ΕΛΛΑΔΑ

Διευθυντής WWF: Ζωντανός και άκαυτος σημαντικός πυρήνας του Πάρκου της Δαδιάς

Διευθυντής WWF: Ζωντανός και άκαυτος σημαντικός πυρήνας του Πάρκου της Δαδιάς
Αισιόδοξη είναι η εικόνα που δίνει με ανάρτησή του ο διευθυντής του WWF Ελλάδας Δημήτρης Καραβέλλας INTIME/ ΠΑΤΣΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τιτάνια ήταν η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης για την διάσωση του «βασίλειου» των αρπακτικών στην Δαδιά του Έβρου.Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων ανέκοψαν την πορεία της φωτιάς προς την αυστηρά προστατευόμενη ζώνη του Εθνικού Πάρκου, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή των βιοτόπων πολλών σημαντικών ειδών που ζουν στην περιοχή.

Ενθαρρυντικά για τη διατήρηση της αποικίας των μαυρόγυπων στη Δαδιά είναι τα δεδομένα που μεταφέρουν οι ψηφιακοί πομποί που τους έχουν τοποθετηθεί, καθώς οι περισσότεροι επέστρεψαν στις φωλιές για να φροντίσουν τα μικρά τους.

Αισιόδοξη είναι η εικόνα που δίνει με ανάρτησή του και ο διευθυντής του WWF Ελλάδας Δημήτρης Καραβέλλας που σημειώνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς είναι ακόμα ζωντανό και άκαυτο.

«Στον ουρανό αν προσέξτε πετάει ένας μαυρόγυπας ενώ άλλος ένας κάθεται πάνω στον βράχο. Η ελπίδα και η αισιοδοξία μέσα στο μαύρο και την στενοχώρια. Η φύση αντιστέκεται» καταλήγει στην ανάρτησή του.

Η ενθαρρυντική για το μέλλον εικόνα ήταν αποτέλεσμα της ακούραστης και αδιάκοπης δουλειάς πυροσβεστών, εθελοντών, υλοτόμων και δασεργατών που από την πρώτη στιγμή έπεσαν στη μάχη για να σωθεί ο πολύτιμος θησαυρός βιοποικιλότητας του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς.

Η κατάσβεση βοήθησε να επιστρέψουν στις φωλιές τους στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου και αρκετοί από τους μαυρόγυπες, ένα από τα σημαντικότερα είδη της περιοχής. Στη διαπίστωση αυτή οδήγησε το σήμα από τους πομπούς που έχουν τοποθετηθεί στα πουλιά. «Κάποια από αυτά τα πουλιά, όσα είναι ώριμα αναπαραγωγικά και είχαν φωλιές στο κομμάτι του πυρήνα που δεν έχει καεί, δεν τις εγκατέλειψαν. Συνέχισαν να πηγαίνουν στις φωλιές για να φροντίσουν τους νεοσσούς», λέει η Σύλβια Ζακκάκ, βιολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου και Δαδιάς.

Στην περιοχή έχει ήδη εγκατασταθεί σταθμός πρώτων βοηθειών της άγριας πανίδας από την «ΑΝΙΜΑ», τον «ΑΡΙΩΝ», την Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ, τη «Δράση για 'Αγρια Ζωή» και εθελοντές κτηνιάτρους. Αμέσως μόλις η Πυροσβεστική Υπηρεσία το επιτρέψει, ομάδες εθελοντών και κτηνιάτρων θα σαρώσουν το δάσος για να παρασχεθεί βοήθεια σε τυχόν τραυματισμένα ζώα.