ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες κατά ορφανοτροφείου για παράνομες υιοθεσίες: Έχουν να δουν την κόρη τους τέσσερα χρόνια

Ο πατέρας κατήγγειλε πως πίσω από την επίμονη άρνηση έχει στηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών, στο οποίο εμπλέκεται και η κόρη τους INTIME/ ΦΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Μια απίστευτη καταγγελία σε βάρος του ορφανοτροφείου Καλλιθέας έκαναν οι γονείς ενός 8,5 ετών κοριτσιού, σύμφωνα με την οποία έχουν να δουν το παιδί τους εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα εξιστόρησε ο πατέρας της μικρής, μετά από δύο ανώνυμες καταγγελίες εις βάρος του ίδιου και του γαμπρού του για σεξουαλική κακοποίηση, τους πήραν το παιδί και δεν το ξαναείδαν ποτέ, ακόμη και όταν απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

«Όταν ήταν 3,5 ετών έκαναν μια ανώνυμη καταγγελία ότι ο πατέρας βίαζε τη Μαρία […] Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο και αθωώθηκα με βούλευμα. Εφόσον βγήκε το απαλλαχτικό βούλευμα για εμένα, έρχεται και δεύτερη καταγγελία του γαμπρού μου ότι βίαζε το παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας μιλώντας σε εκπομπή του Mega.

«Αφού βγήκε η αθώωση και του θείου έκανα αίτηση να δω το παιδί και μου είπαν προφορικά ότι δεν δέχεται το ίδρυμα. Δεν ξέρω τίποτα. Αν ζει, αν είναι καλά, πού βρίσκεται, δεν γνωρίζω. Αυτό προσπαθώ να μάθω αλλά μάταια», είπε ο πατέρας.

«Το λόγο που το πήραν δεν το γνωρίζω. Αφού αθωώθηκα και εγώ και ο γαμπρός μου δεν υπάρχει κανένας λόγος», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο πατέρας αναρωτιέται στη συνέχεια για ποιο λόγο η γονική μέριμνα της κόρης του πέρασε στο νηπιοτροφείο Καλλιθέας το 2019, το διάστημα που η καταγγελία εις βάρος του γαμπρού του ήταν ακόμη σε στάδιο διερεύνησης.

«Μας πήραν το παιδί στο Τζάνειο και έβγαλε εκεί η ψυχολόγος ότι πρέπει να μείνει στο ίδρυμα γιατί είναι καλύτερα. Επειδή μένουμε σε μικρό χωριό με 20 ανθρώπους σε ένα βουνό δύο ώρες από τον Πειραιά. Η εισαγγελέας συμφώνησε και πήγαμε δικαστικώς και χάσαμε το παιδί», ανέφερε αρχικά για τον τρόπο με τον οποίο έχασε το παιδί.

Η εισαγγελέας σύμφωνα με τις μαρτυρίες του πατέρα υπέδειξε τότε πως το νηπιοτροφείο Καλλιθέας ήταν το καταλληλότερο περιβάλλον για το μικρό κορίτσι. «Με φώναξε ο εισαγγελέας και μου λέει βρήκα το καλύτερο ίδρυμα και είστε τυχερός που το πήραν και το παιδί», δήλωσε στη συνέχεια για όσα του είπε η εισαγγελέας.

Προτού το μικρό κορίτσι απομακρυνθεί από την οικογένειά του είχαν τακτική επικοινωνία, καθώς επέτρεπαν στους γονείς να το παίρνουν στο χωριό κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Το παιδί όσο καιρό έμενε μαζί τους εκμυστηρευόταν την καθημερινότητά του και τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο ίδρυμα.

«Μας έλεγε ότι φοβόταν, ότι πεινάει ότι δεν είχε κρεβάτι γιατί τον σήκωναν τα μεγαλύτερα παιδιά και αναγκαζόταν κοιμόταν στο πάτωμα. Μας έλεγε ότι η μαγείρισσα τα χτυπούσε με κουτάλα, ότι την έβαζαν τιμωρία σ’ ένα υπόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας.

Σύμφωνα με τη μητέρα το παιδί τους έλεγε ότι έκλαιγε και αρνείτο να επιστρέψει στο ίδρυμα. «Μην με πάτε εκεί. Θέλω να πάω σπίτι όχι εκεί», έλεγε η 8χρονη.

Η οριστική διακοπή επικοινωνίας με το παιδί τους έγινε όταν κατήγγειλαν όσα τους έλεγε η κόρη τους ότι πέρναγε μέσα στο νηπιοτροφείο. Τότε αντί η εισαγγελέας να διερευνήσει την υπόθεση, τους έκοψε την επαφή με τη μικρή.

Την ίδια ώρα ο πατέρας κατήγγειλε πως πίσω από την επίμονη άρνηση έχει στηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών, στο οποίο εμπλέκεται και η κόρη τους.

«Πιστεύω ότι το ίδρυμα που είναι κολαστήριο ότι παίρνουν τα παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές από φτωχές οικογένειες τα μεταπουλούσαν, τα έβγαζαν σε πλειστηριασμό. Το ίδιο πιστεύω και φοβάμαι ότι είναι και για την κόρη μου τη Μαρία και δεν ξέρω αν θα τη βρω πάλι», επεσήμανε ο πατέρας.

Τι λέει η διευθύντρια του ιδρύματος

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η διευθύντρια του ιδρύματος, Ηρώ Ζερβάκη διαβεβαίωσε ότι το κορίτσι βρίσκεται σε ανάδοχη οικογένεια σύμφωνα με τον νόμο.

«To ίδρυμά μας, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο φιλοξενεί το ανήλικο τέκνο για το οποίο αναφερθήκατε και ήδη από το 2019 έχει την γονική μέριμνα του παιδιού. Στην συνέχεια οι γονείς έκαναν αίτηση ανάκλησης, την οποία έχασαν και προσφάτως κατέθεσαν και δικάζεται στις 6 Απριλίου του 2023 αίτηση στην οποία έχουν καταθέσει. Το παιδί, όπως όλα τα παιδιά σε εφαρμογή του νόμου 48/37 συνδέονται μέσω του συστήματος και πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο απαγορεύεται οι γονείς να έχουν επαφή με το παιδί τους η πρόεδρος δεν απάντησε με σαφήνεια. «Εφόσον έχουμε την γονική μέριμνα, είμαστε γονείς του παιδιού, κρίνουμε εμείς μετά από εισηγήσεις, αρμοδίων επιστημόνων, παιδοψυχίατρων, ψυχολόγων και λοιπά το αν πρέπει ή όχι να συνεχιστούν οι συναντήσεις».

Η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια ξανά τον Απρίλιο του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης