Καπραβέλος: «Να καθοριστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα του χειμώνα» - Υπέρ χρήσης μάσκας στα σχολεία
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την πανδημία ενόψει του χειμώνα, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος ο οποίος, μιλώντας στο CNN Greece, έθεσε ως ζήτημα το εμβολιαστικό πρόγραμμα που αφορά τον γενικό πλυθυσμό και πρέπει να γίνει γνωστό από την πολιτεία. «Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό έγινε τον Δεκέμβριο του ΄21», διερωτάται ο ίδιος.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα η πολιτεία, ποιο είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον χειμώνα του ΄22. Ποιοι θα κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις. Δεν μπορεί να μπει ο χειμώνας χωρίς να έχουμε προστασία, την ώρα που έχει εμφανιστεί μία τόσο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, όπως είναι η μετάλλαξη Κένταυρος» αναφέρει ο κ. Καπραβέλος.
Άγνωστες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από τον ιό
Ο ίδιος προτρέπει τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πραγματοποίησαν μόνο τις δύο και επίσης, συμβουλεύει τους ηλικιωμένους να κάνουν άμεσα την τέταρτη δόση. «Είναι εκείνοι που κολλούν κορωνοϊό και έρχονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, πλέον πάρα πολύς κόσμος είναι ακάλυπτος. Και αυτό προκύπτει από όλα τα δεδομένα, με την τρίτη δόση να έχει γίνει τον Δεκέμβριο του 2021 στον περισσότερο πληθυσμό», λέει ο κ. Καπραβέλος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι πράγματι επικρατεί ένας εξασθενημένος ιός, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμάμε και τις χρόνιες αλλοιώσεις που προκαλεί στα όργανα ακόμα και σε αυτούς που περνούν ήπια έως μέτρια τη νόσο. «Είναι νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μόλυνση με κορωνοϊό. Επίσης, το 30% των κρουσμάτων είναι επαναλοιμώξεις» λέει ο ίδιος.
Προσθέτει ότι, ναι μεν βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του καλοκαιρινού 6ου κύματος το οποίο δεν προκαλεί οξεία νόσο, προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα το οποίο μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή για 10 – 15 ημέρες. «Η συντριπτική πλειοψηφία μπορεί να περάσει τη λοίμωξη με ελαφρά συμπτώματα στο σπίτι, ωστόσο κάποιοι νοσηλεύονται. Διαβάζουμε ότι σε κάποιες χώρες οι λοιμώξεις είναι η τρίτη ή τέταρτη αιτία θανάτου. Δεν είναι τα τροχαία αλλά τα λοιμώδη νοσήματα. Άρα η πολιτεία πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα και να ενημερώσει ποιοι και πότε θα εμβολιαστούν» τονίζει ο ίδιος.
Το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας
Ο ίδιος δείχνει ανήσυχος με τους αριθμούς των κρουσμάτων και λέει ότι «παρόλο που έχουμε έναν εξασθενημένο ιό, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι άσχημα. Είναι το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, λόγω της ακραίας χαλάρωσης των μέτρων και της υπερβολικής κινητικότητας του πληθυσμού μετά από δυόμιση χρόνια. Αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι, οι υπερήλικες, με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι έχουν και ολέθριες συνέπειες».
Ως αιτία των παραπάνω υποστηρίζει ότι είναι «η κατάργηση των μέτρων προστασίας στα μέσα μεταφοράς όπως τα αεροπλάνα και τα πλοία και ταυτόχρονα το γεγονός ότι πέρασε το λάθος μήνυμα στον κόσμο, ότι δηλαδή αυτός ο ιός “χτυπάει” μόνο τους υπερήλικες και επομένως χαλάρωσαν οι πάντες», λέει ο κ. Καπραβέλος.
Έως 1.000 νεκρούς το μήνα
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα και η μη συμμόρφωση στη χορήγηση της τέταρτης δόσης στους υπερήλικες, αφού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ελάχιστοι εμβολιάστηκαν, είχε ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, να έχουμε έναν ανεπίτρεπτο αριθμό νεκρών από τον κορωνοϊό. Δηλαδή περίπου 1.000 νεκρούς το μήνα. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι το τριήμερο του 15Αύγουστου δεν είχαμε σχεδόν κανένα θάνατο από τροχαίο και την ίδια περίοδο είχαμε περίπου 100 νεκρούς λόγω Covid-19, καταλαβαίνουμε αφενός ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και αφετέρου, ότι δεν είναι ένας ακίνδυνος ιός».
Κατά τον ίδιο, το ένα κύμα που ακολουθεί είναι πιο μεταδοτικό από το άλλο και αυτό προκαλεί πολλούς θανάτους. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάμψη της πανδημίας στη χώρα. Δηλαδή, το κάθε κύμα είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Το 5ο κύμα που είχαμε ήταν το χειρότερο μέσα στα δύο χρόνια, την χειμερινή περίοδο. Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμα χειρότερο, άραγε; Φαίνεται ότι θα επικρατήσει η παραλλαγή Κένταυρος η οποία είναι πιο μεταδοτική από τις άλλες. Είναι μία παραλλαγή, ενδιάμεση της Όμικρον και της Δέλτα».
Υπέρ της μάσκας στα σχολεία
Ο ίδιος δηλώνει αντίθετος στη μη χρήση της μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές αίθουσες κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου. Επίσης θεωρεί λάθος η κατάργηση της χρήσης της μάσκας στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Ανοίγουν τα σχολεία χωρίς μάσκες, χωρίς τεστ, χωρίς απολύμανση στις σχολικές αίθουσες. Εν τω μεταξύ, οι ταξιδιώτες δεν φορούν μάσκα στα μέσα μεταφοράς. Μπαίνουν χιλιάδες στα αεροπλάνα, τα πλοία χωρίς να επιβάλλεται η μάσκα, όπως και στα σούπερ μάρκετ. Με αυτή τη λογική θα μπούμε στο χειμώνα με τόσους νεκρούς την καλοκαιρινή περίοδο;» διερωτάται ο ίδιος.