ΕΛΛΑΔΑ

Μάγδα Φύσσα: Αν ο Παύλος δεν φώναζε «με μαχαίρωσε», ο Ρουπακιάς θα είχε φύγει

«Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία», τόνισε η Μάγδα Φύσσα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, μετά τα όσα περιέγραψε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ημέρα δολοφονίας του γιού της, Παύλου Φύσσα. 

Με διευκρινιστικές ερωτήσεις της έδρας για τις επαγγελματικές μαχαιριές του δράστη της δολοφονίας, Γιώργου Ρουπακιά, και την αντίδραση του Παύλου Φύσσα στα συγκεντρωμένη μέλη της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε η κατάθεση της μάρτυρας.

Μάγδα Φύσσα: Αυτός που έκανε το χτύπημα ήταν εκπαιδευμένος

Πρόεδρος: Έτσι σας είπε ο γιατρός;

Μάγδα Φύσσα: Φυσικά, είπαν ότι κι εδώ έξω να γινόταν, δεν θα μπορούσαμε να τον σώσουμε. Το γράφει και η ιατροδικαστική έκθεση.

Εισαγγελέας: Καταθέσατε ότι ο Παύλος είπε στους φίλους του "τώρα τρέχουμε", αλλά εκείνος δεν έτρεξε. Θεωρείτε ότι το έκανε διότι ήταν ταπεινωτικό να τρέξει ή έμεινε για να προστατεύσει τους φίλους του;

Μάγδα Φύσσα: Δεν είναι ταπεινωτικό να τρέξεις. Η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να τρέξει μέσα στο σπίτι του, στο Κερατσίνι. Αλλά ήθελε να σώσει τα παιδιά και έτσι έμεινε πίσω.

Η εισαγγελέας ζήτησε να επαναλάβει τη στιχομυθία μεταξύ Γιώργου Ρουπακιά και Παύλου Φύσσα, με τη μάρτυρα να εκτιμά ότι η ερωτήση για το «εάν είναι εδώ η Κεφαλληνίας» είχε σκοπό να αναγνωρίσει ο δολοφόνος το θύμα του.

Εισαγγελέας: Πώς εξηγείτε ότι οι αστυνομικοί πήγαν να περάσουν χειροπέδες στον Παύλο;

Μάγδα Φύσσα: Δεν μπορώ. Δεν μπορούν ούτε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που ήρθαν και κατέθεσαν ως μάρτυρες.

Εισαγγελέας: Είχε ξανασυνατήσει ο γιος σας τον κ. Ρουπακιά;

Μάγδα Φύσσα: Φυσικά και όχι

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις, από την έδρα και την πολιτική αγωγή, για το αν, πότε και γιατί ο Παύλος Φύσσας στοχοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή.

Εισαγγελέας: Υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι ο γιος σας ήταν στόχος από πριν;

Μάγδα Φύσσα: Το έχω ακούσει. Μετά τις συλλήψεις άκουσα συνομιλίες να λένε "το ψάχναμε το μπαστάρδι, τώρα θα τραγουδάει στον Παράδεισο"....

Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι αν ο γιος σας δεν φώναζε "με μαχαίρωσε", θα είχε συλληφθεί ο Ρουπακιάς;

Μάγδα Φύσσα: Όχι. Θα είχε φύγει. Ήταν κανονισμένο να φύγει. Και τους χάλασε τα σχέδια ο Παύλος γιατί άντεξε τέσσερα λεπτά.

«Δεν ήταν θάνατος, είναι δολοφονία»

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή της δίκης που η εισαγγελέας ξεκίνησε την ερώτησή της λέγοντας «Μετά τον θάνατο του γιου σας...» και η Μάγδα Φύσσα τη διέκοψε λέγοντας:

«Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία».

Στο τέλος των ερωτήσεων εκ της έδρας η κυρία Φύσσα πρόσθεσε: «Έχω να σας πω κι άλλα. Μετά τη δολοφονία δεν σταμάτησαν οι απειλές, συνεχίστηκαν σε βάρος μας, με το να περνάνε μηχανές κάτω από το σπίτι και φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, με το να βεβηλώνουν το μνημείο του. Δύο μάρτυρες μας χτυπήθηκαν την πρώτη ημέρα της δίκης στον Κορυδαλλό, χτυπήθηκε η δικηγόρος μας Ελευθερία Τομπατζόγλου».

Η μάρτυρας ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή για τη στάση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία.

Πολιτική Αγωγή: Την ευθύνη την έχει αναλάβει κάποιος;

Μάγδα Φύσσα: Φυσικά, ο αρχηγός την πολιτική ευθύνη. Ενώ στην αρχή έλεγαν ότι δεν γνωρίζανε, δεν είχαν καμία σχέση, μετά από δύο χρόνια ο αρχηγός της οργανωσης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

Η μάρτυρας ανέφερε, επίσης, ότι ενώ η ηγεσία της Χρυσής Αυγής παρίστανε ότι δεν ήξερε τον Ρουπακιά. «Υπάρχουν τηλεφωνήματα που αποδεινύουν ότι τον ξέρανε και πολύ αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει ότι τον εκπαίδευσαν μια χαρά». Αλλωστε, όπως κατέθεσε, πριν τη δολοφονία ο Γ. Λαγός επικοινώνησε με τα κατώτερα στελέχη και μετά τη δολοφονία επικοινώνησε με τον Ν. Μιχαλολιάκο.

«Κρατική ασυλία»

«Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες», κατέθεσε επίσης η Μάγδα Φύσσα και έκανε λόγο για μια εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και εκπαίδευση. Αναφερόμενη στην κοινωνική δράση του γιου της, είπε:

«Ο Παύλος ήταν 34 χρονών. Σήμερα θα ήταν 43 και δεν τον άφησαν να ζήσει. Ήταν αντιφασίστας, αλληλέγγυος, βοηθούσε όπου μπορούσε και χρειαζόταν. Ήταν ένας ενεργός πολίτης».

Ακολούθησε η διακοπή της διαδικασίας από την έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τα χειροκροτηματα του κοινού σε σημείο κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα.

Σε ερώτηση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, Κώστα Παπαδάκη, για μια σύντομη αναφορά των περιστατικών που συνέβησαν στα 5,5 χρόνια δίκης της εγκληματικής οργάνωσης σε α' βαθμό, η κυρία Φύσσα απάντησε:

«Σε αυτή την αίθουσα εδώ ζήσαμε ένα τάγμα εφόδου να έχει μπει μέσα ως κοινό, ακούσαμε και το "αίμα τιμή Χρυσή Αυγή". Ακούσαμε απειλές. Έχουμε ζήσει τα απίστευτα εδώ μέσα. Και να μας τρομοκρατήσουν προσπάθησαν, χωρίς να έχουν έλεγχο. Εγώ προσωπικά έχω δεχτεί άπειρες απειλές. Σε ένα σημείο μας είχαν εξοντώσει εντελώς και να έχω απέναντι μου ένα απόβρασμα της κοινωνίας να στέκεται μπροστά μου να γελάει κ να λέει "πού είναι ο Παύλος σου ρε;". Έχουμε ζήσει να χτυπιέται έξω από το εφετείο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, η αστυνομία και πάλι δεν έκανε τίποτα για να πιάσει τον δράστη. Αν δεν κάνω λάθος ήταν ο Δεβελέκος, πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, ο ίδιος που έλεγε "το ψάχνουμε το μπαστάρδι". Όσοι έχουν περάσει από δω έχουν αφήσει το στίγμα τους ως Χρυσή Αυγή. Το χειρότερο από όλα που ακούσαμε, αν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε ένα δικαστήριο και να ακούμε ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, ποιος ο Λαγός. Θα τρίζουν τα κόκκαλα όσων βασάνισαν οι ίδιοι».

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Αμέσως, ο συνηγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια φαιδρή εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσατε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;» τον ρώτησε η Μάγδα Φύσσα και ο δικηγόρος χαιρέτησε ναζιστικά πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης