Μαγιορκίνης στο CNN Greece: O υποτονικός Κένταυρος και η νέα μετάλλαξη που -ίσως- μας απασχολήσει
Καθησυχαστικός για την εξέλιξη της υπομετάλλαξης της Όμικρον 2, Κένταυρος, ή ΒΑ.2.75, είναι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως αναφέρει στο CNN Greece, η υπομετάλλαξη Κένταυρος σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας ανησυχεί, καθώς η πορεία της αλλά και η μετάδοσή της είναι υποτονική.
Το στοιχείο δε αυτό, ταιριάζει απόλυτα με ανάλογες παρατηρήσεις σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, ο καθηγητής επισημαίνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τελευταίες επιστημονικές αναφορές, κάνουν λόγο για μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον 4, την Β4 6, με επιπλέον μετάλλαξη στην ακίδα spike, που σχετίζεται με διαφυγή στην ανοσία.
Ίσως η νέα αυτή μετάλλαξη μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα.
Αναφορικά με την Κένταυρο, συνεχίζει, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει κάτι ξαφνικό σε καμία χώρα και ακόμη και στη Βρετανία υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων, ο οποίος όμως δεν ξεπερνά το 5% του πληθυσμού.
Και αναφερόμαστε ειδικά στη Βρετανία, καθώς διαθέτει την καλύτερη μοριακή καταγραφή κρουσμάτων.
Επομένως τα δεδομένα αυτά, δεν δημιουργούν ιδιαίτερη δυναμική για την Κένταυρο.
Η περίφημη διασταυρούμενη ανοσία
Ένας λόγος που η μετάλλαξη Κένταυρος συνεχίζει να είναι υποτονική, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός- όπως έχουμε ξαναγράψει- της λεγόμενης διασταυρούμενης ανοσίας.
Δηλαδή καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν νοσήσει μέσα στο καλοκαίρι με την Όμικρον 4 και 5, η ανοσία είναι φρέσκια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταδοθεί ακόμη η ΒΑ.2. 25
Ήπια αύξηση στις διαγνώσεις και νοσηλείες
Σε ερώτηση για την πορεία του ιού γενικότερα το διάστημα αυτό, και εάν υπάρχει κάποιο στοιχείο ανησυχίας, ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει ότι την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε μία ήπια αύξηση στις διαγνώσεις και νοσηλείες στην Ελλάδα, ωστόσο παραμένουν κάτω από 200 νοσηλείες την ημέρα, για την ακρίβεια, είναι μεταξύ 150 με 180.
Επίσης, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που φιλοξενούν ασθενείς με COVID, είναι κάτω από 90.
Θάνατοι με COVID στις ΜΕΘ
Ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί εξαιρετικά απίθανο το γεγονός να δούμε άμεσα κάποιο καμπανάκι κινδύνου.
Σε ερώτηση του CNN Greece εάν ο αριθμός των 16 και 20 θανάτων την ημέρα τον προβληματίζει, ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός, δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό θανάτων με κορωνοϊό.
Πράγματι, δεν είναι αμελητέος ο αριθμός, ωστόσο οι άνθρωποι που καταλήγουν πλέον στις μονάδες, είναι ηλικιωμένοι και πολύ βαριά περιστατικά.
Επομένως καταλήγουν με COVID και όχι από COVID.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των πολιτών με τις αναμνηστικές δόσεις, ο κ. Μαγιορκίνης παραδέχεται ότι ο εμβολιασμός, είναι πράγματι υποτονικός.
Γρίπη, αναπνευστικά νοσήματα και COVID
Σε ερώτηση, εάν εφέτος μας ανησυχεί η συνύπαρξη εποχικής γρίπης και κορωνοϊού, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, τονίζει ότι σίγουρα η εποχική γρίπη μας αναγκάζει να είμαστε σε επιφυλακή, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα μας επιβαρύνει.
Αλλά και τα αναπνευστικά νοσήματα, δεν θα είναι τόσο βαριά όσο πέρυσι, τονίζει.
Για την πορεία του κορωνοϊού, εκτιμά ότι θα κινηθεί καλύτερα από πέρυσι.
Τι σχολιάζει για τη μελέτη Λύτρα
Κληθείς να σχολιάσει την συζήτηση που έχει ξεσπάσει για ακόμη μία φορά αναφορικά με τη μελέτη Λύτρα- που μεταξύ άλλων κάνει αναφορά για τον θάνατο των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ- ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα που να μπορούν να απαντήσουν και για τις συννοσηρότητες που φέρουν αυτοί οι ασθενείς, όπως διαβήτης, άνοια κλπ. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Υπάρχει σίγουρα ένα ερευνητικό ερώτημα, που οφείλεται η θνητότητα στους διασωληνωμένους;
Ένα άλλο ερώτημα, είναι πόσοι προσήλθαν στο νοσοκομείο και πόσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση.
Το ερώτημα αυτό εάν μας ενδιαφέρει, θα πρέπει να το σχεδιάσουμε από την αρχή.
Ο συνομιλητής μας, επισημαίνει ότι γνωρίζουμε πώς η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι υψηλή, καθώς πρόκειται για περιστατικά πολύ βαριά που δεν προλαβαίνουν να μπουν σε ΜΕΘ, και καταλήγουν, ή η διασωλήνωση γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους.
Και φυσικά τέλος, όπως αναφέρει:
«Eξαρτάται και από τους γιατρούς και με ποιο τρόπο θα χειριστούν τους ασθενείς τους. Για παράδειγμα έχουμε ένα χειρουργό για βαριά περιστατικά- με θνητότητα 50% στα περιστατικά που διαχειρίζεται- και έναν δεύτερο, ο οποίος διαχειρίζεται πιο ελαφρά περιστατικά, με θνητότητα στους ασθενείς του στο 20%. Κάποιος χειρουργός χρησιμοποιεί ελαφρά κριτήρια και κάποιος άλλος πιο βαριά. Επομένως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και σίγουρα το ζήτημα που εξετάζει η μελέτη Λύτρα, είναι πολυεπίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, με τα οποία μπορούμε σχεδιάσουμε από την αρχή μία μελέτη», καταλήγει.