ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα για το σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση - Ποια μέτρα ενίσχυσης θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

To ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα pixabay

Με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ να βάζει «φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να ανακοινώσει ειδικό επίδομα για τρόφιμα.

Μέσα στον μήνα εκτιμάται πως έρχονται σταδιακά αυξημένες τιμές σε περισσότερα από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, ενώ οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον σε 40 κατηγορίες, με το ποσοστό της αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται σε 10%-15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις τιμές και των εισαγόμενων τροφίμων φτάνει το 15% ενώ στελέχη πολυεθνικών κολοσσών στον κλάδο έχουν προειδοποιήσει για ανατιμήσεις.

Αναλυτικά, οι νέες αυξήσεις αναμένεται να φτάσουν ακόμη και το 20% σε προϊόντα όπως, μαργαρίνες και μπισκότα ενώ διψήφιες σε ποσοστό ανατιμήσεις έρχονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και απορρυπαντικά αλλά και σε τρόφιμα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά και γαλακτοκομικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τη, διαρκώς, ανοδική πορεία των τιμών. Αποκλιμάκωσή τους μάλιστα δεν αναμένεται σύντομα, καθώς η μειωμένη φέτος παραγωγή γάλακτος– συνέπεια και αυτή της ενεργειακής κρίσης, με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους λόγω των ακριβών ζωοτροφών- φέρνει άνοδο στις τιμές καθώς και ανησυχία για ελλείψεις το επόμενο διάστημα.

Food pass για σούπερ μάρκετ

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή ενός στοχευμένου βοηθήματος για την κάλυψη αναγκών σε τρόφιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», θα πρόκειται για ένα έκτακτο επίδομα τύπου Fuel Pass, ύψους 300 ευρώ που θα δοθεί σε 1.000.000 πολίτες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού.

Ερωτηθείς για το «Food Pass» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε στην ΕΡΤ την Τρίτη: «Έχουμε αποδείξει -το κάναμε και την άνοιξη- ότι όποιο μέρισμα ανάπτυξης έρχεται, αυτό επιστρέφεται στην κοινωνία και τους πιο ευάλωτους» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνουν υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το αναμενόμενο χάρη στην πορεία του τουρισμού και τις πολύ υψηλές επενδύσεις -σημειώνουμε ιστορικό ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις ελληνικές επενδύσεις. Έχουμε ένα πολύ δυνατό πακέτο Δημοσίων Επενδύσεων, που ετησίως θα προσθέτει 14 δισ. επενδύσεις, άρα ρευστότητα στην αγορά. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με παλαιότερες περιόδους».

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης

Υπό εξέταση βρίσκεται σειρά ελαφρύνσεων και ενισχύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες και πρόκειται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυξημένο σε σχέση με πέρσι και σε περισσότερους καταναλωτές, αναμένεται το επίδομα θέρμανσης που σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα ενεργειακή ακρίβεια με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα χιλιάδες νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Συγκεκριμένα, το επίδομα σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι φέτος αυξημένο τουλάχιστον κατά 20% για να ανέλθει από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 - 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας κάτι που σημαίνει ότι το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

Αναμένεται επίσης, η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει καταβληθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ με το μέσο ποσό της επιδότησης στα 200 ευρώ.

Επίσης, πέρυσι το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανερχόταν έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανερχόταν σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβανόταν εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Επίσης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας πέρυσι δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Φθηνές μετακινήσεις με ΜΜΜ

Επιπλέον, με την ακρίβεια στα καύσιμα να έχει «πλήξει» σκληρά τους καταναλωτές, όλο και περισσότεροι αφήνουν το ΙΧ τους και επιλέγουν να μετακινηθούν με τα μέσα συγκοινωνίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θέλει να συμβάλλει και η κυβέρνηση, εξετάζοντας σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις.

Την ύπαρξη σχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις και πως τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ιδέες πέραν των συνηθισμένων για τη στήριξη των πολιτών.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το εν λόγω μέτρο, αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, τη μετακίνηση, την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τα ΙΧ. «Τα αρμόδια υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει» πρόσθεσε.

«Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων στην καθημερινότητα, στο σούπερμάρκετ, στις αγορές του, είτε αφορά στη θέρμανσή του έχοντας πλήρη ενσυναίθηση των προβλημάτων, η κυβέρνηση κάθε δυνατότητα που υπάρχει με προσοχή για να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο σχεδιασμός για να μειωθεί το κόστος μετακίνησης των πολιτών μέσω των ΜΜΜ, πρόκειται να οριστικοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στη διάρκεια των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, είναι:

  • μείωση τιμών εισιτηρίου για όλους
  • φθηνή κάρτα απεριόριστων διαδρομών για συγκεριμένο χρονικό διάστημα (πχ μηνιαίες)
  • δωρεάν μετακινήσεις για νέους έως 29 ετών
  • δωρεάν μετακινήσεις τις πρωινές ώρες

Το πακέτο μέτρων

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το μίγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, που ενδεχομένως θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει:

  • Fuel Pass 3
  • Επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια
  • Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 700.000 νοικοκυριά)
  • Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (η τρίτη κατά σειρά)
  • Αύξηση των συντάξεων
  • Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος
  • Ρυθμίσεις για χρέη
  • Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια
  • Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και η επιταγή ακρίβειας (200 - 300 ευρώ) τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες και αρκετές ακόμα κατηγορίες πολιτών).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης