ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης, ενώ η γυναίκα του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 600.000 ευρώ. Νωρίτερα, ο κ. Μαρτίνης είχε οδηγηθεί στον ανακριτή διαφθοράς για τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω της αγοράς ακινήτων.

Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή για το μαύρο χρήμα και την κατάληξή του σε off shore στη Λιβερία μέσω ελβετικών τραπεζών. Η απολογία του διήρκεσε πάνω από 3,5 ώρες.

«Εγώ δεν έπεισα, δυστυχώς, τους ανακριτές, ευτυχώς το έκανε η σύζυγος μου» είπε ο κ. Μαρτίνης αμέσως μόλις του γνωστοποιήθηκε η απόφαση των ανακριτών και του εισαγγελέα. Ο συνήγορος του ζευγαριού, Γιάννης Θωμάς αναφερόμενος στην εγγύηση που επιβλήθηκε στην εντολέα του την χαρακτήρισε "υπέρογκη". Τόνισε επίσης πως σύντομα το ζευγάρι θα προχωρήσει στην άσκηση ενδίκων μέσων για «να αλλάξουμε τα δεδομένα».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, από τους λογαριασμούς της γερμανικής Hospitalia International έφυγαν 3,1 εκατ. γερμανικά μάρκα τα οποία τελικά κατέληξαν στην εταιρία Mijas Ltd. Εν συνεχεία μετατράπηκαν σε δολάρια και κινήθηκαν στους ελβετικούς λογαριασμούς που διατηρούσε το ζεύγος Μαρτίνη.

Το ζευγάρι φέρεται να ισχυρίζεται πως το επίδικο ποσό που κατέθεσε η γερμανική εταιρία σε εμπλεκόμενο στην υπόθεση δικηγόρο, που συμμετείχε στην σύναψη της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του νοσοκομείου, αφορούσαν νόμιμη αμοιβή του. Οι δύο κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως ο εν λόγω δικηγόρος, επειδή συμπτωματικά ήταν διαχειριστής της περιουσίας της κ. Μαρτίνη και της όφειλε χρήματα, της απέστειλε τα επίμαχα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν από τους ανακριτές γιατί το ποσό κινήθηκε μέσω έξι λογαριασμών, και υποστήριξε πως έτσι τους υποδείχθηκε από οικονομικό σύμβουλο για λόγους αποφυγής επιπλέον φορολογίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, τα χρήματα της δωροδοκίας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών: «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικά μάρκων το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα, προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν, της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού ..προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».

Φοβούνταν ότι θα διαφύγει στο εξωτερικό

Η έρευνα για την υπόθεση του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του γινόταν κάτω από άκρα μυστικότητα καθώς οι δικαστικές Αρχές είχαν βάσιμες υποψίες ότι ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυναν θα προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία αν είχε καταλάβει ότι η έρευνα σε βάρος του έφτανε στο τέλος.

Μάλιστα ο φόβος των δικαστικών Αρχών για τη φυγή του Ανδρέα Μαρτίνη αποτυπώνεται και στο έγγραφο του ανακριτή με το οποίο διαστάσει τη σύλληψη του.

Χαρακτηριστικά ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει:

«τα προαναφερόμενα στοιχεία καθιστούν τα εν λόγω πρόσωπα όχι μόνο ύποπτα φυγής, από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη Δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά για τη λήψη σε βάρος τους των πλέον επαχθών μέτρων δικονομικού καταναγκασμού αλλά και ύποπτα παρέμβασης και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης, ενδεικτικά με την απόκρυψη ή μετακίνηση χρηματικών ποσών, η οποία πέραν ανάσχεσης του εκκρεμούς δικαστικού ελέγχου, συνιστά τέλεση νέων εγκλημάτων, πράγμα άκρως πιθανολογούμενο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που τους αποδίδονται, ιδίως δε ενόψει της ιδιαίτερης απαξίας που προσδίδει στις ερευνώμενες πράξεις η ιδιαίτερα μεγάλη αξία της περιουσίας πρόεκυψε από τη πράξη της απάτης.

«Δεδομένου του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο εν λόγω κατηγορούμενος επί δεκαετίες πρόεδρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πέραν της δεκαετίας πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, όχι μόνο με έλληνες κρατικούς και μη αξιωματούχος αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή, ενδεικτικά τους υπεύθυνους για το άνοιγμα και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τις εν λόγω διασυνδέσεις, προκειμένου είτε να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών αρχών για ζητήματα του, λόγω του όγκου και της φύσης των δεδομένων, καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και δικαστικών συνδρομών, δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγουν στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια θα πρέπει, επειδή σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκύπτει σκοπός φυγής αυτού, να διαταθεί η σύλληψη του.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης