιβολία αν συνέβησαν όλα αυτά την ώρα της συνεδρίασης του δικαστηρίου, την ώρα που κατέθετε η κυρία Φύσσα και είχε ήδη ξεκινήσει να σηκώνει το χέρι του, αντιλαμαβανόμενη ότι θα σηκώσει το χέρι σπεύσατε να διακόψετε», συνέχισε.
Πρόεδρος: Ψυχολόγος πρέπει να γίνετε...
Εισαγγελέας: Καμία σχέση.
Κ. Παπαδάκης: Αυτό είναι αυτό που με όλο το σεβασμό ονομάζω στρουθοκαμηλισμό. Μακάρι να κάνω λάθος. Η στρουθοκάμηλος όταν αντιλαμβάνεται τον εχθρό βάζει το κεφάλι της μέσα στην άμμο και υποκρίνεται ότι δεν τον βλέπει κι ενώ ετοιμαζόμουν να συνεχίσω να θέτω ερωτήσεις στην κυρία Φύσσα, ο κύριος Πλεύρης ζήτησε να προστατευτεί από την αστυνομία γιατί απειλείται, άρα συνέβη αυτό το πράγμα δύο τουλάχιστον φορές, και γι' αυτό ζητώ να αντρέξουμε στα πρακτικά και να δούμε γιατί διακόπηκε η συνεδρίαση και τί έγινε. Όπως και να έχει το πράγμα δεν παύει να είναι μια πρόκληση απέναντι σε μια μητέρα δολοφονημένου από τους ναζιστές, η συνήγορος να σηκώνει το χέρι έτσι.
Με τη σειρά τους τον ναζιστικό χαιρετισμό του Πλεύρη σχολίασαν και οι συνήγοροι Θ. Θεοδωρόπουλος και Θ. Καμπαγιάννης.
Συγκεκριμένα ο Θ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισα ότι «ήρθε ο κύριος Πλεύρης που από τις πρώτες στιγμές μη έχοντας συλλάβει, κατά τη γνώμη μου, το πνεύμα, είπε ότι εδώ είναι πολιτική δίκη. Ο δικηγόρος δεν μιλάει για τον εαυτό του, όσο κι αν τον εκφράζει αυτό που λέει. Ο κύριος Πλεύρης μίλησε για λογαριασμό του κυρίου Λαγού.
Το κίνητρο είναι η ναζιστική ιδεολογία και αυτό διερευνάται και στο δευτεροβάθμιο και δεν είναι ποινικά κολάσιμο σαν ιδεολογία, όπως και το ερωτικό πάθος δεν είναι κολάσιμο αλλά ερευνάται. Προχθές απαντώντας στην Μ. Φύσσα: "μα αν είναι δυνατόν να υπάρχουν χειροκροτήματα" και εκείνη του είπε "αν θα μπορούσε να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό αν ήταν στο εξωτερικό" και εκείνος έκανε προς απάντηση χαιρετισμό, κονιορτοποιώντας έτσι τη θεωρία περί αρχαιοελληνικού χαιρετισμού που στήριζαν οι κατηγορούμενοι που όλοι αρνήθηκαν την ιδεολογία αυτή. Άρα ο ναζισμός που επαναφέρεται χρεώνεται σε εκείνους που δεν διαφοροποιήθηκαν. Κύριοι δικαστές, αυτό που συνέβη προχθές ήταν ένα κακό γεγονός, διευκολύνει τέτοιες συμπεριφορές».
Το σχόλιο του αυτό προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου η οποία είπε πως κάτι τέτοιο προσβάλει τη σύνθεση της έδρας.
Τέλος ο Θ. Καμπαγιαννης σχολιάζοντας και εκείνος με τη σειρά του τα έκτρωμα που συνέβησαν κατά την προηγούμενη δικάσιμο είπε πως «ο ναζιστικός χαιρετισμός έλαβε χώρα σε πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Πρώτον, έλαβε χώρα μέσα στη δικαστική αίθουσα. Δεύτερον, απέναντι σε μια μάρτυρα που έχασε το παιδί της από ακριβώς αυτή την ιδεολογία. Για μας που γνωρίζουμε τη δικογραφία και για την κυρία Φύσσα που ξέρει τη δικογραφία, είναι η εικόνα του Ρουπακιά που χαιρετάει ναζιστικά στη Νέδα. Βαθιά εξυβριστική εικόνα, διαταράσσει την συνεδρίαση του δικαστηρίου. Πειθαρχικά ελεγκτέα, έχει πάρει θέση ο ΔΣΑ και ποινικά, και αυτό το λέμε ανεξάρτητα αν το δικαστήριό σας λέει ότι δεν την είδε. Έχει πολλή δουλειά το δικαστήριο μπροστά και δεν είναι δυνατόν το δικαστήριό σας να συνεχίσει έτσι, και για αυτόν τον λόγο θα ζητήσουμε την απόφαση του ΔΣΑ, του οποίου είμαι μέλος στο ΔΣ, να καταχωρηθεί στα πρακτικά».