ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μιχαηλίδης: «Να μην χαθεί η ζωή» ζητούν οι δικηγόροι του επί 67 μέρες απεργού πείνας

Γιάννης Μιχαηλίδης: «Να μην χαθεί η ζωή» ζητούν οι δικηγόροι του επί 67 μέρες απεργού πείνας
Απορριπτική η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας για τον κρατούμενο που έχει που πληροί εδώ και επτά μήνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για υφ’ όρον απόλυση ΙΝΤΙΜΕ

Έχοντας εκτίσει την προβλεπόμενη ποινή για την υπό όρους αποφυλάκισή του από τον Δεκέμβριο του 2021, ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου, διεκδικώντας τα όσα νόμιμα δικαιούται.

Μετά από 67 ημέρες απεργίας πείνας, η υγεία του 34χρονου κρατούμενου -που πληροί εδώ και επτά μήνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για υφ’ όρον απόλυση- διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο.

Έχει χάσει πάνω από το 25% του βάρους του, οι βλάβες σε ζωτικά όργανά του έχουν ήδη ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα, ενώ ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Η προσωπική γιατρός του και διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, Παντελία Βεργοπούλου, προειδοποίησε το πρωί της Πέμπτης, ότι η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση το τελευταίο 24ωρο.

Nοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας σε χώρο χωρίς παράθυρο, χωρίς τη δυνατότητα ανεμπόδιστης επαφής με συγγενείς και φίλους, τη γιατρό ή τον δικηγόρο του, υπό τη διαρκή επιτήρηση αστυνομικών. Για τις συνθήκες νοσηλείας του, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα και κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται στη φυλακή από το 2013, έχοντας καταδικαστεί με τη μέγιστη των ποινών για τα αδικήματα που διέπραξε. Ενδεικτικά, για κατοχή κυνηγετικών φυσιγγίων καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη. Το 2019 απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, όταν η αρμόδια εισαγγελέας έβαλε βέτο στις 175 εκπαιδευτικές άδειες που είχε λάβει -χωρίς την παραμικρή παραβίαση των όρων τους- προκειμένου να φοιτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ του ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια σε κακούργημα (σ.σ. στάση κρατουμένων) για συνυπογραφή κειμένου αλληλεγγύης. Συνελήφθη και πάλι από την Αντιτρομοκρατική στις αρχές του 2020.

Ο κρατούμενος έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση, ωστόσο το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας του έχει αρνηθεί εις διπλούν το αίτημα για υφ' όρον απόλυση.

Άσκησε έφεση κατά της τελευταίας απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου Αμφισσας και σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου, το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε εκ νέου το αίτημα του απεργού πείνας για υφ' όρον απόλυση.

«Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά» λένε οι δικηγόροι του

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη. Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά» δηλώνουν, μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας οι δικηγόροι του Γιώργος Κακαρνιάς και Θεόδωρος Μαντάς.

«Η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέδρασαν από την ελληνική Δικαιοσύνη Το διακύβευμα της απόφασης αυτής, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μην χαθεί η ανθρώπινη ζωή. Οι επιλογές που θα κάνουμε υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα αυτή» καταλήγουν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.