ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Το τάγμα εφόδου Νίκαιας κατέβηκε στο Κερατσίνι για να δολοφονήσει τον Παύλο»

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε τεταμένο κλίμα, αμφισβητούμενου ελέγχου της διαδικασίας από την έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με σχόλια και ερωτήσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων που δεν προσδίδουν στα πραγματικά γεγονότα ή την ουσία της υπόθεσης, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα, του Τάκη Φύσσα και της Ειρήνης Φύσσα.

Η σημερινή δικάσιμος ξεκίνησε με ερωτήσεις προς τη Μάγδα Φύσσα από τον Βασίλη Οπλαντζάκη, συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Ρουπακιά - φυσικού αυτουργού της δολοφονίας Φύσσα, ο οποίος αποπειράθηκε να αμφισβητήσει το κατά πόσο υπήρχε προσχεδιασμός της δολοφονίας εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, πως «όταν έχουμε οργανωμένο σχέδιο, υπάρχει και οργανωμένη διαφυγή».

«Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου. Άντεξε τέσσερα λεπτά, κανείς άλλος δεν θα άντεχε» απάντησε η κυρία Φύσσα, στα οποία το μαχαιρωμένο θύμα κατάφερε να υποδείξει τον δολοφόνο του στους αστυνομικούς που βρίσκονταν ήδη εκεί, και στην επίθεση του τάγματος εφόδου της εγκληματικής που προηγήθηκε της δολοφονίας.

Τάκης Φύσσας: Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά

«Λίγα πράγματα έχω να πω. Αν γινόταν πριν μια βδομάδα θα βλέπαμε το παιχνίδι μαζί. Μου λέει ότι θα δει τον αγώνα στο Κοράλι, δεν ξέραμε ούτε εγώ ούτε ο Παύλος ότι ήταν άντρο χρυσαυγιτών. Έπεσα να κοιμηθώ και χτύπησε το τηλέφωνο γυρω σττς 12:05, μου λένε "τρέχα, έχουν μαχαιρώσει το παιδί". Πήρα το αμάξι, δεν είναι μακριά, γύρω στα 200 μέτρα. Στα 100 μέτρα βλέπω δύο μηχανάκια που έχουν κλείσει τον δρόμο και ένα της αστυνομίας. Νόμιζα ήταν για το ασθενοφόρο. Μετά κατάλαβα τι έγινε» κατέθεσε αρχικά ο μάρτυρας.

«Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά. Της λέω της Χρύσας (σ.σ. της κοπέλας του Παύλου) "τι έχει ο Παύλος;", πίστευα ότι θα συνέλθει. Εκείνη τη στιγμή ήταν ένας αστυνομικός, καραφλός, του λέει (σ.σ. η Χρύσα) "τώρα ρε καθίκι ηρθες να κάνεις τη δουλειά σου; όταν σε παρακάλαγα δεν ερχόσουν"», συνέχισε ο κ. Φύσσας, περιγράφοντας τις στιγμές που ακολούθησαν στο νοσοκομείο.

«Φτάσαμε στο Κρατικό, ρωτησα τους τραυματιοφορείς "πείτε μου, ζει ο Παύλος;". Μου είπαν "θα σας πει ο γιατρός". Μπαίνω μέσα, από τα μάτια μπορούσα να καταλάβω ότι είχε φύγει ο Παύλος», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το έγκλημα ήταν οργανωμένο, οι χρυσαυγίτες ενημερώθηκαν από τον κατηγορούμενο Ιωάννη Άγγο, που ήταν στην καφετέρια το βράδυ της 17ης Σεπτεμβίου και ότι σκότωσαν τον Παύλο λόγω ιδεολογίας.

Η Πολιτική Αγωγή δεν υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα σεβόμενη την ψυχική οδύνη του όλα αυτά τα χρόνια. Ο Παναγιώτης Φύσσας δεν απάντησε σε καμία ερώτηση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

«Ο Παύλος Φύσσας είναι αδερφός μου»

«Ο Παύλος Φύσσας είναι αδερφός μου, τελευταία φορά που είδα τον αδελφό μου ήταν 17 του μηνός, του Σεπτέμβρη, είχε έρθει σπιτι μου, είχαμε περάσει μαζί μια απλή οικογενειακή μέρα»: Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε την κατάθεσή η Ειρήνη Φύσσα, η οποία απέδωσε «αποτυχία» στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

«Χαιρετηθήκαμε λέγοντας ότι θα τα πούμε μετά, και αυτό το μετά δεν ήρθε ποτέ. Την επόμενη φορά που είδα τον αδερφό μου ήταν στο νεκροτομείο. Γιατί; Το ταγμα εφόδου της (σ.σ. της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής) Νίκαιας κατέβηκε στο Κερατσίνι για να τον δολοφονήσει, Τα έχω πολύ απλά τα πράγματα στο μυαλό μου. Ξέρω ότι πήγε να δει μπάλα και δεν γύρισε. Δολοφονήθηκε μέσα στη γειτονιά μας», συνέχισε.

«Περνάμε μία διαδικασία εδώ και εννέα χρόνια, πέρα από το πένθος μας, ερχόμαστε εδώ και νιώθουμε θύτες, βλέπουμε το μίσος στα πρόσωπά τους ενώ έχουμε χάσει τον άνθρωπό μας, φοβόμαστε να ζητήσουμε το δίκιο μας» σημείωσε η Ειρήνη Φύσσα, απευθυνόμενη στην έδρα του δικαστηρίου.

«Φεύγοντας από την καφετέρια υπήρχαν 10-15 άτομα με όπλα, άρβυλα και ρούχα παραλαγης, υπήρχε αστυνομία στο σημείο. Ο Παύλος και η παρέα απλά ήθελαν να φύγουν. Δεν μπορούσαν να πάρουν τα αμάξια τους και ανέβηκαν προς την οδό Τσαλδάρη (...) Περνώντας τον δρόμο ο αδελφός μου και οι φίλοι τους, πήγαιναν οι άλλοι από πίσω τους και φώναζαν "θα σας γ@*! κότες". Ένας φίλος του ρώτησε τον Παύλο"τι κάνουμε τώρα;" και ο Παύλος είπε "τώρα τρέχουμε". Ο Παύλος δεν έτρεξε, έμεινε πίσω».

Αναφερόμενη στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, λέγοντας ότι έχει τον ρόλο προστασίας των πολιτών, σημείωσε:

«Δεν έκανε κάτι η αστυνομία εκείνο το βράδυ, απέτυχε».

Πρόεδρος: Κρατούσαν κάτι κι χρυσαυγίτες;

Ειρήνη Φύσσα: Κράνη, ρόπαλα, σιδηρογροθιές

Πρόεδρος: Έγινε κάποια συμπλοκή;

Ειρήνη Φύσσα: Την ώρα που πέρασε ο αδελφός μου και υπήρχαν οι βρισιές και οι απειλές από τους χρυσαυγίτες, τα παιδιά έφυγαν, ο Παύλος έμεινε πίσω, τον κράτησαν και πίσω. Τον χτυπούσαν σε κύματα. Τον χτυπούσαν, έφευγαν, τον ξαναχτυπούσαν, ξαναέφευγαν. Όσο έβλεπαν ότι ο Παύλος δεν πέφτει, μεγάλωνε το μίσος τους. Γιατί ο Παύλος δεν έπεφτε εύκολα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης