Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού:Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση του Montego Bay
Με μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά από τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Χρυσουλάκη πραγματοποιήθηκε στη Σητεία η τελετή αδελφοποίησης της με το Μοντέγκο Μπέι (Montego Bay) στην Τζαμάικα, όπου πριν από 40 χρόνια, το 1982, υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS),
Για την Ελλάδα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο αποτελεί βασικό άξονα και μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζει η γενική γραμματεία και συμπληρώνει:
«Η Ελλάδα επικύρωσε το 1995 τη Σύμβαση του Montego Bay, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα υποστηρίζει τον οικουμενικό και ενοποιητικό χαρακτήρα της UNCLOS, η οποία δεν επιτρέπει μια a la carte εφαρμογή των διατάξεών της. Μια θέση που η Ελλάδα έχει εκφράσει σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει και επαναλαμβάνει σε όλους του γείτονές της για την ανάγκη ύπαρξης κοινών κανόνων, ώστε να επιλύονται μακροπρόθεσμα, τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά ζητήματα. Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα έχει συνάψει Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της, σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS. Σε αντίθεση με άλλα γειτονικά μας μεσογειακά κράτη, στην περίπτωση της Τουρκίας η οποία δεν έχει υπογράψει ούτε και έχει βεβαίως επικυρώσει την UNCLOS, βλέπουμε επίμονες, παράνομες και επιθετικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη δεκαετία του '70 και έχουν οδηγήσει σε κρίσεις που άγγιξαν τη στρατιωτική εμπλοκή. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, διαμηνύει και σημειώνει ότι υπό το φως των ανωτέρω, η Ελλάδα απορρίπτει το παράλογο τουρκικό αλυτρωτικό και εθνικιστικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» καθώς και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο επιχειρεί να καθορίσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ δύο κρατών που δεν μοιράζονται θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας την παρουσία των ελληνικών νησιών και το δικαίωμά τους σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και της Σύμβασης του Montego Bay.
«Η παρουσία μας σήμερα εδώ», τόνισε ο γενικός γραμματέας, είναι μια ακόμη ευκαιρία για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα χώρα.
«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δύναται να προκαλούν ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα επιδείξει την ετοιμότητα μας για επίλυση κάθε προβλήματος με τους γείτονές μας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε μια θετική ατζέντα και επικεντρώνει τις προσπάθειές της ώστε να συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα».
Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλεων πρεσβεύει τις βασικές αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της αμοιβαίας ευαισθητοποίησης και φέρνει κοντά δύο λαούς τόσο μακρινούς -από την Ελλάδα και την Τζαμάικα- αλλά με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και φιλοδοξίες, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε ότι από πλευράς Σητείας μπορούν να επικοινωνηθούν και προβληθούν η μακραίωνη ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά, η γαστρονομία και η μεσογειακή διατροφή, να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών και να ενημερωθούν οι νέοι υπερπόντιοι φίλοι μας για τις ανησυχίες μας σε σημαντικά εθνικά θέματα. Επισήμανε ότι η σύγχρονη διπλωματία απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και τοπικών και περιφερειακών αρχών για μια πολυεπίπεδη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση και στρατηγική.
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή της, στηρίζει όλες τις εξωστρεφείς δράσεις Δημόσιας Διπλωματίας που στοχεύουν στην προβολή και υποστήριξη της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Έτσι, προστίθεται, η «Διπλωματία Πόλεων» σε συνάφεια με την «Πολιτιστική Διπλωματία» μπορούν να αποτελέσουν πρωτεύοντες παράγοντες ήπιας ισχύος για μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Κατά τη γενική γραμματεία, δράσεις όπως η αδελφοποίηση των δύο πόλεων αποτελούν έναν έμπρακτο τρόπο ενεργητικής προβολής, τόσο της τοπικής όσο και ευρύτερα και της εθνικής εικόνας μας, των ελληνικών αξιών, του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και των εθνικών μας θεμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε πως η εκδήλωση αδελφοποίησης Σητείας και Montego Bay αποκτά ένα χαρακτήρα με υψηλό συμβολισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι η πόλη του Montego Bay έχει συνδέσει το όνομά της με μια εξαιρετικά σημαντική διεθνή Συνθήκη για τη χώρα μας, καθώς εκεί υπογράφηκε το 1982, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ή Σύμβαση του Montego Bay.
Στην τελετή αδελφοποίησης που τελέστηκε στην αρχή της εβδομάδας στη Σητεία παρέστησαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δημοτικές αρχές των δύο πόλεων, ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης και ο δήμαρχος του Montego Bay Leeroy Williams, ο πρόξενος της Τζαμάικα Βασίλειος Αργυρός, ο οποίος ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση, καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών, τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών.