ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Άνοιγμα σχολείων «κοντά στην κανονικότητα» - Διχασμός στους ειδικούς για τις μάσκες

Κορωνοϊός: Άνοιγμα σχολείων «κοντά στην κανονικότητα» - Διχασμός στους ειδικούς για τις μάσκες
Επιστροφή στα θρανία με τα «ηπιότερα δυνατά μέτρα» έναντι της πανδημίας δρομολογεί η κυβέρνηση ΙΝΤΙΜΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται αρκετά διαφορετική συγκριτικά με πέρυσι, αναφορικά με τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού, καθώς τα δύο αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας προσανατολίζονται σε «ηπιότερα μέτρα», χωρίς συστηματικό testing και με μη υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών καθώς αύριο, Τρίτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το πώς θα προσέλθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και προβλέψεων, ενώ πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ένα νέο πανδημικό κύμα το φθινόπωρο.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την πολιτική της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό στα σχολεία και ειδικότερα στο ζήτημα της υποχρεωτικής ή μη χρήσης μάσκας, με κάποιους να εισηγούνται τη διενέργεια self test ή rapid test πριν την επιστροφή στα θρανία.

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα χτυπήσει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιδιώκει μια σχολική χρονιά «κοντά στην κανονικότητα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Έχουμε δύο εβδομάδες ακόμα να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσιo που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας.

«Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», είπε ο κ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι:

«Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα το οποίο είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

«Η πανδημία βέβαια είναι ένα δυναμικό φαινόμενο οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε» διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως σε γενικές γραμμές «δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πως πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι, γιατί με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε».

Ανάλογος είναι ο προσανατολισμός και της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ερωτηθείσα εάν θα ισχύσουν φέτος τα υγειονομικά πρωτόκολλα με μάσκες και δωρεάν self tests, ισχυρίστηκε:

«Έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό δεν αποδίδει πλέον, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιήσουμε τα πρωτόκολλα, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς».

«Συζητάμε με τους ειδικούς, αλλά γενικώς η τάση είναι να ανοίξουν με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα», είπε σε χθεσινή συνέντευξή της η κυρία Κεραμέως και πρόσθεσε:

«Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με τον κ. Πλεύρη, με τις ομάδες των ειδικών, με τους γιατρούς, με τον ΕΟΔΥ» αλλά και ότι «γενικότερα είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με την πανδημία».

Όπως δήλωσε στο CNN Greece, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εφόσον η πορεία του κορωνοϊού εμφανίζει ήπια χαρακτηριστικά δεν μπορούμε να λάβουμε ακραία μέτρα. Την χρονική αυτή στιγμή, δεν υπάρχει έξαρση και σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, η ήπια αυτή πορεία του ιού, θα συνεχισθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Επομένως, τα σχολεία μπορούν να ξεκινήσουν εφέτος λίγο πιο χαλαρά, με την λογική ότι τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε φορά, που υπάρχει έξαρση. Φυσικά, όταν εκδηλωθεί κρούσμα σε κάποιο σχολείο, ή σε τάξη, τότε θα ακολουθείται ευλαβικά το πρωτόκολλα που ισχύει, επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «βασικός δείκτης για συναγερμό κάθε φορά, είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε γιατί -κατά την προσωπική της άποψη- η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν χρειάζεται να γίνει με μάσκες. Η κ. Παγώνη ανέλυσε το σκεπτικό λέγοντας ότι το καλοκαίρι όλοι πήγαν διακοπές με γνωστούς και φίλους, έδιναν φιλιά και αγκαλιές με τους παππούδες και έπαιζαν σε παιδότοπους, αλλά τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί, όπως και οι νοσηλείες.

Με τα δεδομένα αυτά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να πούμε στα παιδιά να φορέσουν μάσκα στις 12 Σεπτεμβρίου για να πάνε στο σχολείο. Ωστόσο κάλεσε τους γονείς να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες.

«Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες και σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή, που έχουμε δείκτες ανεβασμένους η επιτροπή εδώ είναι, να εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι να φυλακίσουμε τα παιδιά τώρα και να τα στείλουμε με μάσκες στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.