ΕΛΛΑΔΑ

Πότε πρέπει να λέμε ότι κάποιος πέθανε από ή με κορωνοϊό; Ο Στέλιος Λουκίδης εξηγεί στο CNN Greece

Για μικρότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού πλέον, συγκριτικά με πέρυσι κάνει λόγο ο κ. Λουκίδης INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ (Φωτογραφία Αρχείου)

Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό καθώς επαναπροσδιορίζεται το πρωτόκολλο θανάτου Covid που μέχρι σήμερα ακολουθεί το μοντέλο καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», μιλάει στο CNN Greece και εξηγεί, πότε πρέπει να λέμε ότι κάποιος «πέθανε από κορωνοϊό» και πότε «με κορωνοϊό».

«Γίνεται ένα τροχαίο και ο ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο ως πολυτραυματίας. Εκεί διαπιστώνεται ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Έπειτα από μία ημέρα πεθαίνει από τις κακώσεις λόγω του τροχαίου. Αυτός καταγράφεται σήμερα ως θανόντας από κορωνοϊό. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να καταγραφεί ως θανόντας από τροχαίο» εξηγεί ο κ. Λουκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Πλεύρης, αν δεν υπάρχει πνευμονία ή κάποιες επιπλοκές που να σχετίζονται με τη νόσο όπως για παράδειγμα είναι η μυοκαρδίτιδα, δεν μπορεί να καταγράφεται “θάνατος από κορωνοϊό”. Άλλο παράδειγμα: ένας ο οποίος είναι 90 χρονών, πάσχει από άνοια, έχει διάφορα άλλα σοβαρά προβλήματα που έχει αυτή η μεγάλη ηλικία, και είναι θετικός στον κορωνοϊό, αλλά πεθαίνει τελικά από άνοια. Δεν μπορεί αυτός ο θάνατος να καταγράφεται από κορωνοϊό, επειδή διαγνώσθηκε θετικός, αφού ήρθε στο νοσοκομείο για τους άλλους λόγους», αναφέρει ο ίδιος.

«Περίπου το 20% των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, το τελευταίο εξάμηνο προέρχεται από νοσηλευόμενους, οι οποίοι νόσησαν μέσα στο νοσοκομείο, ενώ είχαν εισαχθεί για άλλο λόγο. Αν αυτοί οι άνθρωποι είναι καρκινοπαθείς και πεθάνουν χωρίς να έχουν πνευμονία ούτε χαμηλό οξυγόνο, δεν μπορούμε να τους καταγράφουμε ως θανόντες από κορωνοϊό, αφού είχαν καρκίνο», προσθέτει ο κ. Λουκίδης.

Ένα εκατομμύριο μολύνσεις μέχρι τέλος Αυγούστου

Για μικρότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού πλέον, συγκριτικά με πέρυσι κάνει λόγο ο κ. Λουκίδης. Αυτό το αποδίδει στους εξής λόγους: Στις νέες παραλλαγές οι οποίες είναι πιο ήπιες και στο περιβάλλον, που ζει και μεταδίδεται ο κορωνοϊός.

«Πλέον οι νέες παραλλαγές είναι πιο ήπιες γιατί και το περιβάλλον είναι διαφορετικό. Δηλαδή, πέρυσι δεν είχαμε αντιικά φάρμακα ούτε θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στη νοσηλεία. Πλέον είναι πιο σωστά τα πρωτόκολλα μέσα στις νοσηλείες. Πέρυσι δεν είχαμε το ίδιο ποσοστό εμβολιασμού με φέτος ούτε είχαμε και την μεγάλη φυσική ανοσία λόγω των μολύνσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζει μετά τις 31 Αυγούστου, να έχει νοσήσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων και ίσως ξεπεράσουμε και το εκατομμύριο. Οι επίσημες πηγές λένε 17.000 – 18.000 ημερήσια κρούσματα, διαπιστώνει ο ίδιος.

«Αν υπολογίσουμε κι εκείνους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα καθώς κάνουν το self test στο σπίτι τους μπορεί να είναι πολλά περισσότερα την ημέρα. Αν ο πραγματικός αριθμός φτάνει 20.000-30.000 τη μέρα, τότε μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν νοσήσει ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Συνεπώς, αυτά τα δεδομένα αλλάζουν το περιβάλλον και δημιουργούν δυσκολία και στον ιό».

Πλεύρης: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού θανάτων από Covid-19

O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στο OPEN, εκτίμησε πως βρισκόμαστες σε φάση αποκλιμάκωσης του παρόντος κύματος της πανδημίας ενώ για τον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, είπε:

«Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID. Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης