ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έφθασαν τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιες ομάδες είναι πρώτες στη λίστα

Κορωνοϊός: Έφθασαν τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιες ομάδες είναι πρώτες στη λίστα
Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει πάνω από 500.000 εμβόλια κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον Pfizer via AP, File

Μαζί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, υπό κανονικές συνθήκες χωρίς μάσκες και διενέργεια τεστ, έρχονται και οι ανακοινώσεις για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον, που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ήδη το γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σε αντίθεση με πολλούς επιστήμονες που είχαν αναφέρει ότι τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν στο τέλος του χρόνου, η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει αυτά τα εμβόλια, τα οποία είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω από 500.000 εμβόλια. Αφορούν δε, τις μεταλλάξεις Όμικρον 1 και Όμικρον 2.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών με το νέο σκεύασμα, καθώς και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για αυτό.

Εκτιμάται ότι με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν πραγματοποιήσει την 4η δόση, ή δεύτερη αναμνηστική. Ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάνουν λόγο για ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί με την 4η δόση και που αγγίζει σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας.

Οι συστάσεις της Επιτροπής όπως έχει γράψει πολλές φορές το CNN Greece, είναι σαφείς: Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν οι άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι με συνοδά νοσήματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα, αλλά και οι πολίτες που πρόκειται να εκτεθούν το επόμενο διάστημα ή εκτίθενται ήδη.

Εξάλλου, από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απάντησε για τα νέα εμβόλια τα κάτωθι, μετά από σχετική ερώτηση:

«Παραλάβαμε νέα εμβόλια που αφορούν την Ο1, παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και για τις υπομεταλλάξεις, την 4 και την 5. Ήδη γίνεται η προετοιμασία. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που υπάρχει.

»Οι οδηγίες είναι σαφείς: Οι πολίτες που κινδυνεύουν είναι οι άνω των 60 ή ευάλωτοι, πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που υπάρχει και σε κάθε περίπτωση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια διασφαλίζουμε ακόμα καλύτερη προστασία απέναντι στον κορωνοϊό».

Να σημειωθεί ότι για το επόμενο διάστημα η συνύπαρξη με τον ιό της εποχικής γρίπης έχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά χρειάζεται και προσοχή, καθώς η γρίπη έχει ξεκινήσει εφέτος πολύ νωρίς την κινητικότητά της.

Συνολικά, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου εντοπίστηκαν 174 κρούσματα (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία), τα οποία δηλώθηκαν στο Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων.

Υπό κανονικότητα η έναρξη των σχολείων

Με ελάχιστα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ξεκινά την Δευτέρα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργήθηκε ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, με δική τους δαπάνη.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Ερωτηθείς για το ξεκίνημα της λειτουργίας των σχολείων ο υπουργός Υγείας απάντησε:

«Όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και στα σχολεία προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονικότητα, πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβόλια, έχουμε αντιικά φάρμακα, έχουμε μια καλύτερη γνώση στον κορωνοϊό και αντίστοιχα μπορούμε με προσοχή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Τι γίνεται αν οι μαθητές/τριες εμφανίσουν συμπτώματα Covid 19

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα κορωνοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

-Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.
-Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή νοσούντων στο σχολείο

Οι μαθητές ή οι ενήλικοι μπορεί να επιστρέψουν στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Ως ημέρα «0» (μηδέν) θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.