ΕΛΛΑΔΑ

Λαζαρίδης για συντριβή Antonov: Ευτυχώς δεν έπεσε στο χωριό - Θα θρηνούσαμε εκατοντάδες άτομα

«Είμαστε τυχεροί που δεν έπεσε μέσα στο χωριό. Θα θρηνούσαμε σήμερα εκατοντάδες νεκρούς», λέει ο βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Μακάριος Λαζαρίδης (AP Photo/Giannis Papanikos)

«Πέρα από την τραγωδία του αεροσκάφους που στοίχισε τη ζωή στους ανθρώπους, το σίγουρο είναι ότι ήμασταν τυχεροί που δεν έπεσε μέσα στο χωριό. Θα θρηνούσαμε σήμερα εκατοντάδες νεκρούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης στο CNN Greece για το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε δυτικά της Καβάλας.

Πρώτο μέλημα των Αρχών είναι να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα ή όχι του φορτίου για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και του περιβάλλοντος. Ήδη, η περιοχή έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο που έγινε η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους τύπου Antonov που μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά.

Ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος ΛαζαρίδηςΑΠΕ/ΜΠΕ

Γι΄αυτό τον λόγο άλλωστε ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, έκρινε σωστό να απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

«Προτεραιότητα η επικινδυνότητα του φορτίου»

Ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε και ο ίδιος την αγωνία για τα αποτελέσματα που θα δείξουν οι εξετάσεις από τους έμπειρους ειδικούς. «Περιμένουμε κι εμείς αυτή την ειδική μονάδα του στρατού που ασχολείται με τα βιοχημικά να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει και τι ενδεχομένως είχε το αεροσκάφος. Από την πρώτη στιγμή όλες οι δυνάμεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς, βρέθηκαν στο σημείο (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, ομάδα της ΕΜΑΚ, ασθενοφόρα)».

«Ναι, προφανώς και η προτεραιότητα είναι να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα του φορτίου. Περιμένουμε και ελπίζουμε το ειδικό τμήμα του στρατού ξηράς να μας πει τι ακριβώς υλικά περιείχε το αεροσκάφος. Άρα μέχρι τότε είμαστε προφανώς σε μία αγωνιώδη κατάσταση αλλά ταυτόχρονα είμαστε και ψύχραιμοι, μέχρι να δούμε τι θα μας πουν οι ειδικοί», είπε ο ίδιος στο CNN Greece.

«Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα»

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το ΟΚ ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «Η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή αναμένεται η άφιξη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέγγιση θέλει μεγάλη προσοχή γιατί φέρεται να υπάρχουν άσκαστα βλήματα όλμων σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο της συντριβής.

Σημειώνεται πως υπάρχει ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones).

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 30 πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης