Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Επιστροφή στην κανονικότητα και στα σχολεία
Ανανεώθηκε:
Υπό συνθήκες κανονικότητας, χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ, θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί συνεδριάζουν, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα πρωτόκολλα του νέου σχολικού έτους, με τους περισσότερους εξ αυτών να συμφωνούν με την τοποθέτηση της κυβέρνησης, τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς περιορισμούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, η εισήγηση των ειδικών περιλαμβάνει κατάργηση της υποχρεωτικότητας των τεστ και της χρήσης μάσκας.
Ούτε για την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς θα γίνουν self test, ενώ θα είναι προαιρετική η χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα συστήνεται η διενέργεια self test. Εφόσον το τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή εκπαιδευτικός θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι μέχρι την αποδρομή των συμπτωμάτων, ενώ σε περίπτωση κρούσματος είναι υποχρεωτική η παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες, ενώ η επιστροφή στο σχολείο θα γίνεται επίσης με μάσκα για ακόμη πέντε ημέρες.
«Σχολεία πολύ κοντά στην κανονικότητα»
Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα χτυπήσει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιδιώκει μια σχολική χρονιά «κοντά στην κανονικότητα», είχε δηλώσει σχετικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσιo που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», σημείωσε.
«Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», είπε ο κ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι:
«Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα το οποίο είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».
«Η πανδημία βέβαια είναι ένα δυναμικό φαινόμενο οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε» διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως σε γενικές γραμμές «δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πως πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι, γιατί με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε».
Κεραμέως: Αν χρειαστεί θα γίνουν προσαρμογές
Για ηπιότερα μέτρα που θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στη νέα σχολική χρονιά, ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών του Υγείας για τα πρωτόκολλα στα σχολεία.
«Η ευρύτερη τάση ακούγοντας και τους ειδικούς είναι για τα ηπιότερα δυνατά μετρά στην εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός στον ΣΚΑΪ 100.3
Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και αν χρειαστεί θα γίνουν προσαρμογές στα όποια μέτρα.
Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι τα σχολειά ανοίγουν με τις καλύτερες συνθήκες με 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και συνολικά 25.000 μόνιμους διορισμούς μέσα σε 2 χρόνια, όταν από το 2008 έως το 2020 δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός.
Σημείωσε πως ότι όλα είναι έτοιμα: οι δήμοι ετοιμάζουν τις υποδομές τα σχολειά ανοίγουν με πολλές καινοτομίες, μεταξύ των οποίων το ολοήμερο σχολείο.
Ενστάσεις από ειδικούς - Ολέθριο λάθος το «βλέποντας και κάνοντας»
«Λάθος να περιμένουμε και να αφήνουμε την πανδημία να εκδηλωθεί», είπε ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.
Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος» την πολιτική «βλέποντας και κάνοντας», ζητώντας τα σχολεία να ανοίξουν με self ή rapid test. «Το στέλεχος αυτό της Όμικρον είναι υπερμεταδοτικό και θα βρει γόνιμο έδαφος στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.
Εκφράζοντας την ευχή, ο χειμώνας να είναι «η αρχή του τέλος της πανδημίας», σημείωσε ότι είναι «δυσβάσταχτο να μετράμε 2.000 θανάτους από τον Ιούλιο».
Ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες, να μην υποτιμούν τον ιό με «χαλάρωση, όπως το καλοκαίρι», επαναλαμβάνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο πρέπει να ξεκινήσει εκστρατεία για τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, «πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν κάνει ούτε την τρίτη δόση».
Πάντως, όπως είπε, η Δέλτα δεν έχει εμφανίσει μετάλλαξη και τόσο «η ‘Ομικρον όσο και η παραλλαγή Κένταυρος είναι διαχειρίσιμες».