ΕΛΛΑΔΑ

Βόρεια Εύβοια: Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία σε χρώμα πράσινο και κόντρα στο μαύρο

Βόρεια Εύβοια: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναβάθμισε και παρέδωσε στην τοπική κοινωνία δύο σχολικά κτήρια - Η δράση αποτελεί μέρος του συνολικού πλάνου της εταιρείας για την υποστήριξη της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά του ‘21

«Μόνο τα παιδιά ξέρουν αυτό που ψάχνουν» Αντουάν ντε Σαιν-Εξιπερύ (1900-1940), Γάλλος συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα»

Βόρεια Εύβοια. Δύο λέξεις που άλλοτε ήταν συνώνυμες με τις καταγάλανες θάλασσες και τα πυκνά καταπράσινα δάση. Δύο λέξεις που χρειάστηκε μόλις μερικά εικοσιτετράωρα καταστροφής το 2021 να χάσουν το πράσινο χρώμα τους και να δώσουν τη θέση τους στο μαύρο, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησα τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 το ταξίδι μου προς την Ιστιαία και την Λίμνη, στην Εύβοια. Είχα στο μυαλό μου το μαύρο, που μεμιάς, ένα χρόνο νωρίτερα, φάνηκε να είχε σβήσει τα χαμόγελα των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών, όχι όμως και την ελπίδα τους. Η συνέχεια έκρυβε θετικές εκπλήξεις και σίγουρα πολλά περισσότερα χαμόγελα.

Λίμνη Ευβοίας: Μια «πράσινη» στέγη με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Πρώτος σταθμός το Γυμνάσιο – Λύκειο της Λίμνης. Σε ένα από τα πλέον γραφικά επίνεια της Βόρειας Εύβοιας, η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό μέσα σε ένα ανανεωμένο κτήριο.

Χάρη στη σημαντική αρωγή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λίμνης η κατασκευή μιας πρότυπης «πράσινης» στέγης με χαμηλή βλάστηση στο αίθριο του πρώτου ορόφου. Όπου κι αν γύριζες το βλέμμα σου, έβλεπες μόνο χρώματα: πολύχρωμα λουλούδια, μια πραγματική χρωματική πανδαισία που θα τη ζήλευε κάθε σχολείο στη χώρα.

Εξίσου ωφέλιμη υπήρξε και η αντικατάσταση δύο στεγασμένων κατασκευών με ειδικά καθίσματα στον προαύλιο χώρο, τα οποία προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη σχολική κοινότητα.

Πλέον, οι μαθητές και καθηγητές διαθέτουν προς χρήση ένα χώρο υψηλής αισθητικής, ενώ παράλληλα δόθηκε λύση σε σημαντικό πρόβλημα στεγανότητας που αντιμετώπιζε επί χρόνια το σχολείο. Μάλιστα, η ενεργειακή απόδοση τμήματος του κτηρίου υπολογίζεται ότι αναβαθμίστηκε κατά 10%, ενώ βελτιώθηκε αισθητά η ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών και της συγκράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων που είχαν αυξηθεί μετά τις πυρκαγιές.

Επιπλέον, η ύπαρξη του νέου οικοσυστήματος, στο οποίο ήδη φωλιάζουν πουλιά και επωφελή έντομα, εκεί που πριν λίγο καιρό βρίσκονταν μόνο πλάκες και τσιμέντο, λειτουργεί ως παράγοντας ευαισθητοποίησης των μαθητών για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, εξήρε τη συμβολή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ανάπλαση του Γυμνασίου - Λυκείου Λίμνης, υπογραμμίζοντας ότι «δίνει μια νέα πνοή στην περιοχή».

Ιστιαία: Πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία έσωσε ένα ιστορικό σχολείο από βέβαιη καταστροφή

Η ώρα είχε περάσει και έπρεπε πλέον να κινηθώ προς την Ιστιαία. Σε μια απόσταση περίπου 35 λεπτών με το αυτοκίνητο, βρέθηκα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας, ένα σημαντικό κτήριο με ιστορική σημασία για την ευρύτερη περιοχή αλλά και με σοβαρά προβλήματα, όπως έμελλε να μάθω στη συνέχεια.

Είχα λησμονήσει πως δύο χρόνια πριν, το 2020, η οροφή στο ισόγειο του κτηρίου είχε καταρρεύσει, ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν εκείνη την ώρα μέσα στις αίθουσες μαθητές και δάσκαλοι.

Ωστόσο, τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα οι μαθητές του σχολείου να τις στερούνται για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το κτήριο χτίστηκε το 1953. Έπειτα από 69 χρόνια, το 2022, με πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αποκαταστάθηκε η οροφή του ισογείου.

Παράλληλα, η ανακατασκευή της στέγης και η πλήρης υγρομόνωσή της, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση θερμομόνωσης αφενός επιτρέπουν ξανά, μετά από ένα έτος, τη χρησιμοποίηση των τεσσάρων σχολικών αιθουσών και αφετέρου ενίσχυσαν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Εκτιμάται ότι μετά τις παρεμβάσεις θα μειωθούν κατά 15% τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης του χώρου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, υπογράμμισε τη σημασία των εργασιών αποκατάστασης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας και εξήρε με τη σειρά του τη συμβολή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο εγχείρημα αυτό. Επισήμανε δε πως η συγκεκριμένη δωρεά ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ιστιαία, αμέσως μετά το «ολοκαύτωμα», όπως είπε, «του 2021».

Οι συγκεκριμένες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης συνιστούν τμήματα ενός ολοκληρωμένου πλάνου της εταιρείας για τη Βόρεια Εύβοια, που απαντά στις ανάγκες του σήμερα και ταυτόχρονα δημιουργεί προοπτικές για ένα βιώσιμο αύριο. Πέρα από τις εργασίες στα συγκεκριμένα σχολεία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συγχρηματοδοτεί επίσης τη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πολιτείας.

O Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά:

«Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε σήμερα σε μαθητές και διδακτικό προσωπικό των δύο σχολείων στη Βόρεια Εύβοια ένα ανανεωμένο και απαλλαγμένο από προβλήματα του παρελθόντος σχολικό περιβάλλον. Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία στεκόμαστε αρωγοί στην ανασυγκρότηση της περιοχής, με στοχευμένες δράσεις που εκτός από την ουσιαστική βοήθεια που δίνουν σε υπαρκτά προβλήματα, έχουν και έναν σημαντικό συμβολισμό: επικεντρωνόμαστε στα παιδιά, τα οποία αποτελούν αναμφισβήτητα το μέλλον του τόπου και συμβολίζουν τη βεβαιότητα για ένα καλύτερο αύριο στη Βόρεια Εύβοια».

Αντί επιλόγου

Έχοντας επισκεφθεί τα δύο σχολεία σε Λίμνη και Ιστιαία, αντίστοιχα, δεν θα μπορούσε κανείς να μη σκεφθεί πως με αυτές τις παρεμβάσεις, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δίνει έμπρακτες λύσεις σε πραγματικές ανάγκες που απασχολήσαν έντονα την τοπική κοινωνία στην καθημερινότητά τους και ειδικά τα νέων παιδιών που συνιστούν και το μέλλον ενός τόπου, ώστε τελικά οι μαθητές των σχολείων να επιστρέψουν τη νέα σχολική χρονιά, σε ένα ανανεωμένο σχολικό περιβάλλον.

Εν κατακλείδι, σε μια εποχή κατά την οποία η περιφέρεια ερημώνει σταδιακά, το μόνο βέβαιο είναι πως δίνεται ένα απτό και ταυτόχρονα αισιόδοξο μήνυμα στους ανθρώπους της περιοχής που επλήγησαν: ότι αξίζει να παραμείνουν στον τόπο τους, και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης