ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Μυτιλήνη: Στάχτη τουλάχιστον 16.300 στρέμματα δάσους - Aποκαρδιωτική εικόνα

Φωτιά στη Μυτιλήνη: Στάχτη τουλάχιστον 16.300 στρέμματα δάσους - Aποκαρδιωτική εικόνα
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται αντιμέτωπες με διάσπαρτες εστίες και αναζοπυρώσεις, με το κύριο μέτωπο της φωτίας να είναι στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Βρίσα meteo.gr

Καταστροφικό είναι το πέρασμα της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου στην περιοχή των Βατερών της Μυτιλήνης, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16.300 στρέμματα δάσους να έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 στις 12:20 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 - 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά είναι περίπου 16.300 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Πηγή: Meteo

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται αντιμέτωπες με διάσπαρτες εστίες και αναζοπυρώσεις, με το κύριο μέτωπο της φωτίας να είναι στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Βρίσα.

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 20 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν περιοδικά επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, που θα συνεχίσουν τις ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τα χωριά Βρίσα και Σταυρός, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112. Η Βρίσα είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή τον Ιούλιο του 2017 και τώρα οι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους με κάθε μέσο και να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης.

Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής στα Βατερά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.