Τα «τετράδια», τα «μολύβια» και η παράνομη διαδρομή από την Τουρκία
Να σπάσουν τους κωδικούς επικοινωνίας και τελικά να καταφέρουν να εξαρθρώσουν κύκλωμα που διακινούσε παράτυπους μετανάστες στη χώρα μας κατάφεραν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
Συνολικά 12 άτομα συνελήφθησαν κι όπως αποδείχτηκε, βασικό δρομολόγιο των παράνομων διακινητών ήταν η Τουρκία.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν όλους τους συνωμοτικούς κανόνες, πιστεύονται ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα έπεφταν στα χέρια της Αστυνομίας.
Χρησιμοποιούσαν μόνο διαδικτυακές εφαρμογές και συγκεκριμένα ανέφεραν τα διαβατήρια ως «τετράδια και μολύβια», τους αλλοδαπούς ως «επισκέπτες» και το ηγετικό μέλος ως «αφεντικό».
Τα χρήματα που ζητούσαν έφταναν μέχρι και 5.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες παράτυπων μεταναστών, όπως μιας γυναίκας που αποκαλύπτει ακόμη και το δρομολόγιο που ακολούθησαν.
Η ίδια, όπως είπε στις Αρχές, από τη Συρία πέρασε στην Τουρκία και τα μέλη του κυκλώματος με βάρκα τη μετέφεραν στη Ρόδο και από εκεί, μέσω παράνομης διαδρομής, έφτασε μέχρι την Αθήνα, όπου τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης την οδήγησαν σε διαμέρισμα, για να κρυφτεί και όπου πλήρωνε 200 ευρώ την ημέρα μέχρι να καταφέρει το κύκλωμα να της δώσει πλαστά χαρτιά και να φύγει στο εξωτερικό.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής:
«Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράτυπων μεταναστών
Συνελήφθησαν (9) αλλοδαποί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και (3) παράτυποι μετανάστες, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα (19) άτομα
Εντοπίστηκαν χώροι που διέμεναν προσωρινά οι υπό διακίνηση αλλοδαποί “safe houses” και αποκαλύφθηκε η λειτουργία δυο γραφείων που λειτουργούσαν συγκεκαλυμμένα ως άτυπα συστήματα μεταφοράς χρημάτων “HAWALA “
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση, που προέβαινε συστηματικά στη μεταφορά αλλοδαπών στη χωρά μας, στην εγκατάστασή τους σε διαμερίσματα του κέντρου των Αθηνών και στην εν συνεχεία προώθησή τους, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν (9) μέλη της οργάνωσης και (3) παράτυποι μετανάστες.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα (19) άτομα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της οργάνωσης ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φόρα, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από το εξωτερικό στη χώρα μας.
Για την προσωρινή διαμονή τους εξασφάλιζαν την παροχή καταλύματος σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών και εν συνεχεία μεριμνούσαν αφενός για τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αφετέρου για τη διευκόλυνση μεταφοράς τους από την χώρα μας σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, κ.λπ.) μέσω του αεροδρομίου.
Επιπλέον, εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία νόμιμων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών χρηματικής διαμεσολάβησης, που διαχειρίζονταν δύο από τα μέλη της οργάνωσης, δημιούργησαν κατάλληλη υποδομή, ώστε τα παράνομα έσοδα να διακινούνται συγκεκαλυμμένα με εξωτραπεζικές συναλλαγές.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούσαν ως άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων (μέθοδος «HAWALA») εξυπηρετώντας τους σκοπούς της οργάνωσης για την διακίνηση των χρηματικών ποσών. Μάλιστα, οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, ώστε να καθίσταται δυσχερής η ανίχνευσή τους.
Η οργάνωση για την επίτευξη της εγκληματικής της δραστηριότητας ακολουθούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ):
- έκδοση εισιτηρίων σε διαφορετικά στοιχεία επιβατών από τα πραγματικά, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την ταυτοποίησή τους,
- μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στο αεροδρόμιο με ταξί και αστικά λεωφορεία, ώστε να εκμεταλλεύονται το συνωστισμό,
- τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν ρούχα μέσα στο αεροδρόμιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και να παραπλανήσουν τις διωκτικές Αρχές,
- σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο επιβίβασης δεν επιτρέπονταν η διέλευση των αλλοδαπών, τα μέλη της οργάνωσης απομακρύνονταν και
- οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης, αλλά και με τους διακινούμενους πραγματοποιούνταν αποκλειστικά μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ηχητικών μηνυμάτων.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- ταξιδιωτικά έγγραφα (άδειες διαμονής, κάρτες ασύλου, άδειες οδήγησης και χρεωστικές κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων)
- 88.475 ευρώ και 3.215 λίρες Τουρκίας
- φωτογραφίες ατόμων, αυτοκίνητο,
- κάρτες επιβίβασης, συσκευές κινητών τηλεφώνων και
- φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB)
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».